listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Insomnium | «Είμαι σίγουρος ό,τι το κοινό μας από όλο τον κόσμο όταν ακούσει το άλμπουμ και διαβάσει τους στίχους θα καταλάβει την παράδοση μας και τη μελαγχολία»

insomniuminterview1

 

Γεια σου Niilo, πως είσαι απόψε?

Niilo Sevänen: Είμαι πολύ καλά, ευχαριστώ! Γεμάτο πρόγραμμα με ετοιμασίες για το πρώτο σόου την επόμενη βδομάδα στο Ελσίνκι.

 

Α, πολύ ωραία! Λοιπόν, με μια μπάντα σαν τη δικιά σας θα μπορούσα να κάνω ένα εκατομμύριο ερωτήσεις αλλά ας μείνουμε στα πιο πρόσφατα!

Niilo Sevänen: Εντάξει, είμαι έτοιμος για τα πάντα!

 

insomniuminterview2

 

Πες μου για το τελευταίο σας άλμπουμ και πως είναι οι αντιδράσεις του κοινού.

Niilo Sevänen: Πολύ καλά μέχρι τώρα. Οι οπαδοί μας φαίνεται να γουστάρουν τα τραγούδια και όλο το άλμπουμ γενικά, είναι ωραίο να βλέπω οτι ο κόσμος έχει τα αγαπημένα του τραγούδια και να εμφανίζονται όλα συνολικά, αυτό δείχνει οτι είναι ένα δυνατό άλμπουμ. Και οι κριτικές είναι πολύ καλές. Όλα δείχνουν καλά, η περιοδεία στη Φινλανδία είναι ήδη sold out και ανυπομονούμε να παίξουμε live και να δούμε πως θα ακουστούν τα νέα τραγούδια στη σκηνή.

 

Ποια ήταν η έμπνευση σας για το 'Heart like a Grave'?

Niilo Sevänen: Βασικά, για του στίχους σκεφτήκαμε να αντλήσουμε έμπνευση από παλιά Φινλανδικά τραγούδια που όλοι ξέρουν εδώ, οι γονείς μας, οι παππούδες μας και ακόμα παλαιότεροι. Η Φινλανδική μουσική, γενικά, είναι πολύ μελαγχολική και μπορείς να βρεις σπαρακτικές ιστορίες εκεί. Αυτά τα μαθαίνουμε εμείς από μικρή ηλικία, από το μητρικό γάλα όπως λέμε. Θέλαμε αυτή την έμπνευση. Μπορείτε να βρείτε κάποιες από αυτές τις ιστορίες σε αυτό το άλμπουμ.

 

Είναι στο αίμα σας όπως λέμε εμείς εδώ.

Niilo Sevänen: Ναι, κάπως το λένε σε κάθε χώρα. Αυτές οι ιστορίες είναι κάτι κατεξοχήν Φινλανδικό και θέλαμε να το δείξουμε στον κόσμος και να εξηγήσουμε αυτή τη νοοτροπία και τη λυπητερή μουσική. Είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνεις αν δεν ζεις εδώ. Το πιο δημοφιλές Χριστουγεννιάτικο τραγούδι στη Φινλανδία μιλάει για ένα κοριτσάκι που βρίσκει ένα σπουργίτι στο χιόνι, παγωμένο και ετοιμοθάνατο και καταλαβαίνει οτι είναι η ψυχή του μικρού της αδερφού που είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν, ένα πολύ λυπητερό τραγούδι για τα Χριστούγεννα. Αυτό λέει κάτι για το λαό μας. Αλλά από την άλλη μεριά, εδώ και χρόνιο ψηφιζόμαστε σαν ο πιο ευτυχισμένος λαός στο κόσμο οπότε, από εδώ η τάση για θλίψη και από εκεί τα πάμε μια χαρά, έχει πλάκα αυτό.

