listen live button  mytunerlogo3

Άνθρωποι της τέχνης μας μίλησαν για την επόμενη μέρα της μουσικής μετά τον Covid-19 (Μέρος Τρίτο)

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

covid19article1

 

Ο covid-19, στο πέρασμά του άφησε πίσω του συντρίμμια. Στο τραπέζι θα βάλουμε τη μέρα μετά. Το ότι έγινε πριν το γνωρίζουμε όλοι. Το ζήσαμε. Φοβηθήκαμε για τους ανθρώπους μας, για τους συνανθρώπους μας. Για εμάς. Σε όλη αυτή τη δοκιμασία προσπάθησε ο ένας να στηρίξει τον άλλον. Σημαντική συνεισφορά, αυτή των καλλιτεχνών. Βάλσαμο σε όλον αυτόν τον εγκλεισμό και την αγωνία. Ύψωσαν τις φωνές τους , την τέχνη τους, τη δημιουργικότητά τους απ' το σπίτι τους για να τους έχουμε παρέα. Να ξεχαστούμε, να χαμογελάσουμε, να διασκεδάσουμε.
Η μέρα μετά, βρήκε όλους αυτούς τους ανθρώπους των τεχνών στον αέρα. Αναβάλλονται τα πάντα. Συναυλίες, παραστάσεις, live. Όλα.

Οι καλλιτέχνες είναι εδώ και εμείς δίπλα τους να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Για αρχή δίνοντας βήμα στις φωνές τους.

 

 

John Lawton (Ex-Uriah Heep, Lucifer's Friend)

john lawtoncovid1

 

Τι μπορεί να πει κανείς για αυτήν την ασθένεια, είναι πραγματικά σουρεαλιστικό ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν σε αυτήν τη σύγχρονη εποχή με κάτι τέτοιο.
Όχι μόνο οι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία.
Έχει επηρεάσει τους ανθρώπους με τόσους πολλούς τρόπους. Καμία ζωντανή μουσική και αυτό με περιλαμβάνει καθώς πρέπει να απομονωθώ. Δεν μπορώ να πάω στο μπαρ με φίλους ή συγγενείς για μια μπύρα, δεν είμαι σε θέση να ταξιδέψω.
Η αιτία αυτής της πανδημίας δεν έχει αποδειχθεί 100% και υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά όταν έρθει η ώρα, ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες .

Μείνετε ασφαλείς.

John

 


 

 kaz hawkins (kaz hawkins)

kazcovid1

 

Αναρωτιέμαι αν ο κόσμος της μουσικής θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος μετά τον κορωνοιο. Με το 2020 όλα ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν για τα μέσα του 2021, αυτός ο χρόνος έχει ήδη χτυπήσει μουσικούς σαν εμένα σκληρά σε όλο τον κόσμο. Πολλοί έχουν τελειοποιήσει την τέχνη των online συναυλιών, οπότε αναρωτιέμαι αν αυτός θα είναι ένας ευκολότερος τρόπος για τους θαυμαστές στο μέλλον να καθίσουν στο σπίτι και να παρακολουθήσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες με μπύρα στο χέρι. Φυσικά τίποτα δεν ξεπερνά τη ζωντανή εμπειρία και για έναν καλλιτέχνη σαν εμένα που χρειάζεται συμμετοχή των θαυμαστών είναι μια ανησυχία. Πρέπει να είμαι σε θέση να κοιτάζω τα μάτια των θαυμαστών και να μοιράζομαι την εμπειρία μαζί τους συναισθηματικά και αυτό δεν είναι το ίδιο πρακτικά. Ναι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη για καλλιτέχνες γιατί το εισόδημα από περιοδείες μας έχει φύγει, αλλά δεν θα ήταν αυτό που θα ήθελα για το μέλλον. Είμαι ζωντανή ερμηνεύτρια, στα καλύτερά μου στη μέση της ατμόσφαιρας και πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται ποτέ με αυτές τις αναμνήσεις που έγιναν σε ένα ζωντανό σκηνικό. Η ανησυχία είναι ότι δεν θα υπάρχουν χώροι / φεστιβάλ για να παίξουμε αν αυτό επιδεινωθεί. Ο καθένας κρέμεται από ένα νήμα, είναι απλά γεμάτο αβεβαιότητα. Γενικά ο κόσμος θα αλλάξει για πάντα. Ανησυχούμε ότι δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε παλιούς φίλους, να σφίξουμε χέρια με νέους φίλους, οπότε τι θα συμβεί; Θα φοβούνται όλοι να είναι στοργικοί;
Θυμάμαι μια από τις τελευταίες συναυλίες μου πριν το lockdown με περίπου 1000 άτομα στην αίθουσα που απολάμβαναν την παράστασή μου. Πήγα να συναντήσω και να χαιρετήσω τους θαυμαστές, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει η αλλαγή καθώς έπρεπε να βγάλουμε μια σημείωση "παρακαλούμε να μην αγγίξετε την Kaz καθώς αυτή τη στιγμή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές και δεν θέλουμε να διαδώσουμε τον ιό". Θυμάμαι ότι είμαι τόσο ένοχη και ντροπιασμένη που δεν μπορούσα να δείξω την αγάπη μου στους ανθρώπους που υποστήριζαν τη μουσική μου, ένιωθα αβοήθητη. Υπήρχαν στιγμές που ξεχνιόμουν και πήγαινα να αγκαλιάσω κάποιον που με ευχαριστούσε για τη μουσική μου και πώς τους βοήθησε, το βρήκα τόσο δύσκολο που έπρεπε να του πω ότι λυπάμαι μακάρι να μπορούσα να σε αγκαλιάσω, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε ποτέ να το πω αυτό στους θαυμαστές μου. Το ίδιο πράγμα που με κράτησε ζωντανή κατά τη διάρκεια των μαύρων στιγμών μου στη ζωή μου θα μπορούσε να είναι το ίδιο πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να με κάνει ή έναν θαυμαστή μου να αρρωστήσει ή ακόμα χειρότερα να πεθάνει. Παλεύω να καταλάβω ότι κάτι τόσο καθαρό όσο η μουσική διακυβεύεται τώρα λόγω ενός άγνωστου εχθρού. Οι άνθρωποι χρειάζονται μουσική για να επιβιώσουν τέτοια πράγματα και ως καλλιτέχνες δεν μπορούμε πλέον να τους φέρουμε αυτή τη σωτηρία και αυτό είναι που πονάει περισσότερο.

