listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Vorna | «Κάθε τόσο, χρειάζεται να βρέξει για να κάνουμε μια νέα αρχή»

vorna1

 

Γειά σας Vorna!

Τι σημαίνει Vorna και πως ξεκλινησε η συναργασία σας;

Mikael: Γεια σας! Vorna είναι ένας χαρακτήρας από την Φιλανδική παράδοση, ήταν ένας σπουδαίος πολεμιστής, κάπως σαν αντί-ήρωας που πάλευε όποιον τολμούσε να τον προκαλέσει. Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2008 όταν ο τραγουδιστής μας Vesa και οι κιθαρίστες μας Arttu και Henri συναντήθηκαν μια νύχτα μετά από μεθύσι. Γρήγορα επέλεξαν τον Niilo για το μπάσο και την άνοιξη του 2009 βρήκαν τον Saku και εμένα και τα μέλη έχουν παραμείνει έτσι από τότε.

 


Το μουσικό σας στυλ ήταν το ίδιο από την αρχή; Πως και γιατί άλλαξε με τα χρόνια;

Mikael: Στην αρχή παίζαμε πιο πολύ black και folk metal οπότε η σύνθεση ήταν γρηγορότερα tempos, folk μελωδίες και blast beats με σκληρά φωνητικά. Με τα χρόνια οι συνθέσεις μας έγιναν πιο μελωδικές συνολικά και προστέθηκαν καθαρά φωνητικά και περισσότερα αφηρημένοι ήχοι synth και έτσι βρήκαμε τον τωρινό μας ήχο. Η μελαγχολία ήταν πάντα το κύριο στοιχείο στη μουσική μας και εξακολούθησε να είναι με τα χρόνια.

 

 


Ποια είναι η κύρια πηγή έμπνευσης σας;

Mikael: Μουσικά για εμένα η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε, αν και βοηθάει το ότι ζούμε σε μια χώρα που είναι σκοτεινή ή κατάμαυρη το 80% του χρόνου. Συχνά η ζωή σου δίνει κάτι για να δουλέψεις.

 


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν θέλετε να γράψετε ένα τραγούδι;

Mikael: Συνήθως κάποιος έχει ήδη φτιάξει κάποιο demo κομμάτι και μετά αποφασίζουμε αν είναι αρκετά καλό για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό όλοι μαζί. Αφού έχουμε δουλέψει όλοι μαζί τότε το τραγούδι έχει αλλάξει τελείως μορφή. Ο κύριος συνθέτης του τραγουδιού έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά για εμάς το να γράφεις ένα τραγούδι είναι μια ομαδική διαδικασία και όλοι μπορούν να συμβάλλουν.

 

 


Κατά τη γνώμη σας, τι είναι αυτό που κάνει τους Vorna να ξεχωρίζουν, αφού ζείτε σε μια χώρα που αυτό το μουσικό στυλ είναι τόσο σύνηθες;

Mikael: Νομίζω ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι ότι οι στίχοι είναι στα Φιλανδικά. Το οποίο είναι παράξενο, θεωρώντας ότι είναι η μητρική μας γλώσσα αλλά προς έκπληξη μας, πολλές φιλανδικές metal μπάντες έχουν αγγλικούς στίχους. Επίσης το πως γίνεται η προσέγγιση μέσω της μουσικής μας και των ζωντανών εμφανίσεων μπορεί να αρέσουν σε πολλούς ανθρώπους καθώς προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται εφευρετικοί, ειδικά στις ζωντανές εμφανίσεις.

 


Πιστεύετε ότι έχετε περιορισμένο κοινό αφού οι στίχοι είναι στα φιλανδικά; Έχετε σκεφτεί να κυκλοφορήσετε κάποιο άλμπουμ στα αγγλικά; Πιστεύετε ότι είναι ευκολότερο να γράψεις και να συνθέσεις ένα τραγούδι στα αγγλικά;

Mikael: Μπορεί να έχει κάποια επίδραση, αλλά λαμβάνουμε πολλά θετικά σχόλια και από το εξωτερικό. Στις αρχές είχαμε γράψει κάποια τραγούδια στα αγγλικά αλλά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με φιλανδικό στίχο γιατί νιώθαμε ότι θα μπορούσαμε να διηγηθούμε καλύτερα μια ιστορία και να κάνουμε περισσότερα με τη φιλανδική γλώσσα. Τώρα μεταφράζουμε στα αγγλικά τους στίχους μας, προσπαθώντας όσο καλύτερα γίνεται να κρατήσουμε την ποιητική προσέγγιση, έτσι ώστε οι διεθνής ακροατές μας να καταλαβαίνουν για πιο πράγμα φωνάζει ο Vesa.

