listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Fallen Arise | ''Enigma''

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

fallenarisecovid1

 

Καλησπέρα, τρίτος δίσκος για τους Fallen Arise μετά το Adeline του 2015 πως νιώθετε;

Gus: Καλησπέρα κι ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Θεωρώ πως η κυκλοφορία ένος νέου άλμπουμ είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για κάθε μπάντα, έτσι και για μας. Δουλέψαμε σκληρά γι'αυτό το άλμπουμ και πραγματικά ανυπομονούσαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Όπως γνωρίζεις, αυτό το άλμπουμ είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, έχει άλλη προσέγγιση, άλλη αισθητική. Προσωπικά, αρκετές φορές είχα μια περιέργεια για το πως αυτό το άλμπουμ θα ηχήσει στα αυτιά των ακροατών, ειδικότερα αυτών που μας ακολουθούν από την αρχή της καριέρας μας. Είμαι αρκετά χαρούμενος που ένα μήνα μετά εισπράτουμε τόσο καλές κριτικές και βλέπουμε το ''Enigma'' να αγκαλιάζεται από τον κόσμο!

Vlasis: Δεν θα μπορούσα προσωπικά να νιώθω πιο όμορφα και περήφανα για τη κυκλοφορία του “Enigma”, από διάφορες απόψεις! Για μένα, βλέπεις, αυτή η κυκλοφορία θα έχει πάντα την ιδιαιτερότητα της πρώτης μου studio κυκλοφορίας με τη μπάντα! Αυτό από μόνο του το κάνει σημαντικό για μένα, αυτομάτως! Από εκεί και πέρα, υπάρχει επιπλέον ενθουσιασμός γιατί όλες οι ιδέες και οι εμπνεύσεις μας αυτό το διάστημα έλαβαν σάρκα και όστα μέσα από την ολοκλήρωση και τη κυκλοφορία του! Τι πιο όμορφο από το να το ακούς και να το απολαμβάνεις στην ολότητα του και να το μοιράζεσαι πλέον με όλον τον κόσμο!

 

 fallenarisecovid2

fallenarisecovid3

 

Πειτε μας λίγα λόγια για τον Enigma.

Gus: 'Οπως προανέφερα, είναι ένα άλμπουμ που ακολουθεί διαφορετική πορεία από τους προκατόχους του και δεν έγινε τυχαία αυτό. Ήταν απόφαση της μπάντας να εξελιχθεί μουσικά και ηχητικά. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, ο καθένας μας εξελίχθηκε. Ήρθαμε σε επαφή με νέα μουσικά ρεύματα, ωριμάσαμε περισσότερο. Όλα αυτά διαμορφώνουν τον καλλιτέχνη, τον αναπτύσουν. Το που οδηγηθήκαμε εμείς μετά από αυτά τα πέντε χρονια αναζήτησης, το ακούτε στο Enigma.

Vlasis: Πέντε χρόνια από την προηγούμενη Fallen Arise κυκλοφορία...live και μη, ευχάριστων και περίεργων εμπειριών που συναποτέλεσαν μέρος έμπνευσης, διαφορετικής αύρας από αυτήν που έδωσε χαρακτήρα στα προηγούμενα albums, διαφορετική συνθετική και στιχουργική προσέγγιση και διαδικασία κι εμείς κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερης εμπειρίας, αντίληψης και απόδοσης αυτής στον δίσκο...είναι ένα Enigma ως προς τα ερεθίσματα που θα προκαλoύσε στον κόσμο και ιδίως στους παλιότερους fans, καθώς μιλάμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι συνεπάγεται αυτό, που όμοιο του απίθανο να ξαναυπάρξει.

 

Ποιες διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο;

Gus: Η πρώτη και πιο εμφανής διαφορά είναι ότι το ορχηστρικό στοιχείο έχει άλλο ρόλο. Στο Adeline, για παράδειγμα, η ορχήστρα είχε ηγετικό ρόλο και αρκετές φορές οδηγούσε όλα τα υπόλοιπα. Στο Enigma αυτό δεν συμβαίνει. Η ορχήστρα υπάρχει μεν αλλά πιο διακριτικά. Ο ρόλος της είναι να χρωματίσε, να κλιμακώσει, να αποφορτίσει και να αλλάξει την ατμόσφαιρα όταν αυτό χρειαστεί. Οι κιθάρες έχουν αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο, υπάρχουν riffs, υπάρχουν και solo. Επίσης ο τρόπος που δομήθηκαν τα κομμάτια είναι διαφορετικός. Υπάρχουν αλλαγές στη δομή, την σύνθεση. Η προσωπική μου άποψη για το Enigma είναι ότι είναι άλμπουμ metal μπάντας.