Τι πρέπει να γίνει με τις συναυλίες; Θα είναι έτσι για πάντα, ότι δεν μπορούμε να μοιραστούμε τη στιγμή με τους θαυμαστές μας, ότι οι θαυμαστές μας δεν μπορούν να δείξουν την εκτίμησή τους λόγω ενός σιωπηλού φραγμού? Υποθέτω ότι ο χρόνος θα δείξει και θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε νέους τρόπους για να το επιβιώσουμε. Έχω επιβιώσει πολλά πράγματα, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό γιατί κάθε επιλογή που κάνουμε ως άνθρωποι θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Ποτέ δεν θα έβαζα τους θαυμαστές μου σε κίνδυνο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρώ τρόπο να τους προστατεύσω, αλλά αυτό στη συνέχεια μας χωρίζει ακόμη περισσότερο. Ελπίζω να το κάνουμε όλοι με αξιοπρέπεια.
Θα μπορούσα να μιλήσω όλη μέρα για τα οικονομικά για τον εαυτό μου και την ευρύτερη μουσική βιομηχανία, αλλά από προσωπική σκοπιά θα επανέλθω σε αυτό το κομμάτι. Ο παππούς μου μου έλεγε "αν έχεις ταλέντο τότε θα μπορείς πάντα να βγάζεις χρήματα κάπου", όσο τα προς το ζην μου είναι όλα εκτός, έχω ελπίδα ότι θα επιστρέψω. Με ανησυχεί περισσότερο από ανθρώπινη πλευρά. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, χρειαζόμαστε ανθρώπινη αφή και αλληλεπίδραση. Πρέπει να ζήσουμε μαζί τη ζωή. Η μουσική είναι το ίδιο πράγμα που με κράτησε ζωντανή και τώρα μου το έχουν πάρει χωρίς την άδειά μου. Σημαίνει τώρα ότι πρέπει να αγωνιστώ ξανά για να επιβιώσω, αλλά θα το κάνω γιατί πιστεύω ότι παρόλο που τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν για πάντα, υπάρχει ελπίδα ότι αυτό το «νέο φυσιολογικό» θα εξακολουθήσει να σημαίνει ότι μπορώ να δώσω τις ίδιες παραστάσεις που δίνουν αναμνήσεις στους θαυμαστές για μια ζωή.
Όλοι πρέπει να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να συμβεί αυτό και αν ο καθένας παίζει τον ρόλο του και σέβεται τη δύναμη που είχε αυτός ο ιός πάνω μας, θα το ξεπεράσουμε. Τα πράγματα μπορεί να μην είναι ποτέ ξανά τα ίδια, αλλά ποτέ να μην χάσετε την ελπίδα ότι η μουσική θα επιβιώσει αυτό γιατί όλοι χρειάζονται μουσική για να επιβιώσουν και αυτό με κάνει να συνεχίζω.