 

 

Με αυτό το άλμπουμ θέλετε να κάνετε τον ακροατή να μάθει αυτές τις ιστορίες δηλαδή;

Niilo Sevänen: Είμαι σίγουρος οτι οι φανς όταν ακούσουν το δίσκο και διαβάσουν τους στίχους θα δουν την παράδοση και τη μελαγχολία. Για αυτό θέλαμε και τα βίντεο να είναι τελείως Φινλανδικά και τα γυρίσαμε σε ένα εθνικό πάρκο, πασίγνωστο εδώ, όποιος το ξέρει το αναγνωρίζει αμέσως. Τα πάντα είναι Φινλανδικά, οι φωτογραφίες, το βιβλιαράκι, οι στίχοι ενώνονται και λένε την ιστορία. Νομίζω και οι άνθρωποι στην Ελλάδα όταν το ακούσουν θα πάρουν μια ιδέα για το πως σκέφτονται αυτοί οι περίεργοι στο Βορρά (γέλια)

 

Έχετε πάντα μια θεματική ιδέα όταν γράφετε ένα άλμπουμ;

Niilo Sevänen: Όχι πάντα. Φυσικά το Winter's είναι τελείως θεματικό άλμπουμ. Ήταν μια παλιά ιστορία που είχα γράψει και τη χρησιμοποιήσαμε. Αλλά τα προηγούμενα, το Shadows of the Dying Sun και το One for Sorrow δεν υπήρχε κάποιο θέμα, μόνο μια συλλογή από τραγούδια, απλά έχουμε συνήθως μελαγχολικές ιστορίες. Με αυτή τη μουσική που παίζουμε, έχουμε μια θλιμμένη ατμόσφαιρα, αλλά αυτό αγαπάμε και μας κάνει χαρούμενους. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα πάντα. Νομίζω οτι και το 2ο άλμπουμ είχε μια θεματική ιδέα, άρα έχουμε 3 θεματικά και τα υπόλοιπα είναι απλές συλλογές.

 

Σχετικά με το Winter's Gate, ήταν ένα πιο γρήγορο και άγριο άλμπουμ θα έλεγα. Πως αποφασίσατε να μην κρατήσετε αυτό το στυλ στο νέο δίσκο;

Niilo Sevänen: Δεν έχουμε κάποιο σχέδιο όταν ξεκινάμε να γράψουμε κάτι. Φυσικά το Winter's Gate ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο τραγούδι αλλά αυτό ήταν όλο. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πιο παραδοσιακό άλμπουμ με πολλά τραγούδια. 'Έχουμε πολλά κομμάτια με ατμοσφαιρική μουσική, σαν σάουντρακ, ειδικά στο 2ο μισό. Όλη η μουσική έρχεται από τη καρδιά, δεν προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε κάποιον, δεν κάνουμε οτι θέλει η δισκογραφική, ή ότι θέλουν οι φανς, ή οτι είναι της μόδας σήμερα. Απλά κάνουμε τη μουσική που αγαπάμε εμείς.

 

 

Άρα το Winter's Gate ήταν μια παλιά ιστορία. Και γράψατε πρώτα τη μουσική κα μετά τους στίχους, σωστά; Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε το αντίθετο;

Niilo Sevänen: Το Winter's Gate ήταν μια επιτυχία, όλα πήγαν καλά και το κοινό το αγάπησε. Μας έδωσε αυτοπεποίθηση να κάνουμε πιο πολύ αυτό που θέλουμε. Πρώτα ήρθε η ιστορία και μετά γράψαμε μουσική που να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα της ιστορίας και μόλις είχα μια βάση, έγραψα τους στίχους με βάση την αρχική ιστορία φυσικά. Όταν γράφω στίχους θέλω να ξέρω πόσες συλλαβές και λέξεις χωράνε, άρα χρειάζεται η μουσική πρώτα, έτσι το κάνουμε στους Insomnium.

 

Πάμε λοιπόν στο νέο άλμπουμ. Έχεις κάποια προσωπικά αγαπημένα και γιατί;

Niilo Sevänen: Νομίζω τα πιο μεγάλα σε διάρκεια είναι και τα αγαπημένα μου, σαν το "Pale Morning Star". Έχει την ίδια ατμόσφαιρα με το 'Winter's Gate', αν και είναι μόνο 9 λεπτά, αλλά είναι το μεγαλύτερο σε αυτό το άλμπουμ. Και το τελευταίο τραγούδι, το "Karelia" που είναι ορχηστρικό μου αρέσει πολύ, είναι πολύ θλιμμένο και ατμοσφαιρικό. Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις, υπάρχουν 10 πολύ καλά τραγούδια εκεί μέσα, ένας λόγος που το άλμπουμ διαρκεί πάνω από 1 ώρα είναι οτι δεν θέλαμε να αφήσουμε τίποτα έξω, και μέχρι τώρα οι φανς είναι πολύ ικανοποιημένοι με το δίσκο άρα ήταν καλή επιλογή να το κάνουμε τόσο μεγάλο.

