listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Danny Vaughn (Tyketto) | «Θέλουμε να είμαστε 'φρέσκοι' και ενεργοί και όχι ένα τζουκ μποξ που θα παίζει το αγαπημένο σας τραγούδι και μετά θα πάμε σπίτι»

tyketto1

 

Γεια σου Danny, πως είσαι;

Danny Vaughn: Μια χαρά ευχαριστώ. Είμαι στην Ισπανία, εδώ μένω πλέον.

 

Α, τέλεια. Λοιπόν, θες να μας μιλήσεις για το νέο άλμπουμ;

Danny Vaughn: Ναι, βασικά πρόκειται για μια συλλογή από τραγούδια που αποκαλώ τα ορφανά μου από όλα αυτά τα χρόνια. Κάποια είχαν γραφτεί πολύ καιρό πριν, κάποια πιο πρόσφατα, γενικά καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν 40 χρόνων. Είναι όλα τους κομμάτια που έγραψα χωρίς να έχω σκοπό να τα κυκλοφορήσω γιατί είναι μουσική που δεν θα περίμενε κανείς από μένα, αλλά μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, δεν γράφω πάντα με κάποιο σχέδιο, απλά γράφω τραγούδια. Αυτά λοιπόν, δεν κόλλαγαν πουθενά, ούτε για τους Tyketto ούτε σε σόλο άλμπουμ. Είχα σκεφτεί λοιπόν να τα μαζέψω όλα μαζί όταν θα έχω αρκετά. Και τελικά είχα περισσότερα από όσα περίμενα και χρειάστηκε να διαλέξω 14. Και όλο αυτό δούλεψε μια χαρά, δεν ήξερα αν το κοινό θα ακολουθήσει ή αν θα αρέσει και οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικές.

 

Πως επέλεξες τα συγκεκριμένα κομμάτια τελικά;

Danny Vaughn: Τα είχα όλα σε ένα folder και, καθώς τα άκουγα, αποφάσισα οτι κάποια δεν είναι έτοιμα. Αν τα άκουγα και σκεφτόμουν 'Μπα, αυτό θέλει δουλειά' ενώ κάποια άλλα ήταν σχεδόν έτοιμα, επέλεγα τα δεύτερα.

 

Οι φανς σου ακούνε τέτοια μουσική; Όπως είπες, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που σε έχουμε συνηθίσει να παίζεις.

Danny Vaughn: Ναι, σε κάποιο σημείο μίλησα με φίλους και συν-μουσικούς και ανησυχούσα. Σίγουρα δεν είναι ένα hard rock άλμπουμ και δεν είναι καν ένα μόνο πράγμα. Έχει μέσα blues, jazz, κομμάτια που είναι σχεδόν country, μέχρι και ένα Ιρλανδέζικο, τα πάντα. Όπως μου είπαν οι φίλοι μου, έρχεται ένα σημείο που πρέπει να αποφασίσεις αν θες να κάνεις το άλμπουμ που θες εσύ και αν τότε ο κόσμος θα κάτσει να το ακούσει και θα του αρέσει όσο και σε σένα. Αυτό έκανα λοιπόν.

 

 

Άρα, είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα;

Danny Vaughn: Ω, ναι, δεν θα μπορούσα περισσότερο. Λατρεύω το πως ανταποκρίθηκαν όλοι οι μουσικοί, ήρθαμε μαζί, ηχογραφήσαμε και ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με αυτό που κάναμε. Ο ήχος είναι τέλειος για αυτά τα τραγούδια. Φυσικά όργανα, φυσικός ήχος, βιολιά, πνευστά, τσέλο, εξαιρετικοί μουσικοί, είμαι πολύ χαρούμενος με αυτά.