Kaz

 


 

Kevin Ridley (Skyclad)

kevincovid1

Γεια σου Chris και Black Velvet Radio και σας ευχαριστώ που μου ζητήσατε να συμμετάσχω σε αυτήν τη συζήτηση σχετικά με την «εποχή του coronavirus και την τέχνη». Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να πω, ωστόσο, ότι δεν είμαι ειδικός σε κανένα από αυτά και επομένως δεν είμαι πραγματικά σίγουρος για το τι μπορώ να προσθέσω, εκτός από τις δικές μου σκέψεις και απόψεις για αυτές τις δύσκολες, τρομακτικές και ενοχλητικές στιγμές.
Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που συνδέονται με τη μουσική και τις τέχνες, η κατάσταση φέτος, διέκοψε σίγουρα τα σχέδιά μου. Για παράδειγμα, με τους Skyclad, ανυπομονούσαμε να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια μαζί με φεστιβάλ και συναυλίες και ίσως μερικές νέες ηχογραφήσεις. Φυσικά, όλα αυτά έπρεπε να ακυρωθούν και εξετάζουμε εναλλακτικές επιλογές. Αυτό με έκανε να σκεφτώ μερικά πράγματα, όπως τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας και την «απαγόρευση κυκλοφορίας» αλλά και τα «πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» της κατάστασης - εάν πράγματι υπάρχουν «πλεονεκτήματα» (υπάρχει θετική πλευρά εδώ;).
Επιπλέον, πιστεύω ότι οποιαδήποτε συζήτηση παρεμποδίζεται από την αβεβαιότητα του μέλλοντος σχετικά με αυτόν τον ιό. Για παράδειγμα, θα υπάρξει δεύτερο και τρίτο κύμα αυτού του πράγματος ή είναι ένα και τέλος; Εάν πρόκειται για «μια και έξω» κατάσταση (παρόμοια με την «Ισπανική γρίπη» του 1918 με την οποία την συγκρίνουν οι άνθρωποι), τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα για ίσως ένα ή δύο χρόνια, αλλά τότε, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην «κανονικότητα» για πολλά χρόνια ακόμη.
Φυσικά, πολλές συναυλίες, μικρά φεστιβάλ και συναφείς επιχειρήσεις μπορεί να μην καταφέρουν να «αντέξουν στο χτύπημα» της απώλειας εισοδήματος για εκείνη την περίοδο και θα χαθούνε για πάντα, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια βιώσιμη βιομηχανία ζωντανής μουσικής. Ωστόσο, εάν, όπως έχει προταθεί, δεν θα υπάρξει «επιστροφή στην κανονικότητα» και αυτού του είδους η κατάσταση θα μπορούσε να είναι τακτική εμφάνιση, τότε το μέλλον της ζωντανής μουσικής ιδιαίτερα (και άλλων σχετικών τεχνών κ.λπ.) φαίνεται πραγματικά πολύ ζοφερό και δυσοίωνο.
Νομίζω, για να προσπαθήσω να το βάλουμε αυτό σε πλαίσιο, ότι πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι μουσικοί έχουν μόνο αρκετές «εισροές εισοδήματος» (δηλαδή τρόπους για να κερδίσουν χρήματα). Αυτά αποτελούνται κυρίως από ηχογραφημένη μουσική, ζωντανή μουσική και merchandise (και πράγματα που σχετίζονται με την εικόνα τους κ.λπ.). Το αναφέρω αυτό γιατί νομίζω ότι το διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένων τις υπηρεσίες streaming και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης φυσικά) είναι κεντρικής σημασίας εδώ στο να προχωρήσουμε παρακάτω ό, τι κι αν συμβεί.
Πριν από περίπου σαράντα ή πενήντα χρόνια, τα χρήματα (ή τα δικαιώματα) προέρχονταν κυρίως από ηχογραφημένη μουσική (πράγματι η ζωντανή δουλειά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ο χαμένος ηγέτης» - για να «προωθήσεις το άλμπουμ» - δεδομένου του σχετικού κόστους). Τότε, όπως γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 ήρθε το διαδίκτυο και η κοινή χρήση αρχείων και αυτό το μοντέλο έσπασε.
Μόλις πρόσφατα, ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες συνεχούς ροής και οι ψηφιακές λήψεις κ.λπ. αυξάνονται και βοηθούν στην αύξηση της ροής εσόδων ξανά. Αλλά (και είναι ΜΕΓΑΛΟ το αλλά) οι εισροές ως προς τον καλλιτέχνη μέσω αυτών των υπηρεσιών είναι ακόμη πολύ, πολύ χαμηλές συγκριτικά. Αυτό σημαίνει ότι το να παίζεις ζωντανά μουσική έχει γίνει πολύ πιο σημαντικό.
