listen live button  mytunerlogo3

Άνθρωποι της τέχνης μας μίλησαν για την επόμενη μέρα της μουσικής μετά τον Covid-19 (Μέρος Πρώτο)

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

covid19article1

 

Ο covid-19, στο πέρασμά του άφησε πίσω του συντρίμμια. Στο τραπέζι θα βάλουμε τη μέρα μετά. Το ότι έγινε πριν το γνωρίζουμε όλοι. Το ζήσαμε. Φοβηθήκαμε για τους ανθρώπους μας, για τους συνανθρώπους μας. Για εμάς. Σε όλη αυτή τη δοκιμασία προσπάθησε ο ένας να στηρίξει τον άλλον. Σημαντική συνεισφορά, αυτή των καλλιτεχνών. Βάλσαμο σε όλον αυτόν τον εγκλεισμό και την αγωνία. Ύψωσαν τις φωνές τους , την τέχνη τους, τη δημιουργικότητά τους απ' το σπίτι τους για να τους έχουμε παρέα. Να ξεχαστούμε, να χαμογελάσουμε, να διασκεδάσουμε.
Η μέρα μετά, βρήκε όλους αυτούς τους ανθρώπους των τεχνών στον αέρα. Αναβάλλονται τα πάντα. Συναυλίες, παραστάσεις, live. Όλα.

 

Οι καλλιτέχνες είναι εδώ και εμείς δίπλα τους να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Για αρχή δίνοντας βήμα στις φωνές τους.

 

 

Βασίλης Μερζιώτης  (Gary Moore Band feat Billy Merziotis)

bily mert1

 

Τα πράγματα η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνουν καλά. Νομίζω πως οι καλλιτέχνες παντός τύπου πρέπει να είναι ενωμένοι κ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μαζί. Μας αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχουμε κ αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην. Εξαιρώ τους περισσότερους δήθεν διάσημους ειδικά στην Ελλάδα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν τους θεωρώ καλλιτέχνες. Μιας κ έχω την τύχη να παίζω στο εξωτερικό κ βλέπω πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στην πράξη πάντα κ όχι στα λόγια, θα επιμείνω στην πρώτη πρόταση που προανέφερα να ενωθούν οι καλλιτέχνες παντός τύπου κ να πολεμήσουμε για την ύπαρξη μας, βιολογική κ καλλιτεχνική. Έτσι κι αλλιώς δυστυχώς έχουμε πόλεμο. Ο κόσμος χωρίς τέχνες κ πολιτισμό είναι απλά νεκρός. Μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα θετικότερα από ότι δείχνουν αλλά γενικότερα θέλει αγώνα.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 


 

Θοδωρής Δημητρίου (Lefki Symphonia)

 

dimitriouleuki1

 

Η μουσική πραγματικότητα είναι ήδη διαφορετική από εκείνη πριν την πανδημία και θα υπάρξουν εξελίξεις που θα την διαφοροποιήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Πολλές δισκογραφικές κυκλοφορίες και συναυλίες έχουν μετατεθεί με την ελπίδα ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν, αλλά σίγουρα πολλές θα ακυρωθούν οριστικά μιας και οι συσχετισμοί στο οικονομικό επίπεδο θα χειροτερέψουν για όλους όσους εμπλέκονται στη μουσική βιομηχανία.Και φυσικά τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τους ασθενέστερους οικονομικά ,αυτούς που κινούνται στα όρια της επιβίωσης.Αφού το κοινωνικοοικονομικό σύστημα είναι δομημένο με κανόνες σκληρούς και απάνθρωπους σε όλα τα επίπεδα και τις δραστηριότητες , δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει πρόνοια ή υποστήριξη από τους κρατικούς φορείς για τους καλλιτέχνες και αυτό είναι κάτι που δεν μου προκαλεί έκπληξη αφού γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τόσο την αισθητική τους , όσο και την παντελή αδιαφορία τους για την τέχνη. Όμως μέσα από ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες που απαιτούν ενδοσκόπηση και ανασύνταξη , γεννιέται προοδευτική και ανατρεπτική τέχνη και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για τους καλλιτέχνες για να συνεχίσουν να ελπίζουν,να συνεχίσουν να ζουν και να δημιουργούν.

 


 

Βαγγέλης Καρζής (FULL HOUSE B.C. - Wolfheart)

 

karziscovid1

 

Η επίπτωση δυστυχώς θα είναι τραγική για όλους τους τομείς της μουσικής βιομηχανίας, από τις μπάντες και τους μουσικούς, τα μαγαζιά και τις δισκογραφικές εταιρείες. Βέβαια πάντα σε καιρούς κρίσης υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης και από τη στιγμή που δείχνει να είναι παροδικό καλό θα είναι όλοι μας να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρόνο, να εξελιχθούμε και να μην χάσουμε στιγμή. Κάποιοι τομείς βέβαια ανθίζουν αυτή την εποχή όπως το Spotify και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες.