 

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που δείχνει το χαρακτήρα του άλμπουμ;

Danny Vaughn: Όχι, δεν θα είχε νόημα να διαλέξω ένα

 

Κάποιο που να σημαίνει κάτι περισσότερο για σένα;

Danny Vaughn: Μπα, είναι όλα τους παιδιά μου (γέλια). Κάποια τα γνωρίζω για πολύ πολύ καιρό. Είμαι πιο περήφανος για αυτά, τα έχω τριγύρω εδώ και 20 χρόνια και τώρα επιτέλους ο κόσμος τα ακούει

 

Έχεις ξεκινήσει την περιοδεία σου;

Danny Vaughn: Έχω ένα σόου στη Μαδρίτη αυτή τη βδομάδα, αλλά η περιοδεία ξεκινάει 3 Οκτωβρίου

 

Και έρχεσαι και Ελλάδα!

Danny Vaughn: Ναι, πρώτη φορά στην Αθήνα! Θα ήθελα να είχα και περισσότερες μέρες για να μείνω αλλά δεν γίνεται δυστυχώς, θα είναι μια κι έξω.

 

Πες μας για το DVD των Tyketto "We've Got Tomorrow We've Got Tonight"

Danny Vaughn: Λοιπόν, όταν σκεφτόμουν να κάνω το solo άλμπουμ ήθελα να έχω μέσα πνευστά και έγχορδα. Αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το αν ήμουν έτοιμος να το δοκιμάσω και όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το DVD, αρχικά θέλαμε να κάνουμε κάτι απλό και μικρό, ίσως μια ακουστική βραδιά με τους Tyketto και τότε κάποιος είπε 'Αν το κάνουμε πραγματικά ακουστικό θα πρέπει ο Ged (σσ πληκτράς) να έχει ένα μεγάλο πιάνο, κάποιος άλλος είπε 'ε, δεν θα ήταν ωραίο τότε να έχουμε και έγχορδα;'. Οπότε κοιτάξαμε για synthesizers αλλά προτιμήσαμε να πάρουμε αληθινά όργανα και μουσικούς και για πνευστά επίσης και έτσι ξαφνικά είχαμε όλα αυτά τα όργανα και είχαμε και φωνητικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζεύτηκαν για να παίξουν τόσα τραγούδια και φυσικά κάποιος έπρεπε να γράψει τις νότες για τα μέρη τους, έτσι κάθισα για 2 μήνες και έγραφα τα φωνητικά κομμάτια για τους τραγουδιστές, τα έγχορδα και τα πνευστά, σιγά σιγά για να έχει και νόημα. Και κατάλαβα οτι, ναι μπορώ να το κάνω, το είχα. Ήταν από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ και τα καταφέραμε, παίξαμε για 2 νύχτες σε ένα ωραίο μικρό θέατρο στην Ουαλία, παίξαμε πολλά κομμάτια των Tyketto σε διαφορετικό στυλ, ήταν συναρπαστικό, μερικά κομμάτια ειδικά ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό, όπως το 'Faithless', δεν το κάναμε μπαλάντα, το παίξαμε δυνατά και βαριά αλλά βρήκαμε τρόπο να βάλουμε και έγχορδα μέσα, σαν τους Led Zeppelin ή το 'Kick Like a Mule' έγινε ένα μεγάλο τζαμάρισμα με πνευστά και πολλά ακόμα. Ήταν απλά μια πολύ διασκεδαστική βραδιά και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

 

 

Έχετε πλάνα για νέο άλμπουμ με τους Tyketto;

Danny Vaughn: Το συζητάμε εδώ και εκεί, αλλά όχι, δεν έχουμε σχέδια ακόμα. Για την ώρα είμαι πολύ απασχολημένος με την προώθηση του νέου μου άλμπουμ και επίσης είμαι στη διαδικασία σύνθεσης του άλμπουμ με τον Dan Reed με τον οποίο παίζουμε συχνά σαν Snake Oil & Harmony. Αποφασίσαμε να κάνουμε και ένα άλμπουμ μαζί, θα είναι έτοιμο προς το τέλος του Οκτώβρη και θα περιοδεύσουμε στο τέλος του Μάρτη. Οπότε, δεν περισσεύει και πολύς χρόνος.