Συμπτωματικά, η δεκαετία του '90 είδε επίσης την άνοδο των φεστιβάλ (αναμφίβολα υποβοήθησε το downloading και ούτω καθεξής) και θα ήταν καλό να σκεφτούμε ότι αυτό συνέβη εν μέρει επειδή όταν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε περισσότερη μουσική ήθελαν αυτή την «ζωντανή εμπειρία». Με άλλα λόγια, ένα Mp3 είναι εντάξει, αλλά δεν είναι το ίδιο με το γεγονός ότι παρευρέθηκα σε μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ κ.λπ. Και θυμηθείτε ότι οι εμπορικές συναλλαγές συμβαίνουν κυρίως σε αυτές τις ζωντανές εκδηλώσεις (φεστιβάλ και περιοδείες) και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση μέχρι φέτος. Προφανώς, μπορείτε να αγοράσετε τα προϊόντα του merchandise σε καταστήματα και στο διαδίκτυο - κάτι που είναι σημαντικό και που πρέπει επίσης να σημειωθεί - αλλά μιλώ απλώς σε γενικές γραμμές και ανά περιόδους μέσα στο έτος.
Επομένως, για να γυρίσουμε πίσω στο προηγούμενο σημείο μας, εάν η τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κοινωνική απόσταση κ.λπ. γίνει πιο συνηθισμένο πράγμα, είναι πολύ απίθανο η ζωντανή μουσική βιομηχανία, όπως την γνωρίζαμε, να επιβιώσει με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο. Και αυτή είναι μια πολύ ζοφερή παρατήρηση και εύχομαι να είμαι πιο θετικός εδώ, επειδή, έχοντας χάσει σε μεγάλο βαθμό την ροή της ηχογράφησης, οι μουσικοί θα μπορούσαν τώρα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος της ζωντανής τους μουσικής (πράγματι πολλοί / οι περισσότεροι μουσικοί πρέπει να εργαστούν εκτός του κλάδου για να επιβιώσουν όπως και να έχει). Και με αυτήν την απώλεια, φυσικά, οι ευκαιρίες για πωλήσεις προϊόντων και merchandise θα μειωθούν σημαντικά (δοκιμάστε να αγοράσετε / πωλήσετε συναυλιακά προϊόντα για παράδειγμα). Αυτή είναι μια ζοφερή ματιά για όλους μας. Τόσα πολλά για τα μειονεκτήματα, τι γίνεται όμως με τα πλεονεκτήματα;
Λοιπόν, όπως πολλοί υποθέτω, ενθαρρύνθηκα και απόλαυσα μερικά από τα podcast, εικονικές συναυλίες, μεμονωμένα live δίπλα σε τζάκια και κλήσεις συνδιάσκεψης, ερωτήσεις και απαντήσεις και ούτω καθεξής. Φαίνεται πράγματι όπως «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος» και οι άνθρωποι ήταν πολύ εφευρετικοί με διάφορους τρόπους να βγάλουν την μουσική τους προς τα έξω κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.
Ναι, υπάρχει ευκαιρία μέσα στην αντιξοότητα και υποθέτω ότι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται εδώ, μπορεί να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν. Υπήρξε επίσης χρόνος για να γράψεις και να συνεργαστείς με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όλα είναι καλά.
Ωστόσο, δεν μπορώ να βοηθήσω σκεπτόμενος ότι - όπως και η κατάσταση με το download / streaming- όλα είναι μάλλον μικρής κλίμακας και πραγματικά δεν βλέπω αυτό να αντικαθιστά εκείνο που είχαμε πριν με τις περιοδείες και τα φεστιβάλ. Όπως ανέφερα νωρίτερα, το να είσαι σε μια ζωντανή εκδήλωση του «εδώ και τώρα», πρόκειται για μια εμπειρία από πρώτο χέρι και δεν είναι ακριβώς το ίδιο με μια απομακρυσμένη ή «από δεύτερο χέρι» εμπειρία και δεν μπορώ να δω πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό (μακροπρόθεσμα) εάν έπρεπε να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε μέτρα «κοινωνικής απόστασης και ασφάλειας» κάθε χρόνο.
Πρόσφατα παίξαμε κάποιες συναυλίες στην Ιαπωνία όπου το μεγαλύτερο μέρος του κοινού φορούσε μάσκες προσώπου (αλλά δεν είχε κοινωνικές αποστάσεις) και ανέφερα μέσα στην συναυλία ότι ήταν ένα πολύ σουρεαλιστικό θέαμα να βλέπεις μια θάλασσα από λευκές μάσκες (αν και νομίζω ότι το απολαμβάνανε). Ενώ ήταν μια αστεία κατάσταση για μερικές συναυλίες, θα το μισούσα εάν αυτό γίνει ο νέος κανόνας.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη κατάσταση και πως όλοι μπορούμε να επιστρέψουμε και να απολαύσουμε την μουσική ζωντανά όπως ήταν κάποτε, αλλά ίσως να υπάρχουν μερικές νέες διαδικτυακές δραστηριότητες που μπορούμε να προσθέσουμε στην εμπειρία μας. Μείνετε ασφαλής!
Ευχαριστώ,

