listen live button    

Συνέντευξη Mick Moss (Antimatter) | «Εμφανιζόταν ένα τρίτο χέρι και έπιανε τα ναρκωτικά παρά τη θέληση μου. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα έξαψη αλλά και ένα αίσθημα αποτυχίας μαζί»

moss1

 

Γεια σου Mick, πως είσαι σήμερα;

Γεια σας, είμαι μια χαρά, εσείς;

 

Και εμείς, είσαι έτοιμος να αρχίσουμε;

Έχω όλη την ημέρα διαθέσιμη για σας!!

 

Ευχαριστούμε! Πως είναι λοιπόν τα πράγματα στους Antimatter αυτές τις μέρες;

Λοιπόν, μόλις τελείωσα με όλο τον κύκλο του Black Market Enlightment το οποίο ήταν μια εξαντλητική διαδικασία. Ξέρετε, οι Antimatter είναι ουσιαστικά 1 άτομο εδώ και 15 χρόνια πλέον, άρα όλο το βάρος πέφτει στους ώμους μου. Τελείωσα λοιπόν την όλη φάση της ηχογράφησης και της έκδοσης του δίσκου και είμαι απλά πολύ πολύ κουρασμένος και περιμένω να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Εκτός αυτού, κάναμε και 2 περιοδείες για το άλμπουμ και τώρα βάζω τις τελευταίες πινελιές σε κάτι που ετοιμάζω και ελπίζω να βγεί πριν το τέλος της χρονιάς

 

Α, όμορφα! Είσαι ικανοποιημένος με την υποδοχή στο τελευταίο άλμπουμ;

Είναι πολύ θετική. Πολλοί άνθρωποι είπαν οτι είναι το καλύτερο άλμπουμ μας μέχρι τώρα, αρκετοί είπαν οτι ειναι το καλύτερο μετά το Leaving Eden. Ξέρεις, κάποιοι λένε οτι δεν θα ξαναγράψω κάτι τόσο καλό όσο το Leaving Eden ξανά.

 

 

Αποκλείεται!

Ε, πιστεύω οτι έχω ακόμα λίγη καλή μουσική μέσα μου. Το Leaving Eden βγήκε πριν 10 χρόνια. Και μόνο που είμαι εδώ ακόμα και γράφω είναι φανταστικό. Πρέπει να το συνεχίσω αυτό για να είμαι ειλικρινής αλλιώς θα τρελαθώ.

 

Πως αποφάσισες να έχεις αυτό το concept στο άλμπουμ;

Μου αρέσει να δουλεύω με concepts. Εξάλλου, είμαι χρόνιος υπεραναλυτής. Το κάνω πάντα σε κάθε κατάσταση, σε ότι μου έτυχε στο παρελθόν. Έτσι, και το κόνσεπτ αυτού του άλμπουμ είναι μια κατάσταση που έζησα πριν χρόνια. Άρα είναι κάτι που έχω αναλύσει διεξοδικά τα τελευταία 20 χρόνια και κάποια στιγμή θα έβγαινε στους στίχους μου. Αυτό που κάνω λοιπόν, είναι οτι αναλύω κάθε θέμα από όλες τις οπτικές και έτσι γράφω πολλά διαφορετικά τραγούδια για ένα παρόμοιο θέμα και στο τέλος τα κατηγοριοποιώ και έτσι προκύπτει ένα concept. Έτσι, κάθε τραγούδι είναι μια διαφορετική αντιμετώπιση του ίδιου θέματος. Είναι ουσιαστικά βιογραφικό, γράφω για πράγματα που μου συνέβησαν ή παρατήρησα γύρω μου.

 

Άρα, έχεις πάντα ένα concept σε κάθε άλμπουμ;

Ναι, πάνω κάτω. Πάντα λέω οτι η μουσική έρχεται από μια πολύ θετική πλευρά μου, γιατί όταν ήμουν μικρός, δεν είχα άλλα αδέρφια και έβρισκα παρηγοριά στη μουσική. Είχα ένα πικαπ στο δωμάτιο μου και ήμουν εγώ και η μουσική μου. Έτσι, όπως μεγάλωνα η μουσική ήταν πάντα εκεί για μένα και σιγά σιγά έφτασα στο σημείο να μπορώ να γράφω και εγώ μουσική, άρα όλο αυτό έρχεται από μια φωτεινή γωνία. Αλλά οι στίχοι έρχονται από την άλλη μεριά. Είναι η αναλυτική, κριτική πλευρά. Συνήθως έχω ένα σημειωματάριο και γράφω εκεί τις σκέψεις μου και όποτε θέλω επανέρχομαι σε ένα θέμα και έχω πολύ υλικό για να βουτήξω μέσα του.