 


 

 Andy Jonas (Enigma)

 

andyjonas1

 

Η άποψη μου είναι ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για όλους τους καλλιτέχνες που παίζουν ζωντανά στην πρώτη γραμμή επειδή τα περισσότερα shows έχω ακυρωθεί. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το "original enigma voices tour ". Και είναι δυσάρεστο για τους περισσότερους μουσικούς γενικά επειδή πρόκειται να υπάρξουν πολλά οικονομικά προβλήματα στο μελλον εξαιτίας του κορωνοιου. Αν υπάρχει κάτι καλό σε όλο αυτό είναι ότι οι μουσικοί έχουν τη δυνατότητα να αφυπνισουν τον κόσμο με νέα τραγούδια. Για παράδειγμα, όλο αυτό το κουμπί επανεκκίνησης μπορεί να μας μάθει πολλά όπως για παράδειγμα ότι πολλές δραστηριότητες που καταστρέφουν τη φύση δεν είναι απαραίτητες. Επίσης, να επικοινωνούμε χωρίς ανθρώπινη επαφή, να επικοινωνούμε απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

 


 

Αυγή Πλατανίδη (Dusk)

 

avgiplatanidi1

 

Εγώ προσωπικά δεν βιοπορίζομαι αποκλειστικά από την μουσική μου. Έχω απολέσει αυτό το όνειρο προς το παρόν ώστε να μπορώ να αγαπάω την τέχνη μου χωρίς να με βασανίζει.Τώρα όσο αναφορά τους επαγγελματίες μουσικούς και κυρίως αυτούς που βιοπορίζονται βασικά από αυτό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σύμφωνα με τα νέα μέτρα που δεν προέβλεψαν απολύτως τίποτα για αυτούς. Ως συνήθως η κουλτούρα της σύγχρονης κοινωνίας δεν θεωρεί την ενασχόληση ενός ανθρώπου με την τέχνη ως "σοβαρή" εργασία πέραν εξαιρέσεων οι οποίες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρήματα και δόξα σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει και πως μπορεί να αναστραφεί μια κατάσταση που προυπάρχει από καιρό αλλά πια έφτασε όπως πολλά στο τέλμα της.
Η αλήθεια είναι ότι ο εγκλεισμός με έκανε για λίγο να ξεχάσω την ομορφιά των συναυλιών και την ανάγκη του ανθρώπου για ουσιαστική ψυχαγωγία εκτός σπιτιού. Έχω μια αίσθηση, ίσως ψευδή, αλλά αισιόδοξη ότι θα υπάρξει μια μέριμνα και μια αλλαγή γιατί πολύ απλά η ζωή δεν τρέχει χωρίς μουσική και θέατρο και κάπως θα ξαναβρεθεί ο δρόμος για τα θεάματα που τόσο αγαπάμε. Υπήρξα από τους πολλούς καλλιτέχνες των οποίων η συναυλία ακυρώθηκε αλλά δεν χάνω το κουράγιο μου. Μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσω κάτι σε έναν ωραίο πεζόδρομο, πράγμα που ήθελα από παλιά.
Το ζήτημα όμως όπως προανέφερα είναι βιοποριστικό για πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο καλλιτέχνες καθώς κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ανεξαρτήτως ζωντανών εμφανίσεων, να επιβιώσει όμως αν είναι επαγγελματίας όχι. Είναι γενικά μια δύσκολη κατάσταση που φένρει στο φως ήδη υπάρχοντα προβήματα. Στο μόνο που ελπίζω είναι να είναι και η αρχή για την λύση τους.
Όσο για την δημιουργία ευτυχώς είναι στα χέρια μας και στην καρδιά μας και αυτό δεν αλλάζει. Οι δύσκολες καταστάσεις δεν είναι ποτέ ευχάριστες αλλά από παλαιοτάτων χρόνων έχουν υπάρξει αφορμή για σπουδαία έργα. Είναι σωτήριο να είσαι μουσικός και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να κοπεί απο κάνενα επίδομα.