Kevin

 


 

Danny Vaughn (Danny VaughnTyketto)

dannycovid1

 

Ποιο είναι το μέλλον της ζωντανής μουσικής και πως θα βρούν οι καλλιτέχνες έναν τρόπο να ευδοκιμήσουν σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε? Όπως όλοι, οι καλλιτέχνες όλων των ειδών, αναρωτιούνται τα ίδια πράγματα και νομίζω οτι είναι σωστό να πούμε οτι ερχόμαστε στη παραδοχή οτι δεν υπάρχει ‘’επιστροφή στην κανονικότα’’. Μερικά απο αυτά είναι καλά. Ίσως δεν θα είναι πλέον φυσιολογικό να παίρνετε τη μουσική, ζωντσνή όσο και ηχογραφημένη, ως δεδομένη με τον τρόπο που όλοι την έχουν με την ψηφιακή εποχή.
Πιθανόν οι χώροι να σκεφτούν δύο φορές πρωτού ζητήσουν στις μπάντες να φέρουν τον δικό τους κόσμο και να παίξουν δωρεάν.
Ίσως θυμηθούμε οτι όλοι έχουμε ανάγκη να φάμε και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και η μουσική δεν είναι δωρεάν επειδή οι άνθρωποι που τη φτιάχνουν έχουν δουλέψει χρόνια και μερικές φορές δεκαετίες, ακονίζουν την τέχνη τους και επενδύουν στα εργαλεία τους για να συνεχίσουν τις δημιουργικές τους προσπάθειες.
Η μουσική και η διασκέδαση είναι το πρώτο πράγμα που θα στραφούμε όταν είμαστε κλειδωμένοι μέσα για ένα μήνα ή παραπάνω.
Η μουσική και η τέχνη δείχνουν την ανάγκη μας για επικοινωνία και έκφρασης σαν άνθρωποι.
Ίσως το Αμερικάνικο σχολικό σύστημα το θυμηθεί αυτό και αρχίσει να χρηματοδοτεί ξανά την τέχνη, αντί να κόβει τα προγράμματά τους.
Πολλοί απο εμάς στραφήκαμε στο ίντερνετ ώστε να βρούμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε.
Μία άλλη θετική πλευρά σε αυτό είναι οτι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεγάλες προόδοι στη τεχνολογία που καθιστούν δυνατή την επικοινωνία μας.
Επίσης, οι καλλιτέχνες έχουν βρεθεί με αρκετό χρόνο, μακριά απο τις καθημερινές δουλειές τους και δεν μπορούν να κάνουν περιοδίες, οπότε υποψιάζομαι οτι θα υπάρχει μια έκρηξη ιδεών τον επόμενο χρόνο.
Όμως, αρνητική πλευρά είναι:

Θα υπάρχει κάποιος να ακούσει?
Οι χώροι που γίνονται τα live θα κλείσουν ή δεν θα είναι βιώσιμοι και εμείς θα ντρεπόμαστε λίγο να βγούμε και να παίξουμε έστω και σε μικρό κοινό για λίγο.
Θα υπάρχει κοινό να παίξουμε?
Χωρίς αμφιβολία, σίγουρα θα υπάρξουν εκείνοι που θα αρνηθούν να φοβηθούν απο τις πιθανές συνέπειες και θα βγούν αμέσως μετά το σφύριγμα. Αλλά νομίζω οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι συγκρατημένοι και είναι κατανοητό.

Για πόσο? Ποιός μπορεί να πει?
Οπότε, θα κάνουμε το καλύτερο ώστε να προσφέρουμε δωρεάν βίντεο ή ζωντανές εμφανίσεις για δωρεές, ή να δίνουμε διαδικτυακά μαθήματα, είμαστε όλοι στο σκοτάδι και όλοι αναρωτιόμαστε τι έρχεται μετά.
Ένα πράγμα ξέρω: Η μουσική και η τέχνη δεν μπορούν ποτέ να περιοριστούν. Ούτε απο πόλεμο, ούτε απο τη πολιτική ή θρησκευτικά δόγματα και όχι απο αυτόν τον ιό.
Έχουμε φάει κάποιες γροθιές, αλλά δεν πέφτουμε. Η δημιουργία και το ανθρώπινο πνεύμα, θα βρούν τον δρόμο.

 


 

Kostas Konstantinidis (Mother Of Millions)

motherofmilionscovid1

Ακόμα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ένα σχετικό μούδιασμα όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε τις τάσεις για το τι πρόκειται να επικρατήσει.

Οι “νέες” μορφές επικοινωνίας, όπως οι υπηρεσίες streaming, που λειτουργούσαν επικουρικά το προηγούμενο διάστημα βγαίνουν σε πρώτο πλάνο και μπορεί να λύνουν μικρό μέρος των οικονομικών δυσκολιών αν καθιερωθούν ανταποδοτικά, αλλά καταργούν την αλληλεπίδραση, το βασικό λόγο που κάποιος θα πάει σε ένα live.

Το σίγουρο είναι πως οι καλλιτέχνες έχουν πληγεί οικονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο, και αμιγώς βιοποριστικά αλλά και στο κομμάτι της ανατροφοδότησης νέας παραγωγής.

Συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους που βιοπορίζονται κατ’ αποκλειστικότητα από την τέχνη τους, είμαστε παράλληλα σε αναζήτηση μιας μορφής παρουσίασης που θα είναι ταυτόχρονα ασφαλής και θα εμπεριέχει και τα στοιχεία εκείνα που μας συνδέουν με τον κόσμο.