 

tyketto2

 

Προτιμάς να παίζεις σαν σόλο καλλιτέχνης ή σαν μέλος μπάντας;

Danny Vaughn: Και τα δύο. Δεν νομίζω να προτιμώ ένα από τα δύο. Το να παίζεις σόλο είναι σίγουρα πιο εύκολο, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι πιο δύσκολα. Αν ετοιμάζω σόλο άλμπουμ, πρέπει να κάνω τα πάντα μόνος μου. Αν είναι άλμπουμ των Tyketto τότε είμαι εγώ και ο Michael και ο Chris και όλοι δουλεύουμε μαζί για να βγει αποτέλεσμα. Στο να παίζεις live και πάλι το κοινό διαφέρει πολύ. Σε ένα ακουστικό σόου έχεις 150-200 άτομα που ακούν με προσήλωση και από την άλλη βέβαια τα σόου των Tyketto είναι φουλ ροκ ΄ν' ρολ και αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μ'αρέσουν και τα δύο.

 

Υπήρχε ένα κενό 11 χρόνων ανάμεσα στα 2 άλμπουμ σου. Να περιμένουμε μικρότερο κενό την επόμενη φορά;

Danny Vaughn: Ναι. νομίζω τα 11 χρόνια είναι πολλά (γέλια). Τώρα που ξέρω οτι το σύστημα δουλεύει, κάναμε τη φάση με τη Pledge music, άλλη ιστορία αυτό βέβαια (σσ η Pledge music ήταν μια εταιρεία διανομής δίσκων με προπαραγγελίες που έκλεισε πρόσφατα φεσώνοντας πολύ κόσμο), αλλά τώρα ξέρω οτι οι φανς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με παραγγελίες οπότε νομίζω οτι σε 1-2 χρόνια μπορώ να πω 'Λοιπόν, μπορώ να κάνω κάτι καινούριο πλέον, έχω αρκετά τραγούδια'. Οπότε, ναι σε κανα δυο χρόνια θα έχουμε κάτι, ποτέ δεν ξέρεις βέβαια με τον προγραμματισμό, είμαστε και μιας ηλικίας πλέον, και το να είμαι τόσο απασχολημένος είναι τρομερά καλή τύχη για μένα.

 

Έχεις κάνει πολλά πράγματα στη καριέρα σου. Σου έχει ξεφύγει κάτι που ακόμα εύχεσαι να συμβεί;

Danny Vaughn: Χμμ, να κάνω μεγάλη επιτυχία (γέλια). Ε, δεν είμαι ο David Coverdale ή ο Joe Elliot (Def Leppard)! Τέλος πάντων, είμαι πολύ τυχερός να ζω από τη μουσική, και ας μην είμαι τρομερά διάσημος, και αυτό είναι πολύ ανταποδοτικό και ικανοποιητικό και το λατρεύω. Πάντα κάτι υπάρχει στον ορίζοντα. Τώρα, αν κάτι δεν έχω κάνει ποτέ και θα ήθελα είναι να δουλέψω σε σάουντρακς, μουσική για φιλμ. Σίγουρα θα πρέπει να δουλέψω με κάποιον άλλο, δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου. Αλλά κομμάτια σαν το Black Crow ή το Seven Bells από το τελευταίο άλμπουμ νομίζω οτι ακούγονται σαν μουσική κινηματογράφου. Έχω έρθει σε επαφή με εταιρείες για να τα δώσω σε κάποια ταινία. Αυτό θα ήταν υπέροχο.

 


Έχει αλλάξει ο τρόπος που ηχογραφείς μουσική σε σχέση με το παρελθόν.

Danny Vaughn: Ε, ναι, σίγουρα. Όλες αυτές οι μεγάλες δισκογραφικές που μοίραζαν λεφτά στις μπάντες, πάει αυτό πλέον. Τώρα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις υψηλού επιπέδου ηχογράφηση σε ένα λάπτοπ στο σπίτι σου, αυτή είναι η καλή πλευρά. Η κακή είναι οτι ο κόσμος δεν αγοράζει πλέον μουσική, την κατεβάζουν και σίγουρα δεν μπορείς πια να ζήσεις πουλώντας δίσκους, είναι αδύνατο. Το βινύλιο επιστρέφει, τα CD's φεύγουν σιγά σιγά, με μπερδεύει πολύ όλο αυτό, δεν ξέρεις τι θα συμβεί αύριο. Οι δισκογραφικές δεν ξέρουν τι να κάνουν, οι μουσικοί δεν ξέρουν τι να κάνουν, απλά προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την τεχνολογία που αλλάζει κάθε μήνα (γέλια).