 

Προσπαθείς να περάσεις κάποιο μήνυμα μέσα από τους στίχους σου;

Όταν γράφω δεν σκέφτομαι ιδιαίτερα οτι μεταφέρω κάποιο μήνυμα, γιατί γράφω με μεταφορές. Τραγούδια σαν το The Third Arm που μιλάνε για την εξάρτηση και το να κάνεις το ίδιο λάθος κάθε μέρα, δεν νομίζω οτι είναι απόλυτα εμφανές στους στίχους αυτό γιατί έχω χρησιμοποιήσει μια μεταφορά. Όπως και το Sanctifaction, μιλάει για το να ερωτεύεσαι το LSD και την εμπειρία του να τριπάρεις, δεν νομίζω οτι το καταλαβαίνεις αμέσως. Αν σκεφτόμουν οτι πρέπει να στείλω κάποιο μήνυμα θα το είχα γράψει διαφορετικά ώστε όλοι να το 'πιάσουν'. Ουσιαστικά, θα έλεγα οτι η στιγμή να μεταφέρω μηνύματα είναι στις συνεντεύξεις, όπως τώρα.

 

moss4

 

Νομίζω οτι πολλοί υπεραναλυτικοί τύποι θα κατάφερναν να βρουν το μήνυμα

Ναι, σίγουρα θα το καταλάβεις αν έχεις ζήσει κάτι αντίστοιχο. Αν ξέρεις τα συναισθήματα μπορείς να το αποκρυπτογραφήσεις.

 

Πως νιώθεις που οι άνθρωποι ακούν τι μουσική σου και τους προκαλεί συναισθήματα;

Σίγουρα, όταν κάποιος σου στέλνει κάποιο μήνυμα που σου λέει τι νιώθει είναι ένα φοβερό συναίσθημα για μένα, σημαίνει οτι όταν πετάω τις σκέψεις μου εκεί έξω δεν σκάνε στο πάτωμα. Αυτό που έχει σημασία τελικά, είναι όπως είπα οτι η μουσική βγαίνει από μια θετική πλευρά, είναι ο καλύτερος μου φίλος στη πραγματικότητα, θεραπευτική πνευματικά για μένα και το να μπορώ να ταξιδεύω με τη μουσική των άλλων, αυτό είναι το νόημα, αυτό θέλω να κάνω και να βγάζω τον κόσμο από τη καθημερινότητα του. Αν λοιπόν κάποιος μου οτι κατάφερα κάτι τέτοιο, τότε σημαίνει οτι η δουλειά μου έγινε σωστά.

 

Παίζεις όλα τα όργανα σε αυτό το άλμπουμ. Σου αρέσει γενικά να πειραματίζεσαι; Θα μπορούσαμε να περιμέναμε κάτι διαφορετικό στα επόμενα;

Αυτή τη φορά ειδικά, ήθελα να ξεφύγω λίγο από τη lead κιθάρα, γιατί όλη μου η μουσική από το Leaving Eden και για 10 χρόνια τώρα ήταν πολύ κιθαριστική. 'Ηθελα να εξερευνήσω άλλα μουσικά περάσματα και με ένα κυρίαρχο όργανο το χάνεις αυτό. Το σαξόφωνο ήταν μια μεγάλη μου φιλοδοξία, είναι μαγικό όργανο και ήθελα και στο Leaving Eden να το βάλω σε ένα τραγούδι αλλά δεν είχαμε χρόνο και το ίδιο και στα επόμενα άλμπουμ αλλά πάλι δεν προλάβαμε. Αυτή τη φορά ήμουν αποφασισμένος οτι θα γίνει, και έγινε. Είχαμε και φλάουτα αλλά και τη καμάντσα, ένα ανατολίτικο όργανο. Δεν ήξερα καν πως λέγεται, το είδα στην Αρμενία όταν γύριζα το βίντεο του The Third arm και ζήτησα να μου το βρούνε. Έκανε όλο το άλμπουμ πιο πλούσιο σε ηχοχρώματα και σίγουρα στο μέλλον θα είμαι ανοιχτός σε τέτοιες ιδέες.