Καλή δύναμη σε όλους και ελπίζουμε να τα πούμε σύντομα από κοντά!

Κώστας - Mother of Millions

 


 

Marianna Florou (Project Renegade)

marianacovid1

 

Η επαναφορά στη μουσική “κανονικότητα” (λέξη πολύ της μοδός)… Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συνολική πολιτιστική δραστηριότητα, όχι μόνο η μουσική, αισθάνομαι δύο πράγματα. Πρώτον, άγχος. Άγχος γιατί δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα τελευταία θέματα που απασχολούν τις κατά τόπους κυβερνήσεις. Εντωμεταξύ, μια ολόκληρη βιομηχανία που ήδη κρεμόταν από μια κλωστή παραπαίει. Φυσικά δεν μιλάω για τα μεγάλα ονόματα (που και αυτά βέβαια τα παίρνει η μπάλα, αλλά ας πούμε ότι αυτά θα έχουν να φάνε για κάποιους μήνες ακόμα). Μιλάω για τα μικρά συγκροτήματα που προσπαθούν να χτίσουν ένα fanbase με πολύ ιδρώτα και χώνοντας τα ίδια πολύ χρήμα, για τους μαγαζάτορες που βλέπουν ιστορικά venues να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, για το προσωπικό αυτών των μαγαζιών, για τους τεχνικούς, τους ηχολήπτες, τους ενοικιαστές εξοπλισμών, τους promoters, τους σεκιουριτάδες, για τους δηλωμένους και τους “μαύρους” που απασχολούνται σε αυτόν τον χώρο. Πιστεύω ότι την επόμενη μέρα (μήνες, χρόνος, χρόνια) θα πρέπει να μετρηθούμε να δούμε πόσοι από μας τα καταφέραμε και φτάσαμε στην απέναντι μεριά και πόσοι παραδώσαμε πνεύμα γιατί μας λύγισε η απουσία δουλειάς, στήριξης αλλά και αναγνώρισης του ότι υπάρχουμε σαν όντα πάνω σε τούτο τον πλανήτη.
Δεύτερον, ελπίδα. Παράλογο ε; Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το πρωτόγνωρο (άλλη λέξη της μοδός) φαινόμενο της πανδημίας υπάρχει μια έκρηξη δημιουργίας από παντού. Νέα μουσική, νέα βίντεο, νέοι τρόποι επικοινωνίας, ακούς ο ένας θα κάνει άλμπουμ, ο άλλος προσπαθεί να προσφέρει νέο υλικό, ένας αναβρασμός καλλιτεχνικός που λες δεν μπορεί, θα σκάσει κάποια στιγμή. Κι αυτό με γεμίζει ελπίδα ότι η καλλιτεχνική έκφραση κάποια στιγμή θα γίνει ανάγκη και απαίτηση όλων. Η μουσική και οι συναυλίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Είναι εξίσου (;) σημαντικό θέμα με το άνοιγμα των καταστημάτων, των σχολείων και των κομμωτηρίων. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά κοινωνική ανάγκη και σημαντικός άξονας της οικονομίας. Τα χατίρια των εκδηλώσεων με 40% πληρότητα είναι κενά περιεχομένου γιατί πολύ απλά είναι ανέφικτα και θέλουν πετάξουν το μπαλάκι στον εκάστοτε διοργανωτή και όχι στην κυβέρνηση, βλέπε ατομική ευθύνη (sic). Η ελπίδα μου λοιπόν έγκειται στον άνθρωπο που έχει βαρεθεί να βλέπει lives από οθόνη λες και είναι μακρινή ανάμνηση μιας άλλης εποχής. Στον μουσικό που αυτή τη στιγμή δουλεύει μέρα νύχτα να γράφει νέο υλικό και θα θέλει να βγει στη σκηνή να το παρουσιάσει. Στον κάθε ένα από εμάς που περιμένει εναγωνίως στα social media για μια ανακοίνωση περιοδείας ή φεστιβάλ.
Φυσικά η ασφάλεια είναι και θα είναι πάντα μέριμνα για όλους όσους συμμετέχουν σε μια εκδήλωση, διοργανωτές και καλλιτέχνες. Κανείς δεν το υποτιμά αυτό. Aς μην υποτιμάται όμως και η αξία των ανθρώπων που δίνουν το νόημα της ζωής στην επιβίωση. See you in the pit!

 


 

 Andreas Tsaousis (Marauder)

maraudercovid1

 

Σίγουρα πολλά θα αλλάξουν στη μουσική σκηνή, όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες δραστηριότητες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διοργάνωση συναυλίων μιας και εκεί όπως και στα γήπεδα ο κόσμος είναι πολύς και σε κοντινή απόσταση. Κατά τη γνώμη μου θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αρχίσουν να στρωνουν τα πράγματα. Οι μπάντες βέβαια όπως πάντα θα συνεχίσουν να δουλεύουν, να κάνουν μουσική. Χρειάζεται υπομονή. Είναι ευκαιρία τώρα να δουλέψουμε ο καθένας ξεχωριστά και κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε κάποιο κανονικό ρυθμό. Η υγεία πάνω απ όλα. Η μουσική είναι πάντα μέσα μας.