 

Τι είδους μουσική προτιμάς να ακούς;

Danny Vaughn: Τα πάντα αρχικά. Ακούω τόσο πολύ μουσική από όλο το κόσμο. Αλλά στο τέλος, πάντα προτιμώ τους μεγάλους τραγουδοποιούς. Μέρος της έμπνευσης μου σε αυτό το σόλο άλμπουμ ήταν να ακούω Bruce Hornsby, John Hyatt, Sting, Tom Waits, Don Henley, Elton John & Bernie Taupin, Peter Gabriel, άνθρωποι που θαυμάζω πραγματικά. Έτσι, σε αυτό το άλμπουμ, και χωρίς να λέω οτι είμαι αντάξιος τους, προσπάθησα να μπω σε αυτό το κύκλο, ίσως λίγο έξω έξω (γέλια).

 

Τι να περιμένουμε στο σόου σου στην Αθήνα;

Danny Vaughn: Θα δούμε όταν θα είμαστε εκεί. Στο τουρ που έκανα στη Βρετανία, προέκυψε οτι το κάθε σόου έφτανε τις 2 ώρες. Δεν ήταν η πρόθεση μου, αλλά κανένας δεν ενοχλήθηκε. Υπήρχε τόση ενέργεια μεταξύ του κοινού και εμένα που δεν έβλεπα γιατί να σταματήσω. Αν το απολαμβάνω και ο κόσμος το ίδιο, δεν παίζω εξάλλου ποτέ το ίδιο σετλιστ. Έχω ένα βιβλίο με τραγούδια, το βάζω στο σταντ και όπως μου βγει. Μπορεί να παίξω αυτό το κομμάτι σήμερα, κάποιος μπορεί να φωνάξει ένα τίτλο και να πω 'Ναι, το χω΄ και ανοίγω το βιβλίο. Οπότε, ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό που προσπαθώ να κάνω, και δυσκολεύει όσο μεγαλώνω βέβαια, είναι να καλύπτω όλη τη καριέρα μου, οπότε παίζω τραγούδια από όλα τα άλμπουμ των Tyketto, τα προσωπικά μου άλμπουμ, τα Inside, ακόμα και κάποια guest που έχω κάνει, Waysted φυσικά. Οπότε απλά θα περιμένω να δω τι γουστάρει να ακούσει ο κόσμος στην Ελλάδα, κάτι μου λέει οτι θα προτιμήσουν τα πιο σκληρά κομμάτια, γιατί κάθε φορά που έπαιζα στην Ελλάδα ο κόσμος από κάτω ρόκαρε για τα καλά.

 

tyketto3

 

Θες να πεις κάτι στους φανς σου εδώ;

Danny Vaughn: οιπόν, είμαι ενθουσιασμένος που θα δω κάποιους από αυτούς επιτέλους. Έχω παίξει 2 φορές στην Ελλάδα, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Κρήτη, είναι η πρώτη μου φορά στην Αθήνα και μάλλον θα'μαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος εκεί μέσα (γέλια)

 

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Danny Vaughn: Ωχ, γέρο!! Ελπίζω να το κάνω ακόμα αυτό, ειδικά τις σόλο παραστάσεις. Όσο μεγαλώνω μου μοιάζει καλύτερο. Σίγουρα θα κάνω και με τους Tyketto κάτι, όσο θα αισθάνομαι γερός και θα μπορώ να πηγαίνω πάνω κάτω στη σκηνή και να είμαι ο frontman που θέλω να είμαι. Αν αρχίσω να νιώθω αδύναμος και κουρασμένος θα σταματήσω. Αλλά ως εδώ όλα καλά και όταν έχεις τύπους σαν τον Mick Jagger σαν έμπνευση, συνεχίζεις.