Vlasis: Έτσι κι αλλιώς, το “Adeline” είναι ένα concept album καθεαυτό, κάτι που δεν ισχύει στο “Enigma”. Μπορεί οι στίχοι των τραγουδιών εδώ να καταπιάνονται με πανομοιότυπα μεταξύ τους θέματα προσωπικών ανησυχιών, εκρήξεων πάθους και δέους, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο story, όπως στη περίπτωση του “Adeline”. Συνεπώς και η ηχητική προσέγγιση θα διέφερε, καθώς στην περίπτωση του “Adeline” η μουσική...ντύνει την εξιστόρηση του concept και εκτυλίσσεται μαζί της, ως soundtrack. Υπάρχει απόλυτη ομοιογένεια. Στο “Enigma” δεν υπάρχει τίποτα το απόλυτο, αλλά οπωσδήποτε όχι και το αταίριαστο. Τα συμφωνικά μέρη δεν έχουν τον lead ρόλο πια. Υπάρχουν για να δίνουν το απαραίτητο χρώμα, όπως ανέφερε και ο Κώστας – χαρακτηριστικό της μπάντας και σύμφωνα με τις ανάγκες του τραγουδιού. Επιπλέον, στο album αυτό υπάρχει μια ηχητική ποικιλομορφία, όπως δεν έχει ξανακουστεί σε προηγούμενη μας δουλειά. Από πιο symphonic κομμάτια, άλλα σε πιο pop κατευθύνσεις, άλλα μπαλαντοειδή, μέχρι και progressive θα ακούσει κάποιος!

 

 

 

Ποσο απαιτητικές ήταν οι ηχογραφήσεις?

Gus: Αρκετά, γιατί δουλεύαμε με αυστηρά deadline, λόγω του ότι συνδυάζαμε ηχογραφήσεις και περιοδίες μάζι. Κάποιες φορές ήταν αρκετά...hardcore τα πράγματα και υπήρχε πίεση για να μπορέσουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που ζητούσαμε. Τελικά, νομίζω πως άξιζε τον κόπο όλο αυτό και νιώθουμε πολύ καλά με το αποτέλεσμα!

Vlasis: Η διαδικασία ηχογραφήσεων του “Enigma” μας προέκυψε, λόγω διαφόρων συγκυριών κυρίως, δύσκολη και ιδιαιτέρως απαιτητική. Το δεύτερο, βέβαια, έχει περισσότερο να κάνει με το γεγονός πως θέλαμε να γίνει μία όσο το δυνατόν πιο άρτια δουλειά, δεδομένης της ηχητικής αυτής ποικιλομορφίας που θα παρουσίαζε. Περάσαμε πάμπολλες ώρες στα studio, το τελικό αποτέλεσμα, όμως, άξιζε όλο αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποτυπώθηκαν οι ιδέες μας όπως ακριβώς τους αρμόζει!

 

Πειτε μας λίγα λόγια για το εξώφυλλο του δίσκου και τι σας έκανε να το διαλέξετε;

Gus: Ουσιαστικά το εξώφυλλο δείχνει ενα ρόλοι να χτυπάει στις 00.00’ ενώ πίσω από αυτό δημιουργείται μια έκρηξη. Για μένα αυτό έχει άμεση σχέση με την ανανέωση - αναγέννηση της μπάντας σε αυτό το άλμπουμ, αν λάβεις υπόψη σου όλα όσα είπαμε πριν. Μην ξεχνάς άλλωστε, πως το γαλαξιακό σύστημα, οι πλανήτες, όλα όσα βλέπουμε και δεν βλέπουμε αλλά υποθέτουμε πως υπάρχουν, είναι αποτέλεσμα μιας προ εκατομμυρίων χρόνων έκρηξης!