 

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το Pale Morning Star?

Niilo Sevänen: Ναι, είναι εμπνευσμένο από μια Φιλανδή ποιήτρια τη Saima Harmaja που πέθανε πολύ νέα, τη δεκαετία του '30. Ήταν αυτό το στυλ της βασανισμένης ποιήτριας, που έγραφε πολύ σκοτεινή και μελαγχολική ποίηση. Πράγματα που ταιριάζουν πολύ με τους Insomnium δηλαδή. Ο αφηγητής της ιστορίας έχει χάσει τον άνθρωπο του και μπορεί να τη δει μόνο στα όνειρα του και να την επισκέπτεται ενώ αυτός κοιμάται, αυτή είναι η γενική ιδέα. Υπάρχει άλλο ένα τραγούδι το 'The Offering', εμπνευσμένο από τα ποιήματα της. Σε αυτό, ο αφηγητής προσφέρει τον εαυτό του στο θάνατο ώστε να ζήσει ο άρρωστος γιος του.

 

 

Αυτά είναι και τα 2 αγαπημένα τραγούδια, είναι τόσο συναισθηματικά.

Niilo Sevänen: Σε ευχαριστώ!

 

Πως νιώθεις, λοιπόν, όταν κυκλοφορείς ένα άλμπουμ; Έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεσαι μετά από 8 δίσκους;

Niilo Sevänen: Ναι, έχει αλλάξει. Το συνηθίζεις, φτιάχνεις ένα πρόμο, μετά έρχονται οι κριτικές, τα πρώτα σόου και μετά η περιοδεία. Είναι σχεδόν φυσιολογικό για εμάς πλέον, το κάνουμε εδώ και καιρό. Είναι ωραίο συναίσθημα φυσικά, ξοδεύεις τόσο χρόνο στο στούντιο και πιο πριν με αυτά τα τραγούδια, και πλέον δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι καλά ή όχι, έχεις έρθει πολύ κοντά με αυτά. Όταν, λοιπόν, τα ακούνε κάποιοι άλλοι για πρώτη φορά, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να τους αρέσει. Άρα, αυτό το άλμπουμ φαίνεται να αρέσει πολύ, άρα όλα καλά για εμάς.

 

Με τόση εμπειρία στο χώρο, έχεις ακόμα αμφιβολίες για τα τραγούδια σας;

Niilo Sevänen: Είμαι σίγουρος οτι οι περισσότεροι δημιουργικοί άνθρωποι είναι έτσι, μουσικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Κάποιες μέρες νιώθεις σαν ιδιοφυία, άλλες λες 'Τι σκατά, είναι αυτό, είμαι για τα πανηγύρια' (γέλια), έχει τα πάνω και τα κάτω, έτσι είναι η διαδικασία. Όταν το έχεις κάνει για καιρό, ξέρεις οτι θα συμβιεί πάλι και δεν το παίρνεις πολύ σοβαρά, κοιμάσαι και αύριο θα έχει περάσει. Από την άλλη, είναι καλή η αυτοκριτική, έτσι εξασφαλίζεις οτι θα βγάλεις κάτι καλό. Ο πήχης πρέπει να είναι πάντα ψηλά.

 

 

Αυτό κάνει τον καλλιτέχνη στο τέλος εξάλλου.

Niilo Sevänen: Ακριβώς.

 

Πες μας για τα βίντεοκλιπ. Υπάρχει μια κοινή ιστορία; Κάποιο μήνυμα;

Niilo Sevänen: Τα 2 βίντεο έχουν τους ίδιους χαρακτήρες, οπότε ναι είναι μια ιστορία. Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε πρώτος, αλλά όλοι συμφωνήσαμε. Στο πρώτο βίντεο, βλέπεις τη μπάντα να παίζει και μια εισαγωγή στους χαρακτήρες, αλλά στο 2ο, το 'Heart like a Grave' βλέπεις την εξέλιξη της ιστορίας και λιγότερο τη μπάντα. Δεν μοιάζουν σαν τραγούδια, το ένα είναι πιο γρήγορο και ροκ, το άλλο περισσότερο μπαλάντα αλλά λένε την ίδια ιστορία σχετικά με έναν άντρα που μένει με τη γριά μητέρα του και τη γειτόνισσα με το μικρό παιδάκι. Ε, βασικά δείτε τα βίντεο για τη συνέχεια της ιστορίας (γέλια).