 

Και τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Tyketto;

Danny Vaughn: Θα κάνουμε οτι μπορούμε. Το θέμα με τους Tyketto είναι οτι είναι απόλυτα σημαντικό για εμάς να μην είμαστε μια νοσταλγική μπάντα. Δηλαδή, δεν θέλουμε να έρχονται οι άνθρωποι να μας δούνε επειδή τους θυμίζουμε πως ήταν στα 19 τους που βγήκε 'εκείνο' το τραγούδι. Και αυτό μέσα είναι, αλλά θέλουμε να είμαστε και μοντέρνοι, εξάλλου βγάλαμε δίσκο πριν 2 χρόνια. Θα θέλουμε λοιπόν να βγάλουμε καινούριο δίσκο και να είμαστε 'φρέσκοι' και ενεργοί και όχι ένα τζουκ μποξ που θα παίζει το αγαπημένο σας τραγούδι και μετά θα πάμε σπίτι. Δεν είμαστε κάτι τέτοιο, και για αυτό κάνουμε και τόσο καλά live.

 

 

Και για αυτό ο κόσμος σας ακολουθεί ακόμα, δεν είστε κολλημένοι στο παρελθόν.

Danny Vaughn: Ακριβώς. Και νομίζω οτι οι φανς ξέρουν οτι όποτε είμαστε στη σκηνή, θα τους δώσουμε το καλύτερο σόου που μπορούμε. Όχι τα ίδια και τα ίδια, ποτέ αυτό. Είμαστε ενθουσιασμένοι που πάμε σε κάθε μέρος, ενθουσιασμένοι να συναντήσουμε κόσμο και καταλαβαίνουμε οτι δεν είναι όπως παλιά, στις δεκαετίες του 80 και του 90 δεν συναντούσες τους φανς, ήσουν πίσω από ένα τείχος, σε ένα λεωφορείο, σε ένα αεροπλάνο. Αυτές τις μέρες, συναντάς κόσμο, σφίγγεις χέρια, μιλάς, πίνεις και μια μπύρα στο μπαράκι με όλους. Είμαστε μια μουσική οικογένεια και όλοι στους Tyketto το ξέρουμε αυτό

 

Πως νιώθεις που ο κόσμος ακόμα σας ακολουθεί;

Danny Vaughn: Είναι τεράστια τιμή. Και νομίζω οτι ακριβώς για αυτό μας ακολουθούν, ξέρουν οτι δεν το θεωρούμε δεδομένο

 

Βλέπεις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στο κοινό;

Danny Vaughn: Ναι σίγουρα. Βέβαια, πλέον δεν παίζουμε τόσο πολύ στις ΗΠΑ, μερικά σόου εδώ και εκεί, την κρουαζιέρα του Monsters of Rock φυσικά. Δεν είναι απλό το να το εξηγήσεις, αλλά νομίζω τελικά οτι το κοινό στην Ευρώπη και τη Βρετανία έχει καλύτερη μνήμη. Αν έπαιξες καλά εκεί την τελευταία φορά που πήγες, την επόμενη φορά θα το θυμούνται και θα πουν 'Α, ναι αυτοί έπαιξαν καλά τότε, θα ξαναπάω'. Στην Αμερική είναι αλλιώς, πιο πολύ μόδα. Αν δεν είσαι 'in' οι άνθρωποι αλλάζουν γνώμη εύκολα. Το κοινό στην Ευρώπη έχει μικρότερη διάσπαση προσοχής.

 

Πες μας τώρα το μυστικό της αιώνιας νεότητας (Forever Young) !

Danny Vaughn: ΧΑΧΑΧΑ, δεν το ξέρω ακριβώς, αλλά μάλλον έχει να κάνει με το να κάνεις αυτό που αγαπάς.

 

 


Danny, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ και ανυπομονούμε για το σόου τον Οκτώβρη.

Danny Vaughn: Ευχαριστώ και εγώ, είμαι πολύ ενθουσιασμένος, τα λέμε εκεί!

 

 

 

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Chris Mouskos, Έλενα Μαντά
Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση: Μάριος Ρηγόπουλος

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1