Vlasis: Αυτά ακριβώς. Οι Fallen Arise αναγεννιούνται και είναι πιο δυνατοί και πιο εκρηκτικοί από ποτέ! Το “Enigma” αποτελεί ουσιαστικά μια καινούρια αρχή και ο χρόνος ξεκινά να μετράει και μέσα από τις φλόγες υποδηλώνεται πως τα καλύτερα και τα ενδιαφέροντα είναι μπροστά μας...!

 

ENIGMA COVERDISKOKRITIKI1

 

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τον κόσμο;

Gus: Είναι πάρα πολύ καλές, πολύ θετικές! Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το νέο άλμπουμ και λαμβάνουμε πολλά μηνύματα γι'αυτό. Η πλειοψηφία λέει ότι αυτό είναι με διαφορά το καλύτερο μας άλμπουμ, τους αρέσει το πως ακούγεται σαν παραγωγή και φυσικά λατρεύουν αυτή την νέα μας μουσική κατεύθυνση. Το τελευταίο, αποτελούσε και το μεγαλύτερο άγχος μου, πάρα την σιγουριά που ένιωθα γι'αυτό ως δημιουργός. Είμαστε απίστευτα χαρούμενοι που βρίσκει την ανταπόκριση την οποία φανταζόμασταν όταν το γράφαμε!

Vlasis: Όλες σχεδόν οι αντιδράσεις είναι πολύ ενθουσιώδεις, θα έλεγα! Από τα πρώτα single του “Reborn” και του ομότιτλου κομματιού κιόλας, στον κόσμο δημιουργήθηκε μία θετικότατη προδιάθεση, η οποία μέχρι να κυκλοφορήσει το “Enigma” είχε εξελιχθεί σε αδημονία για να ακούσει το album, καθώς ήδη είχε εντυπωσιαστεί με τα πρώτα δείγματα και τον ήχο της μπάντας σε αυτόν τον δίσκο! Το ένστικτό τους κρίνοντας εκ του feedback μετά δεν διαψεύστηκε, καθώς μόλις κυκλοφόρησε το “Enigma” ο κόσμος το αγκάλιασε κατευθείαν! Οι παλιότεροι fans μας μιλούν για την καλύτερή μας δουλειά μακράν, ενώ με την κυκλοφορία αυτή αποκτήσαμε και πάρα πολλούς νέους fans και όχι μόνο από τον metal χώρο! Όλοι τους δείχνουν πως ευχαριστιούνται το άλμπουμ και έχουν ήδη μπει στον κόσμο του...Enigma, απολαμβάνοντας τη μουσική και...ακουμπώντας στους στίχους! Πραγματικά, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τους αρέσει!


Στο Enigma έχουμε την παρθενική εμφάνιση της Fiona Creaby αλλά και του Βλάση Κατσαούνη αντίστοιχα πίσω από το μικρόφωνο . Πόσο βοήθησαν στο τελικό αποτέλεσμα του δίσκου;

Gus: Η αλήθεια είναι οτί η συνεισφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄όσο οι ίδιοι μπορεί να νομίζουν. Όταν ηχογραφούσαμε το Adeline, το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής, των στίχων και του arranging το είχα αναλάβει εγώ και μπορώ να σου πω με σιγουριά οτι το θέμα των στίχων και του arranging μπορεί να σε παιδέψει περισσότερο από την σύνθεση. Ήμουν πολύ τυχερός που τα παιδιά ήθελαν να αναλάβουμε μαζί αυτό το έργο, γιατί μετά από αυτό αφοσιώθηκα περισσότερο στο να γράψω την καλύτερη δυνατή μουσική για το άλμπουμ.

Vlasis: Για μένα αναφέρθηκε ο Κώστας, δοθείσης της ευκαιρίας. Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για τη δική μου συνεισφορά στο album, άλλωστε – το αφήνω στους συνεργάτες μου...χαχα!!! Mπορω να αναφερθώ, όμως, στη Fiona. Πέραν του ότι μιλάμε για έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο, που χρίζει έμπνευσης και θαυμασμού η στάση ζωής της, είναι και μία εξαιρετική τραγουδίστρια και στιχουργός! Δουλέψαμε κατά κύριο λόγο μαζί στο στιχουργικό σκέλος του “Enigma” και ήταν μαγική η χημεία μας κατά τη συγγραφή, λες και ήμασταν μια καρδιά και ένα μυαλό και χωρίς να έχουμε προσυνεννοηθεί! Επιπλέον οι δυό μας, μαζί και με τον Κώστα δημιουργήσαμε τις φωνητικές γραμμές του album, βάσει της έμπνευσης και των αναγκών του εκάστοτε κομματιού. Προσωπικά, είμαι περήφανος και χαρούμενος για το έργο της Fiona, όπως και για των υπολοίπων παιδιών!