 

Έχεις κάποιο συγκεκριμένο τρόπο να γράφεις κομμάτια; Είναι κάτι φυσικό ή υπάρχει συνταγή;

Niilo Sevänen: Δύσκολη ερώτηση. Κάθεσαι μόνος σου με μια κιθάρα ή πλήκτρα ή μπροστά σε ένα υπολογιστή και προσπαθείς να βγάλεις κάτι καλό. Υπάρχει πάντα αμφιβολία, αλλά αν το παλέψεις για ώρα κάποια στιγμή θα βγουν οι μελωδίες, τα ριφ, τα καλά τραγούδια. Δεν υπάρχει σίγουρη συνταγή που θα εξασφαλίσει ένα καλό τραγούδι. Κάποιες φορές παίρνει πολύ ώρα, άλλες βγαίνει γρήγορα αλλά δεν μπορείς να το πιέσεις. Για αυτό νομίζω οτι είναι καλό να παίρνεις την ώρα σου όταν γράφεις ένα άλμπουμ. Δεν κάνουμε περιοδείες όταν ηχογραφούμε. Χρειάζεσαι χρόνο και ελευθερία να δοκιμάσεις ιδέες και νέα πράγματα σιγά σιγά. Φυσικά, κάποιοι άλλοι είναι πιο γρήγοροι, κάποιοι θέλουν το χρόνο τους. Νομίζω οτι εγώ, είμαι αρκετά αργός αλλά ξοδεύω χρόνο σε κάθε ιδέα, την εξελίσσω και μετά αργά αλλά με βεβαιότητα, τα τραγούδια θα έρθουν.

 

 

Αυτό νομίζω είναι οτι μας γοητεύει σε σας. Γράφετε με ψυχή. Πως το καταφέρνετε αυτό; Είναι δύσκολο να το κάνεις στη σημερινή μουσική βιομηχανία;

Niilo Sevänen: Σε ευχαριστώ για αυτό. Ειλικρινά, για αυτό είμαστε εδώ. Κερδίσαμε πολλούς οπαδούς, παίζουμε σε όλο το κόσμο. Ναι, από την ψυχή έρχεται. Είμαι σίγουρος οτι οι ακροατές το καταλαβαίνουν, οτι αυτοί οι τύποι κάνουν αυτό που αγαπούν, βγάζουν την καρδιά τους έξω και τη ψυχή τους στη μουσική. Το κλειδί είναι να κάνεις αυτό που θες και να είσαι αληθινός. Μην σκέφτεσαι πολύ το τι θέλουν να ακούσουν οι άλλοι, ή το πως να επιτύχεις και να βγάλεις λεφτά. Όταν κάνεις τέχνη, κάντο από τη καρδιά. Έτσι, θα αγγίξεις τον κόσμο.

 

Βλέπω και σε άλλους ανθρώπους το πόσο τους αγγίζει η μουσική σας. Πως νιώθεις όταν οι άνθρωποι σχετίζονται με τα κομμάτια σας, μήπως είναι και κάπως επίπονο;

Niilo Sevänen: Απολαμβάνω αυτή τη διαδικασία. Μπορώ να ξοδεύω το χρόνο μου γράφοντας μουσική και στίχους και ιστορίες, αυτό που λατρεύω. Άρα, βασικά το κάνω για μένα. Αν αυτό αγγίζει άλλους ανθρώπους και λαμβάνω τέτοιες αντιδράσεις, τότε νιώθω υπέροχα. Ακούμε ιστορίες για το πως η μουσική μας βοήθησε ανθρώπους να περάσουν δύσκολες στιγμές και αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μπορείς να ακούσεις. Οτι η μουσική σου βοήθησε ανθρώπους να σωθούν, είναι υπέροχο. Τι μπορεί να κάνει η μουσική! Είμαι ευγνώμων και περήφανος για οτι συνέβη..

 

Τι άλλα χόμπι έχεις εκτός της μουσικής;

Niilo Sevänen: Το γράψιμο, αυτό είναι παλαιότερο και από τη μουσική. Σαν αγόρι, διάβαζα πολλές ιστορίες και ήθελα να γίνω συγγραφέας, ακόμα το ονειρεύομαι, αλλά είμαι πολυάσχολος με τη μουσική και τους Insomnium και έχω πολύ λίγο χρόνο για γράψιμο. Ίσως κάποια στιγμή να το κάνω, σε κάποια περιοδεία ενδεχομένως, να τελειώσω ένα βιβλίο. Αν ήμουν δισεκατομμυριούχος και δεν είχα τίποτα να κάνω στη ζωή μου, ακόμη θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο. Και να παίζω μουσική.