 


 

 Thanis Paraskevopoulos (Desert Monks)

thaniscovid1

 

Η επόμενη ημέρα..
Ελπίζω να είναι καλύτερη από την προηγούμενη νύχτα.

Εν προκειμένω με την Τέχνη ‘ζωντανή’. Και όταν εννοώ ‘ζωντανή’, αναφέρομαι στη δυνατότητα του κόσμου να μπορεί να πάει σε μια συναυλία, να δει από κοντά μια παράσταση, ένα Μουσείο, ένα φεστιβάλ χορού.

Ελπίζοντας σε μια κανονικότητα στο μέλλον –πάντα με την αποδοχή πως το κύμα του COVID-19 είναι σε ύφεση ή και μηδενικό), σαν μουσικός θα ήθελα να δω –κυρίως- τα εξής:

1) Πόσο μας βοήθησε και θα μας βοηθήσει η Τέχνη στην καθημερινότητά μας το διάστημα της καραντίνας; Ας την βοηθήσουμε κι εμείς.
Μήπως ήταν μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε όλοι –είτε σαν καλλιτέχνες, σαν ακροατές-θεατές-επαγγελματίες-κοινό- το πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας; Πόσο επηρεάζει την ψυχολογική μας κατάσταση; Πως μας αλλάζει τη διάθεση, πως μας κάνει να νιώθουμε;

Είμαι σίγουρος πως λίγο έως πολύ, όλοι/όλες μας είδαμε ταινίες, ακούσαμε δίσκους, διαβάσαμε βιβλία, χαζέψαμε online μουσεία – παραστάσεις –συναυλίες αυτό το διάστημα του τελευταίου διμήνου.
Μήπως με την επιστροφή στην κανονικότητα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την Τέχνη, το πως την αγγίζουμε, πώς την στηρίζουμε εμπράκτως;
Να έρθουμε πιο κοντά στην Τέχνη. Μας χρειάζεται, όσο την χρειαζόμαστε κι εμείς.
Και αυτή η στήριξη μπορεί να είναι και τα 5 ευρώ για μια συναυλία μιας Ελληνικής μπάντας στο κέντρο της Αθήνας, τα 3 ευρώ σε ένα Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας, τα 10 ευρώ σε μια παράσταση θεατρική, η αγορά ενός online δίσκου κ.ο.κ

2) Οργάνωση, απογραφή, διεκδίκηση από τους Καλλιτέχνες.
Και εξηγούμαι.

Υπάρχει καμία πιθανότητα ένας εργαζόμενος σε ένα 5star ξενοδοχείο της Σαντορίνης/Βουλιαγμένης κτλ να δουλεύει «μαύρα»; Καμία. Και αυτό δεν οφείλεται στην καλή θέληση και σοβαρότητα του όποιου επιχειρηματία. Οφείλεται στα «μάτια» του κράτους (φυσικά λόγω της φορολογικής «ανάγκης»)
Γιατί ένας φωτιστής ή ηχολήπτης σε μια συναυλία να εργάζεται μαύρα;
Γιατί ένας πληκτράς σε ένα ρεμπετάδικο να εργάζεται μαύρα;
Κατανοώ τους λόγους φυσικά. Και δεν θα τους αναλύσω εδώ.
Όμως αυτό το διάστημα, και με αφορμή το κίνημα «Support Art Workers” είδα για πρώτη φορά μια σοβαρή διάθεση για αυτό-οργάνωση των καλλιτεχνών. Είτε σαν μεμονωμένα και διακριτά σωματεία (ηθοποιοί, μουσικοί κτλ) είτε σαν ευρύτερο κίνημα.

Ας το κρατήσουμε αυτό, όλοι οι Καλλιτέχνες. Ας δούμε σοβαρά το θέμα «πνευματικά δικαιώματα», -πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που δεν διαθέτει Φορέα Πνευματικών Δικαιωμάτων- ας ιδρύσουμε σωματεία, ας αποκτήσουμε Φωνή.

 


 

Akis Daskalos (Redeye Caravan)

caravanicovid1

 