 

Εχετε κάνει 1 music video το Reborn και ένα lyric video για το ομώνυμο Enigma για την προώθηση του δίσκου. πείτε μας λίγα λόγια.

Vlasis: To “Reborn” δεν επιλέχθηκε τυχαία ως official music video. Δημιουργήθηκε για να βροντοφωνάξει ότι είμαστε εδώ, αναγεννημένοι, όπως σημείωσα και προηγουμένως και θέλαμε με αυτό τον τρόπο να...συστηθούμε ως η σύνθεση του “Enigma”! Tι πιο αρμόζον να συντελέσει σε αυτό η παρουσία του Patric Ullaeus, για τον οποίο οι όποιες συστάσεις είναι περιττές! Το σεμιναριακό επίπεδο επαγγελματισμού του, το περιμέναμε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, ήταν το πόσο φανταστικός και ζεστός άνθρωπος είναι! Τα ίδια ισχύουν και για το υπόλοιπο crew του! Τίποτα δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ενώ το χαμόγελό του θα μου μείνει για πάντα! Όλα γίνανε τόσο τέλεια και ευχάριστα, δεν νιώσαμε καθόλου την κούραση!
Το δε “Enigma”, επίσης δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς πέρα από το ότι αποτελεί το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, είναι το αντιπροσωπευτικότερο sample, τρόπον τινά, του συνολικού ήχου του album! Εδώ ο Χάρης έχοντας, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, αφομοιώσει απόλυτα το concept του artwork, έκανε μία εκπληκτική αποτύπωσή του! Φανταστική και εδώ δουλειά, από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη!

Gus: Το Reborn γυρίστηκε στην Σουηδία από τον Patric Ullaeus. Φοβερή εμπειρία! Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος από την πρώτη στιγμή που θα σε δει, ξέρει να σε αναδείξει και να πάρει από εσενα το 100 %, και το κάλυτερο απ΄όλα χωρίς καν να το καταλάβεις και χωρίς καν να στο πει. Μείναμε δύο μέρες στην Σουηδία, δουλέψαμε πάνω απο δώδεκα ώρες σε γυρίσματα και φωτογραφίσεις και κύλησαν όλα εντελώς αβίαστα. Νιώθω πραγματικά πολύ περήφανος για ότι συνέβη εκεί. Για το lyric video του Enigma συνεργαστήκαμε με τον Χάρη Κουντούρη τον οποίο τον γνωρίσαμε μέσα από τις δουλειές του με τους Rotting Christ, τους Apocalyptica και τους Sabbaton. Φοβερός άνθρωπος και άψογος επαγγελματίας!

 

 

Ποιες πιστεύετε είναι οι βασικές επιρροές του συγκροτήματος και ποσό αυτό φαίνεται στον δίσκο;

Gus: Είναι πολλές και διαφορετικές όπως ήταν πάντα, γιατί τα ακούσματα ποτέ δεν περιορίστικαν γύρω από ένα είδος μουσικής ή κάποιο ιδίωμα ενός είδους. Μέσα στο Enigma άκους στοιχεία από metal, pop, soundtrack, κλασσική κτλ.'Ολα αυτά είναι μέσα στα καθημερινά μας ακούσματα και μας επηρεάζουν το καθένα με τον δικό του τρόπο.

Vlasis: Οι βασικές μουσικές επιρροές των Fallen Arise διαχρονικά προέρχονται από τον symphonic και τον female fronted metal χώρο, καθώς και τη κλασσική μουσική. Η βάση αυτή υπάρχει και στο “Enigma”, με τη διαφορά ότι υπάρχει έντονο και το pop στοιχείο εδώ, καθώς είναι ένα είδος μουσικής που ακούμε στην καθημερινότητά μας και μας αρέσει, εκτός από metal και το οποίο μας...βγήκε έντονα κατά την περίοδο δημιουργίας του album αυτού! Επίσης, στο “Enigma” θα συναντήσεις και επιρροές και από άλλα είδη metal, όπως το Progressive και αυτό γιατί όλοι στη μπάντα ακούμε και μας αρέσουν πολλά διαφορετικά είδη metal και που στην κυκλοφορία αυτή μπορεί κάποιος να τα ακούσει πιο έντονα από τις προηγούμενες μας δουλειές!