 

vorna2

 


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν οι Vorna να περάσουν μέσω της μουσικής τους;

Mikael: Αν και οι στίχοι μπορούν να πουν μια στενάχωρη ή καταθλιπτική ιστορία, πάντα υπάρχει μια λάμψη ελπίδας, ανεξάρτητα πόσο μακρυά ή αμυδρή μπορεί να είναι.

 


Το τρίτο σας άλμπουμ “Sateet palata saavat” κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ποια είναι η θεματολογία του άλμπουμ;

Henri: Δε νομίζω ότι είναι ένα θεματικό άλμπουμ ας πούμε, περισσότερο μια συλλογή από προσωπικές ιστορίες. Ο τίτλος του άλμπουμ σημαίνει “Οι βροχές θα επιστρέψουν”- το βαθύτερο νόημα πίσω από αυτό είναι ότι οι “βροχές” συμβολίζουν τις μάχες που αντιμετωπίζουμε όλοι στη ζωή μας και ότι αυτές οι μάχες μας είναι απαραίτητες. Κάθε τραγούδι στο άλμπουμ αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα με τον τρόπο τους. Για να συνοψίσουμε: Κάθε τόσο, χρειάζεται να βρέξει για να κάνουμε μια νέα αρχή.

 

 


Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τριών άλμπουμ;

Henri: Στιχουργικά το πρώτο άλμπουμ ασχολούταν περισσότερο με μυθολογίες και παραδοσιακές ιστορίες. Τότε ανήκαμε στο “pagan metal” είδος. Το δεύτερο άλμπουμ ξεκίνησε να πηγαίνει στη κατεύθυνση που είμαστε τώρα: τα τραγούδια αντικατοπτρίζουν την εσωτερική διαμάχη που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι. Εν τέλει, θα έλεγα ότι το υλικό μας είναι πιο προσωπικό τώρα. Μουσικά πιστεύω ότι η σύνθεση έχει βελτιωθεί με τα χρόνια. Τα τραγούδια είναι πυκνότερα και καλύτερα από ότι στην αρχή. Στη πραγματικότητα έχουν ρεφραίν (!) μέσα σε αυτά και έχει ελαττωθεί οτιδήποτε περιττό.

 


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μουσικά στοιχεία στο τελευταίο άλμπουμ. Σας αρέσει να πειραματίζεστε με τη μουσική σας ή ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο μοτίβο;

Henri: Είμαστε αρκετά ανοιχτοί στο να πειραματιζόμαστε με τη μουσική μας και να συνδυάζουμε πολλά είδη μουσικής μαζί, ενώ παλιότερα στα τραγούδια μας ήταν πιο ευδιάκριτο το είδος. Αλλά δεν θα έλεγα ότι πειραματιζόμαστε με κάποιο σκοπό ή ότι ακολουθούμε κάποιου είδους μοτίβο. Έχουμε τρεις κύριους συνθέτες στο συγκρότημα και επίσης ο πληκτράς μας Saku εμπνέεται και εκτός της metal μουσικής και έτσι όλα αυτά μαζί ακούγονται πειραματικά στο αποτέλεσμα. Όμως όπως πάντα κάνουμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πως θα ακούγεται το επόμενο άλμπουμ.

 

 


Γιατί νιώσατε ότι έπρεπε να κάνετε ένα διάλλειμα για να γράψετε το “Sateet palata saavat”;

Henri: Ήταν μια φυσική επιλογή. Κάναμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις μετά την κυκλοφορία του “Ei valo minua seuraa” και δεν είχαμε χρόνο να εστιάσουμε σε νέο υλικό. Θα έλεγες ότι είμαστε οι τύποι ανθρώπων που χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους για να εμβαθύνουν στη παραγωγή νέου υλικού. Είναι δύσκολο να βρεις την θέληση και την ενέργεια αν πρέπει συνέχεια να εστιάζεις στις πρόβες και στις ζωντανές εμφανίσεις.

 


Εκτός από τη μουσική και τους στίχους, μπορείτε να μας πείτε την κοσμοθεωρία των Vorna;

Henri: Οι Vorna βλέπουν τον κόσμο από διάφορες μεριές από όλα τα μέλη της μπάντας. Είναι δύσκολο να πω για όλους αλλά γενικά είμαστε θετικά σκεπτόμενοι και εσωστρεφείς άνθρωποι που απολαμβάνουν την ησυχία και την περιπλάνηση στα δάση.

 

vorna3


Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Henri: Τα άμεσα σχέδια μας είναι να τελειώσουμε το φιλανδικό τουρ για τη κυκλοφορία του άλμπουμ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα συμβεί. Επίσης ελπίζουμε να μεταδώσουμε την μελαγχολία και εκτός φιλανδικών συνόρων!


Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη!

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Ελένη Κτίστη
Μετάφραση: Ελένη Κτίστη

 

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1