 

 

Μας είπες πριν οτι γράφεις κάτι καινούριο. Μπορείς να μας πει κάτι περισσότερο;

Δεν μπορώ να πω πολλά ακόμα. Δεν είναι όμως καινούριο άλμπουμ, είναι κομμάτια από το αρχείο μου από 3 χρόνια πριν. Αλλά αφήστε με να κλείσω το καπάκι των πληροφοριών εκει για την ώρα (γέλια). Το νέο άλμπουμ των Antimatter είναι ήδη γραμμένο πάντως, γράφω ασταμάτητα τραγούδια οπότε το υλικό υπάρχει ήδη.

 

Πως αποφάσισες να μην χρησιμοποιήσεις μια δισκογραφική εταιρεία για αυτό το άλμπουμ; Υπάρχει κάποια ρομαντική πλευρά σε αυτό;

Είμαι σίγουρο λίγο control freak και θέλω να βάζω το δάχτυλο μου παντού. Έβλεπα συνέχεια ανεξάρτητες μπάντες να βγάζουν τη μουσική τους μέσω fb και στο ιντερνετ γενικά και κατάλαβα οτι σιγά σιγά ζήλευα λίγο την φάση αυτή. Ήθελα να το δοκιμάσω λοιπόν, να αναλάβω όλες τις ευθύνες για την καμπάνια. Βέβαια, είχα ήδη φτιάξει τη δική μου δισκογραφική πριν 10 χρόνια αλλά το έκανα μόνο για live άλμπουμ και EP's και ήταν πολύ καλή αίσθηση όταν πήγαινα στα live με τα κουτάκια μου και πούλαγα ο ίδιος τα cd και μίλαγα με τον κόσμο. Οπότε είπα, ωραία ας το δοκιμάσω και για ένα στούντιο άλμπουμ και να δούμε τι θα γίνει. Έτσι, ασχολήθηκα με το Black Market Enlightment για 18 μήνες χωρίς καμία εγγύηση οτι θα πετύχει αυτό, και ήταν απίστευτα τρομακτικό αλλά το ευχαριστήθηκα οπότε ίσως το δοκιμάσω και στο επόμενο άλμπουμ.

 

moss3

 

Eίσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα; Ήταν μεγάλο ρίσκο.

Ναι, ήταν. Έπρεπε να πληρώσω για τα πάντα, ακόμα και για το γαμωβίντεο, και κοίταγα τα οικονομικά μου και έλεγα οτι είναι μεγάλο στοίχημα αυτό, αλλά πέτυχε, άρα ήταν η σωστή επιλογή.

 

Θα δούμε κάποιο άλλο βίντεο εκτός του The Third Arm;

Δεν νομίζω. Πιστεύω οτι έκανα ότι μπορούσα να κάνω για αυτό το άλμπουμ και το εξάντλησα όπως εξαντλήθηκα και εγώ. Δεν νομίζω οτι μπορώ να επιστρέψω σε αυτό πνευματικά. Ήθελα να κάνω ένα βίντεο για το Partners in Crime, είχα μια πολύ καλή και κάπως 'καβλιάρικη' ιδέα για το βίντεο με ανθρώπους να συναντιόνται ερωτικά και να κάνουν καταχρήσεις αλλά έχω ήδη μπει στη φάση του επόμενου άλμπουμ οπότε δεν νομίζω να επιστρέψω πίσω.

 

Τελικά, τι σε εμπνέει στη μουσική και στη ζωή;

Η ίδια η μουσική. Την αγαπώ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να ψάχνω τους δίσκους της μητέρας μου και τους δίσκους των Beatles του πατέρα μου όταν ήμουν πολύ μικρός. Είχα μια κασέτα με 2 τραγούδια των Beatles, νομίζω το Penny Lane και το All You Need is Love και ανέλυα την μουσική και το μπάσο και τα ντραμς και προσπαθούσα να τα μιμηθώ και να τα μάθω. Ακόμα και τώρα είμαι στο spotify και ψάχνω νέες μπάντες. Άρα ναι, η μουσική με εμπνέει.