 

Εκτός από το “Adeline”, έχετε σκεφτεί να κάνετε κι άλλο Concept δίσκο;

Gus: Το “Adeline” που κυκλοφόρησε το 2015 είναι ένα concept album. Προς το παρόν, το να ξανακάνουμε κάτι παρόμοιο απέχει πολύ σαν σκέψη...

Vlasis: Το “Adeline” είναι ένα υπέροχο concept album! Οπότε, όπως ανέφερε και ο Κώστας, έχουμε ήδη ένα. Για μελλοντικά, δεν ξέρουμε ακόμα αν και κατά πόσο σύντομα θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν το σκεφτόμαστε, προς το παρόν. Ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει με την έμπνευση οδηγό μας, ως είθισται στους Fallen Arise.

 

Από τις αρχές του 2020 ζούμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες στην μουσική Βιομηχανία αλλά και στον κόσμο ολόκληρο λόγω της πανδημίας. Πόσο αυτό επηρέασε τους Fallen Arise είτε μουσικά είτε προσωπικά;

Vlasis: Μουσικά δεν μας επηρέασε με την έννοια της έμπνευσης και της δημιουργίας, καθώς το γεγονός ότι μείναμε σπίτια μας και είχαμε μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου και άνεση, αξιοποιήθηκε γράφοντας μουσική και στίχους. Οπότε από την άποψη της δημιουργίας, λειτούργησε επικοδομητικά, θα έλεγα. Το άσχημο είναι ότι η αναστολή αυτή και το άγνωστο της διεξαγωγής των συναυλιών, καθώς και τα διάφορα περιοριστικά μέτρα, είναι ότι δυσκολεύουν τη μπάντα στον σχεδιασμό, στις πωλήσεις και στην γενικότερη προώθησή της. Από λειτουργικής άποψης, δηλαδή, μας δυσκολεύει πολύ. Κάτι που βασικά δεν ισχύει μόνο σε εμάς, αλλά και στις υπόλοιπες μπάντες αυτή την περίοδο.

Gus: Αυτό που επηρεάστηκε ήταν ότι αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε ένα μέρος του πλάνου που αφορούσε το promotion και αναφέρομαι στις live εμφανίσεις που είχαμε προγραμματίσει. Γενικότερα δεν είμαστε άνθρωποι που βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Αφιερώσαμε και αφιερώνουμε πολύ χρόνο καθημερινά, προωθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νεο άλμπουμ μέσω του διαδικτύου, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας, ξεκουραστήκαμε και περάσαμε και χρόνο με τις οικογένειές μας. Επίσης, πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε όλοι μαζί μετά από πολύ καιρό και συζητήσαμε για τις επόμενες κινήσεις μας!

 

 fallenarisecovid4

 

Με τις παρούσες συνθήκες ποιο είναι το πλάνο για την προώθηση του δίσκου τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος;

Gus: Για την ώρα, προωθούμε την δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, αφού είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε και πάλι να μπούμε σε κανονική τροχιά γιατί έχουμε πολλά πραγμάτα που θέλουμε να κάνουμε. Ανυπομονούμε να βγούμε σε περιοδεία και να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας οπαδούς!

Vlasis: Με τις παρούσες συνθήκες, μόνο μέσω τον media δύναται να γίνει η προώθηση του “Enigma” σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα, θα αποτελούν τον μοναδικό δίαυλο για επικοινωνία και προώθηση. Η τεχνολογία είναι...σύμμαχος μας και προσπαθούμε αξιοποιώντας την να είμαστε όσο πιο κοντά με τον κόσμο, μέχρι τη στιγμή που θα ξαναέχουμε τη δυνατότητα να ευχαριστηθούμε το album μαζί του και από κοντά, σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες γίνεται! Το live μας λείπει αφάνταστα!

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι από τον δίσκο;

Gus: Μου αρέσουν όλα, αλλά αυτό με το οποίο ταυτίζομαι περισσότερο και είναι πολύ ιδιαίτερο για μένα, είναι το “Horizon”.