Αρχικά εκ μέρους όλων εδώ στο Καραβάνι να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους και όλες, όσους/ όσες έζησαν δύσκολες καταστάσεις μέσα σε αυτή την περίοδο. Για πόλλους/ πολλές ήταν και είναι περίοδος μεγάλης ταλαιπωρίας, είτε για λόγους υγείας είτε λόγω εγκλεισμού και οικονομικής στενότητας! Όσον αφορά τον καλλιτεχνικό χώρο και ενώ θα περίμενε κανείς να κάνει "κοιλιά" οτιδήποτε παραγωγικό, πολλά συγκροτήματα, καλλιτέχνες, ομάδες υπήρξαν παραγωγικότατες, όπως κι εμείς! Δίσκοι, βίντεο κλιπ, συνεντεύξεις, δισκοκριτικές, ραδιόφωνο! Όλοι οι ανθρωποι που ήταν από πριν παραγωγικοί δε σταμάτησαν λεπτό και δεν καταβλήθηκαν απ' τις συνθήκες! Βγαίνοντας, από αυτήν την περίοδο εγκλεισμού και περιορισμού, ελπίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θα ξαναέρθει σε επαφή με αυτό που λέμε τέχνη, όχι σαν όργανο απλής διασκέδασης αλλά σαν εργαλείο έκφρασης, προβληματισμού και ψυχαγωγίας! Ελπίζουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας ήρθε σε επαφή με καλλιτέχνες που ίσως για πολύ καιρό δεν είχε είτε τον χρόνο είτε την ευκακιρία να ανακαλύψει! Τέλος ελπίζουμε ότι όταν σιγά σιγά ξεκινήσουν οι ζωντανές εμφανίσεις και όλα είναι ασφαλή, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και θα εκτιμήσει περισσότερο την προσπάθεια των καλλιτεχνών αλλά και όσων δουλεύουν ώστε να στηθεί ένα απλό live, μία παράσταση κτλ! Απ'όλο το Καραβάνι μας, ευχές σε όλους και όλες για υγεία, δύναμη και παραγωγικότητα!

 


 

Giorgos Kapis (Valletta Str Project)

kapiscovid1

 

Θέλω σε πρώτη φάση να αφιερώσω 2 σειρές στο εντελώς μείζον ζήτημα της αδιαφορίας της πολιτείας, για άλλη μια φορά, απέναντι στους καλλιτέχνες. Ωραίο να λέμε ότι ο πολιτισμός είναι η τροφή της ψυχής και να χρησιμοποιούμε την τέχνη σαν δεκανικι για να μην χάσουμε τα λογικά μας κατά τον εγκλεισμό, αλλά να μην ξεχάσουμε ότι ο καλλιτέχνης χρειάζεται και αυτός τροφή, έχει λογαριασμούς, νοίκια και ΝΑΙ, αυτή είναι η δουλειά του. Αυτά πολύ σύντομα. Τώρα για την ζωή μας μετά την καραντίνα, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα επικρατήσει αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι όλα θα είναι λίγο πιο δύσκολα. Αν μπορώ να διακρίνω κάτι θετικό είναι ότι ίσως μας παρουσιαστεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την εγχώρια σκηνή. Πιο μικρά gigs, με τις αποστάσεις και όλα τα σχετικά. Οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να είναι εμφανείς για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στις ζωές μας στα stages. Υπομονή και κουράγιο σε όλους!

 


 

Christos Kontoulis (Mask Of Prospero)

maskofpcovid1

 

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε αυτή την ευκαιρία να σας μιλήσω σχετικά με το τι πιστεύω για την επομένη μέρα μετά τον ιό.
Είναι γεγονός ότι όλη η μουσική βιομηχανία πλήττεται αυτή την στιγμή και όλοι ελπίζουμε να καλυτερεύσει η κατάσταση.
Για αρχή όλες οι μεγάλες μπάντες θα ξεκινάνε πάλι τα βήματα τους πιο γρήγορα, πιο μεθοδικά και έχοντας ένα πλεονέκτημα καθώς υπάρχει και το badget. Αυτό θα το κάνει δυσκολότερο για μικρότερες μπάντες και καλλιτέχνες, κύριως στην underground σκηνή  δυστυχώς, γιατί ο κόσμος κατά κύριο λόγο στηρίζει πιο πολύ μεγάλες μπάντες και σε έναν μικρότερο βαθμό την εγχώρια σκήνη που έχει πιο πολύ ανάγκη. Θα τρέχουν όλοι πανικόβλητοι να τελειώσουν το υλικό τους για να το βγάλουν όσο πιο σύντομα μπορούν ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν κάποια έσοδα. Ευελπιστώ εν τέλει ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και σιγά σιγά θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

 


 

Babis Polychroniadis (Κλεμμένοι Αναπτήρες)

 

babiscovid1

 

Νομίζω ότι αν ξεμπλέξουμε οριστικά με τον ιό, όλα θα γίνουν όπως πριν με συναυλίες, ψηφιακές κυκλοφορίες κτλ. Δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Ίσως δούμε το επόμενο διάστημα πολύ φρέσκια μουσική, νέα τραγούδια εννοώ, καθώς λόγω παγώματος συναυλιών και περιοδειών για τα μεγάλα ονόματα, θα εκμεταλλευτούν αρκετοί το κενό για να ετοιμάσουν νέο υλικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι να μην τραβήξει πολύ η ιστορία με τον ιό και μας λένε τίποτα κουφά, να γίνονται συναυλίες με το κοινό να κρατάει αποστάσεις κ.α. Πάνω απ όλα όμως θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους επαγγελματίες μουσικούς και καλλιτέχνες γενικότερα που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται χωρίς δουλειά και στήριξη από το κράτος.

 


 

 

Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1