 

Θα ήθελα να διαλέξεις ένα τραγούδι σου και να μας πεις την ιστορία πίσω από αυτό

Τόσες πολλές ιστορίες... Θα ήθελα να μιλήσω για το τελευταίο άλμπουμ πάλι μιας και είναι φρέσκο και θα ήταν ωραίο να μάθει ο κόσμος πως προέκυψε Το Third Arm. Ήταν λοιπόν μια περίοδος στη ζωή μου που κάπνιζα συνέχεια χασίς και ξύπναγα στις 4 το απόγευμα, κάπνιζα αμέσως και όλη τη μέρα και ξανακοιμόμουν στις 4 τα ξημερώματα για 12 ώρες. Είχα αρχίσει να έχω θέματα στο μυαλό με το πολύ κάπνισμα και τον πολύ ύπνο. Ήξερα οτι πρέπει να κάνω κάτι, ένιωθα οτι το μυαλό μου είχε απαχθεί από τα ναρκωτικά. Έλεγα οτι αν ξυπνήσω ένα πρωί και πω, αυτό είναι δεν θα καπνίσω άλλο, αν τα κατάφερνα τις πρώτες ώρες τότε θα μπορούσα να το πάω μέχρι τέλους και να σταματήσω. Ένιωθα τον εαυτό μου να πηγαίνει στο ντουλαπάκι με το χόρτο και προσπαθούσα να κρατήσω τα χέρια μου κολλημένα πάνω μου για να μην το πιάσουν και τότε έλεγα οτι εμφανιζόταν ένα τρίτο χέρι και έπιανε τα ναρκωτικά παρά τη θέληση μου. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα ταυτόχρονα την έξαψη των ναρκωτικών αλλά και ένα αίσθημα αποτυχίας μαζί. Πολύ άσχημο συναίσθημα. Ήμουν έτσι για 9-10 χρόνια, μέχρι που γεννήθηκε ο γιος μου το '99 και άλλαξε το πως έβλεπα τα πράγματα. Τόσοι άνθρωποι μπλέκουν σε αυτό το φαύλο κύκλο της κατάχρησης και της εξάρτησης, είτε είναι ηρωίνη, είτε αλκοόλ είτε τσιζμπέργκερς (γέλια). Είναι ένας απαίσιος κύκλος, και χρειάζονται βοήθεια για να τον σπάσουν.

 

 


Γράφεις όλη τη μουσική και τους στίχους μόνος σου. Έχεις κάποια 'συνταγή';

Νομίζω ήταν τον Αυγουστο του 1995 που αποφάσισα να αγοράσω μια drum machine και ένα κομπιούτερο με το Q Base (σ.σ. μουσικό software) που πολύ λίγοι είχαν τότε. Είχα και μια ηλεκτρική κιθάρα με τα πετάλια της και ένα παλιό 4κάναλο για ηχογραφήσεις και έτσι άρχισα να ηχογραφώ μόνος μου χωρίς να εξαρτώμαι από άλλους. Ήμουν ήδη μέλος κατα καιρούς σε 4 μπάντες και πάντα καταλήγαμε να τσακωνόμαστε. Έκτοτε πάντα γράφω μόνος, ηχογραφώ ηλεκτρονικά ντραμς, παίζω τα μπασα και τα πλήκτρα και φυσικα κιθάρες και φωνή. Νομίζω τελικά οτι τα φωνητικά είναι τα αγαπημένα μου, το καλύτερο συναίσθημα είναι οταν ολοκληρώνεις μια καλή ηχογράφηση φωνητικών.

 

Βάζεις σε αυτά πολύ συναίσθημα. Είναι βάση εμπειριών σου ή κάτι άλλο;

Θέλω πάντα να δημιουργώ ενα δυνατό συναίσθημα  στο στομάχι μου που ταιριάζει με αυτό που νιώθω όταν ακούω τη μουσική που αγαπώ. Οπότε προσπαθώ να το αναδημιουργησω αυτό όταν συνθέτω μουσική και ψάχνω για μελωδίες και στίχους που δημιουργούν κόμπους στο στομάχι και όπως είπα νιώθω σαν να κάνω χειρουργική επέμβαση για να δημιουργήσω αυτό το συναίσθημα. Ξέρω πως αν λειτουργήσει σ εμενα, υποθέτω πως θα λειτουργήσει και στον υπόλοιπο κόσμο. Ποιος ξέρει? Αυτή είναι η γωνία από την οποία δουλεύω. Γράφω και ηχογραφώ απο το 1995. Είναι 24 χρόνια, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και όταν κάνεις κάτι τοσο καιρό γίνεσαι καλός σ αυτο. Αν παίζεις γκολφ για 25 χρόνια πρόκειται να είσαι αισθητά καλύτερος απο τότε που ξεκίνησες. Λοιπόν, δεν λέω ότι είμαι καλός απλά είναι γεγονός ότι ο χρόνος γίνεται εμπειρία. Οπότε όταν προσπαθρις να δημιουργήσεις συναισθήμα για 15 χρόνια θα είσαι ικανός να το κάνεις περισσότερο οσο περνάει ο χρόνος.