Vlasis: Δύσκολη ερώτηση, γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ όλα! Αν πρέπει να διαλέξω κάποιο οπωσδήποτε αυτό θα ήταν το “Forever Winter”, για την λυρικότητα, τον δυναμισμό του...καθώς και τα vibes, γενικότερα, βγαλμένα από την αγαπημένη μου εποχή του έτους!

 Ειστε από τα συγκροτήματα που έχουν περιοδεύσει εκτός Ελλάδος. Πιστεύετε ότι υπάρχουν διάφορες στο κοινό από χώρα σε χώρα και ποια η διαφορά του ελληνικού κοινού με αυτά;

Vlasis: Από τα μέχρι τώρα βιώματά μας, ναι υπάρχει. Διαφορετικές κουλτούρες και ιδιοσυγκρασίες ανά τόπους. Κυρίως, όμως, οι διαφορές στο κοινό επηρρεάζονται περισσότερο από το πόσο συχνά έχουν metal events στις χώρες τους, καθώς οι πιο θερμές αντιδράσεις παρατηρήθηκαν σε χώρες όπου ο κόσμος δεν βλέπει πολύ συχνά συναυλίες.
Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν μια...ζεστή χώρα για τις αγαπημένες της μπάντες και αυτό δεν αλλάζει! Ο Έλληνας fan σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς θα αποκτήσει από το υστέρημά του το cd και το merchandise της αγαπημένης του μπάντας, θα στηρίξει σε live και θα ξέρει όλους τους στίχους τέρμα, δίνοντας σπουδαίο feedback στο συγκρότημα που δίνει τη συναυλία!

Gus: Διαφορές υπάρχουν. Η πιο έντονη είναι οτι σε μια ξένη χώρα ο σκληρός ήχος, είναι μέρος της κουλτούρας της, του πολιτισμού της, τουλάχιστον αυτές που έχουμε επισκεφθεί εμείς. Εδώ, τα πράγματα είναι μικρότερου βεληνεκούς, όχι μη υπολογίσιμου άλλα μικρότερου. Όσον αφορά το κοινό, νομίζω ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο θερμόαιμους, σε αυτά που τους αρέσουν. 'Αλλωστε είναι και στο DNA μας αυτή η ζεστασιά που δείχνουμε απέναντι σε αυτό που θαυμάζουμε.

 

Ποιο είναι το πλέον επίπεδο της ελληνικής σκηνής στο έτος 2020;

Vlasis: Προσωπικά, ανέκαθεν πίστευα και έβρισκα ποιότητα στην ελληνική σκηνή. Πολλές και σπουδαίες μπάντες σε κάθε μεταλλικό είδος διαχρονικά και αυτό δεν αλλάζει το 2020. Το μόνο που, ευτυχώς, αλλάζει είναι το ότι η τεχνολογία και το internet ισοσκελίζει την προβληματική για τη δουλειά μας γεωγραφική μας θέση, που αποτελεί και το...ανταγωνιστικό μας μειονέκτημα ως χώρα, ευρισκόμενη μακριά από τον ευρωπαϊκό μεταλλικό πυρήνα. Οι μπάντες μας τεχνικά και ποιοτικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν και χαίρομαι που πιο εύκολα πια μπορούν να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τη δουλειά τους σε σχέση με το παρελθόν. Η ελληνική σκηνή αξίζει πάρα πολύ!

Gus: Θεωρώ πως γίνονται ανοδικά βήματα από αρκετούς καλλιτέχνες, βγαίνουν άλμπουμ, υπάρχει όραμα, έμπνευση, όρεξη για δουλειά. Από ΄κει και πέρα, ο καιρός θα δείξει...

 

fallenarisecovid5

 

Ποια είναι τα πλανά σας για το μέλλον;

Gus: Για την ώρα δουλεύουμε καθημερινά πάνω στο promotion του νέου άλμπουμ. Στα άμεσα πλάνα είναι μια εκδήλωση για την κυκλοφορία του άλμπουμ, θα δούμε σύντομα που και πως θα γίνει και έπειτα, ευρωπαική περιοδεία!

Vlasis: Αναμένουμε τη στιγμή που θα αρθεί και το συναυλιακό lockdown, για να προωθήσουμε το “Enigma” όσο περισσότερο γίνεται και με αυτόν τον τρόπο. Εκεί έχουμε αποκλειστικά τον νου μας για το άμεσο μέλλον.