 

 

Ο Jani Liimatainen είναι και επίσημα μέλος σας.

Niilo Sevänen: Για χρόνια έπαιζε μαζί μας στις περιοδείες. 4 χρόνια συνολικά. Πέρσι αποφασίσαμε να του ζητήσουμε να γίνει ο 3ος κιθαρίστας μας. Ο Ville Friman θέλει να μείνει στη μπάντα και να γράφει μουσική αλλά δεν μπορεί να περιοδεύει πλέον, άρα χρειαζόμασταν κάτι σταθερό για τις περιοδείες. Ο Jani ήταν ο μόνος υποψήφιος λοιπόν, τον ρωτήσαμε και ήταν έτοιμος να το κάνει. Άρα πλέον έχουμε 3 κιθαρίστες και 4 συνθέτες γενικά και δουλεύει μια χαρά αυτό.

 

Αυτό ήταν και το πρώτο του άλμπουμ. Πως πήγαν οι ηχογραφήσεις;

Niilo Sevänen: Ναι, ο Jani έπαιξε μεγάλο ρόλο στο άλμπουμ. Είναι πολύ καλός συνθέτης. Προσαρμόστηκε γρήγορα στο τι θέλουμε, τι μελωδίες και τραγούδια χρειαζόμαστε. Άρα, ότι έγραψε ήταν καθαρά Insomnium. Είμαι σίγουρος οτι όσοι ακούσουν το άλμπουμ χωρίς να διαβάσουν τα credits δεν θα ξέρουν ποια κομμάτια είναι δικά του. Σε αυτό το θέμα ήμασταν τυχεροί. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Markus Vanhala, άρα παρά τις αλλαγές στους κιθαρίστες, ακουγόμαστε το ίδιο. Είναι σπάνιο και περίεργο αλλά τέλειο. Νομίζω η κατάσταση στη μπάντα είναι η καλύτερη εδώ και χρόνια.

 

Νομίζεις οτι μπορείτε να παίξετε καλύτερα με 3 κιθαρίστες;

Niilo Sevänen: Σίγουρα δεν θα μπορούμε να παίξουμε πολλές φορές έτσι. Στα σόου στη Φινλανδία ο Ville θα έρθει αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη όχι. Με τη μουσική που παίζουμε είναι εύκολο να βρεις κάτι για το κάθε μουσικό. Νομίζω θα μπορούσαμε να έχουμε και 4 κιθαρίστες και ακόμα θα βρίσκαμε μουσικά μέρη να παίξουν (γέλια). Θα είναι σίγουρα διαφορετικό με 5 άτομα στη σκηνή, και συναρπαστικό.

 

 

Πέρσι, ήρθατε στην Ελλάδα για κάποιες συναυλίες. Πως ήταν;

Niilo Sevänen: Ήταν καλά. Περιμέναμε πολύ καιρό να έρθουμε. Ξέραμε οτι έχουμε πολλούς οπαδούς και επί τέλους πέρσι προέκυψε αυτή η περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη και μπορέσαμε να έρθουμε και τα σόου ήταν τέλεια, ειδικά στην Αθήνα. Είμαι σίγουρος οτι θα ερχόμαστε με κάθε νέο άλμπουμ πλέον. Και να έχουμε και χρόνο να εξερευνήσουμε τις πόλεις!

 

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι από μόνος σου;

Niilo Sevänen: Θέλουμε οπωσδήποτε να έρθουμε ξανά είτε σε περιοδεία ή ακόμα και μόνο για την Ελλάδα. Να ξέρουν οι οπαδοί μας οτι θα έρθουμε πολλές φορές.

 

Ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς;

Niilo Sevänen: Ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Λυπούμαστε που μας πήρε τόσο χρόνο να έρθουμε, αλλά θα επιστρέψουμε σύντομα.

 

 

Σε ευχαριστούμε πολύ, ευχόμαστε τα καλύτερα και θα τα πούμε σύντομα.

Niilo Sevänen: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ

 

insomniuminterview3

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Ελένη Κτίστη
Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση: Μάριος Ρηγόπουλος

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1