 

Είναι αλήθεια οτι θες ένα διάλειμμα από τις περιοδείες;

Ναι, είπα ότι στην αρχή του 2019 ήμουν πολύ κουρασμένος μετά απο τόσο καιρό ηχογραφήσεων και περιοδείας. Δεν υπάρχει λογος να το κάνεις αν δεν νιώθεις ετσι. Οπότε πήγα σπίτι και μίλησα στα παιδιά, επειδή προφανώς δεν είμαι χταπόδι και δεν μπορώ να παίζω πάντα ζωντανά οπότε χρειάζομαι ανθρώπους μαζί μου και να με στηρίζουν, οπότε είπα, κοιτάξτε, φαίνεται να έχω "καει", οπότε θα κάνουμε μια ακόμα περιοδεία και είμαι εκτός για λίγο. Καναμε τη περιοδεία και περίμενα να τη μισήσω και να θέλω μέχρι θανάτου να γυρίσω σπίτι αλλά ήταν μια απο τις καλύτερες περιοδείες που είχα ποτέ και έγιναν πολλα πράγματα. Άλλαξα το σετλιστ και έγινε το καλύτερο σετλιστ που είχα ποτέ. Μια τέλεια ροή για τα τραγούδια των antimatter και γύρισα σπίτι και ειπα " θέλω να κάνω περισσότερα από αυτο ". Έτσι, αλλαξα πάλι γνώμη. Πιθανόν να γίνει μια ακομα περιοδεία για το Black Market, ισως 10-12 μέρες το φθινόπωρο.

 

Τι θυμάσαι από τη συναυλία στην Ελλάδα το Μάρτιο;

Φαίνεται σαν το ελληνικό κοινό να επενδύει πραγματικά στην καλή μουσική. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα με τους και τότε έμεινε πίσω το καλό που είχαν οι άνθρωποι για τους Anathema και είναι καλό που φύγαμε απο αυτο επειδή είναι ωραιο να ζεις απο την αγάπη που έχουν οι άνθρωποι για τη μουσική σου κ την ιστορία σου και όχι για τις προηγούμενες μπάντες σου. Θυμάμαι οτι περίπου το 2008 αγωνιζομουν να φέρω κόσμο στα σοου στην Ελλάδα οπότε δεν ήρθαμε ξανα για χρόνια και το κάναμε τώρα και ήταν φανταστικά. Τόσος πολύς κόσμος και φυσικά αυτί το υπέροχο φαγητό.

 

Τα άμεσα σχέδια σου;

Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα τελειώσω το μιξαρισμα στη κυκλοφορία που σας ελεγα. Μετα θα κάνω διακοπές να πάρω λίγο ηλιο.

 

Έχουμε τόσο πολυ ηλιο εδώ! Μας σκοτώνει.

Ναι, το παράτησα. Είστε τυχεροι.

 

Θα ηθελες να πεις κάτι τελευταίο?

Ο καθένας που θα έρθει σε ενα show, αγοράσει ενα cd ή ένα μπλουζάκι, όλα μετράνε. Όλα μου λένε οτι λειτουργεί αυτό που κάνω. Όταν δουλεύεις στη μουσική επενδύεις τόση πολλή ενέργεια και αν πάρεις κάτι πίσω, ακόμα και ένα μήνυμα, σημαίνει πολλά. Λένε οτι η μουσική έχει πεθάνει αλλά βλέπω ανθρώπους στα shows, cd πωλούνται, ολα συμβαίνουν. Οπότε θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που μας υποστηρίζουν.

 

Ευχαριστούμε, ήταν τιμή μας που μιλήσαμε μαζί σου.

Ευχαριστώ κ εγώ και ελπίζω να σας δω σύντομα!

 

moss2

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Ελένη Κτίστη
Απομαγνητοφώνηση: Μάριος Ρηγόπουλος
Μετάφραση: Μάριος Ρηγόπουλος, Έλενα Μαντά

 

Black Velvet Radio

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

noizyb2k20

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 livechat112211  mixcloud111


ENED LIVE24 LOGO 300x150

Internet radio

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1