 

Αναμνησεις από την πρώτη φορά που ανεβήκατε στην σκηνή;

Gus: Η πρώτη φορά ήταν πριν δέκα χρόνια, Δεκέμβριος του 2010 στο Underworld Club στην Αθήνα. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε, άλλα ήταν μια ωραία εμπειρία! Αθώο live, ούτε που υποπτευόμασταν πως θα ήταν η συνέχεια, χαχαχα...

Vlasis: Θα μιλήσω για Fallen Arise μόνο...χαχα!!! Το πρώτο μου live με Fallen Arise ήταν όταν ανοίξαμε τη συναυλία των Moonspell το 2012 στην Αθήνα. Βέβαια, δεν ήμουν τότε μόνιμο μέλος της μπάντας όπως τώρα, ήμασταν φιλαράκια, χρειάστηκε να βοηθήσω εκτάκτως και έτσι έγινε. Σπουδαία βραδιά και για εμάς, πήγε εξαιρετικά, όπως και το event συνολικά! Φοβερά και ευγενέστατα άτομα οι Moonspell, πέρα από μια μεγάλη μπάντα που είναι! Αξέχαστη η πρώτη αυτή φορά, σίγουρα!

 

Αναμνήσεις από καλύτερο και χειρότερο live;

Gus: Υπάρχουν τρείς συναύλιες που θα μου μείνουν πραγματικά αξέχαστες! Η συναυλία με τους Paradise Lost στην Μόσχα και με τους Nightwish στο Βουκουρέστι είναι για μένα τα highlights μέχρι τώρα. Επαγγελματισμός, φοβερά venues και ενά κοινό που με την αγάπη του και την συμμετοχή του, σου προκαλούσε ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Η άλλη συναυλία που αποτελεί highlight άλλα για τον αντίθετο ακριβώς λόγο ήταν το Underock Festival.

Vlasis: Δεν θα έλεγα ότι έχω αναμνήσεις από χειρότερο live...ευτυχώς για την ώρα δεν υπήρξε...χαχα!!!
Το πιο έντονο live μας θεωρώ μεταξύ άλλων αυτό ως support των Nightwish στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία το 2018. Απίστευτο event! Πολύς, διψασμένος και καλοδιάθετος κόσμος να περάσει καλά! Μάλιστα, ήδη τη στιγμή που παίζαμε είχε από κάτω πάνω από 5.000 metalheads, όπου όχι απλά μας παρακολουθούσαν περιμένοντας να περάσει η ώρα να εμφανιστούν οι head, αλλά τους αρέσαμε τόσο με αποτέλεσμα να μας μεταδώσουν τέτοια ενέργεια που μας έκαναν να τους....ανταποδώσουμε με ένα πολύ δυνατό show! Σαράντα πέντε λεπτά δύναμης! Φανταστική εμπειρία!

 

fallenarisecovid6

 

Κάτι τελευταίο για τον κόσμο ;

Gus: Ευχόμαι καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους. Γνωρίζω πως είναι δύσκολο να βιάζεται η καθημερινότητα σου και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι'αυτό, αλλά η υγεία είναι πάνω απ'όλα. Αυτός ο χρόνος, έστω και μέσα σε τέσσερις τοίχους, αποτελεί δώρο. Εκμεταλευτείτε τον! Δημιουργήστε, ξεκουραστείτε, κάντε πράγματα που πριν δικαιολογημένα δεν μπορούσατε να κάνετε...ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε όλους ξανά!

Vlasis: Καταρχήν, να ευχηθώ υγεία! Είναι το σημαντικότερο όλων! Από κει και πέρα, κουράγιο και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να σταθούμε όσο πιο τυχεροί γίνεται, με την ελπίδα να μπούμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν! Η αγαπημένη μας μουσική είναι στο πλευρό μας σε αυτό! Η δύναμή μας! Ακούστε το “Enigma”, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη - είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει!

 

Ευχαριστούμε.

Gus: Και 'μεις ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη!

Vlasis: Ευχαριστούμε για την απολαυστική συνέντευξη, την υποστήριξη και το ενδιαφέρον! Να είστε καλά!

 

 

 

 

 

Tasos 'Archangel' Zervoudakis, Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1