 


 

Herc Booze (SiXforNinE)

 

hercbooze1

 

Το πιο σημαντικό αγαθό είναι η υγεία - σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες (ευτυχώς δεν μιλάμε για πανούκλα, τύφο κλπ), οι οποίες θα αντιμετωπιστούν αργά ή γρήγορα. Προφανώς έχουν ακυρωθεί όλα τα live και τα φεστιβάλ χωρίς να έχουμε εικόνα μέχρι πότε. Μιλώντας για τη μουσική που ακούω και παίζω αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο και για τον Χ πιστό του Ψ δόγματος που δεν μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικές λατρείες... Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κάνοντας υπομονή μέχρι να αλλάξει η κατάσταση. Όσον αφορά τους SiXforNinE ήδη γράφουμε υλικό για τον 3ο δίσκο, το οποίο ούτως ή άλλως κάναμε, απλά έχουμε συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη πάντως γίνονται online live, live video για να υπάρχει επαφή των μουσικών με τους ακροατές και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας στο μέλλον. Καταλήγω στο εξής: Η μουσική και γενικότερα οι τέχνες είναι απαραίτητες - υποστηρίξτε τους καλλιτέχνες όσο μπορείτε για να υπάρχουν και την επόμενη μέρα (όποτε αυτή έρθει). Καλή δύναμη σε όλους.

 


 

Kώστας Αντωνιάδης (GadlessGAD.)

 

gadless1

 

Όλος ο κλάδος του πολιτισμού στην Ελλάδα θα βιώσει όπως φαίνεται μιά εφιαλτική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν καθόλου εκδηλώσεις παρουσία κοινού μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πως ως τα τέλη του 2021 ίσως να μην πραγματοποιηθούν καθόλου υπηρεσίες θεάματος. Προσωπικά, έχω επιλέξει να μην βιοπορίζομαι από την μουσική για διάφορους λόγους, αλλά αυτή η δραματική κατάσταση με απασχολεί πολύ και βρίσκομαι σε διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων με τους συνεργάτες μου. Επίσης, ως τραγουδοποιός θα συνεχίσω να εκδίδω κανονικά νέα τραγούδια όσο πιο τακτικά μπορώ, πληρώνοντας όλους τους session μουσικούς που θα συμμετέχουν καθώς και τα στούντιο ηχογραφήσεων ενισχύοντας έμπρακτα τους συναδέλφους μου που πλήττονται. Οφείλουμε να μείνουμε όρθιοι. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα από την πολιτεία, αλλά παράλληλα οφείλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτιστικό έργο.

 


 

 Alex Kavvadias (Alex Kavvadias)

 

alexcovid1kavad

 

Η εποχή μετά τον covid 19 , δυστυχώς έφερε άσχημα μαντάτα για τους καλλιτέχνες. Θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πληγέντες ήδη από τη στιγμή που αποφασίσαμε να πορευτούμε στο πλευρό της τέχνης. Το lockdown μας περιόρισε , αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλά. Η τέχνη, όσο υπάρχουν καλλιτέχνες θα ανθίζει και η ιστορία έχει δείξει πως μέσα σε πολύ δύσκολους καιρούς, δημιουργήθηκαν τα πιο σπουδαία έργα. Ας είμαστε ενωμένοι. Χρωστάμε στους εαυτούς μας να τα καταφέρουμε.

 


 

Antigoni Kalamara (Disillusive Play)

 

kalamara1covid

 

Διανύουμε δύσκολες μέρες, αλλά θέλω να πιστεύω πως θα το ξεπεράσουμε σύντομα, δεν χάνω την αισιοδοξία μου!

Προς το παρόν βέβαια, όπως όλα έχουν παγώσει, έτσι κι η δράση μας ως μπάντα. Παρόλα αυτά, αυτό το διάστημα της αναπόφευκτης ενδοσκόπησης λόγω της παύσης του συνηθισμένου ρυθμού της καθημερινότητας είναι πηγή έμπνευσης και ευνοεί τη δημιουργία για τους καλλιτέχνες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ανάγκη του κοινού για συναισθηματική αλληλεπίδραση, επικοινωνία και διασκέδαση. Με βάση αυτές τις σκέψεις, πιστεύω πως η μουσική σκηνή μετά την εποχή του κορονοιού και αφού ξεπεραστούν οι φόβοι της μετάδοσής του, θα είναι ακόμα πιο ουσιαστική και πιο δυνατή από ποτέ!

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και εύχομαι σε όλους να είναι υγιείς και δυνατοί! Ελπίζω να επανέλθουμε σύντομα!

 


 

 Jonathan K. (Q5)

 

QECOVID19AERICLE1

 

Γειά σας παιδιά. Ζω δίπλα σε ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον, όπου είναι κ το πιο βορειοδυτικο μέρος της Αμερικής. Είμαι περίπου μια ώρα οδήγησης απο το Βανκούβερ, στον Καναδά. Η πόλη του Σιάτλ είναι περίπου μια ώρα νότια. Το Σιάτλ είχε το πρώτο κρούσμα του ιού στην Αμερική. Έχουμε μεγάλο αριθμό κινεζικου πληθυσμού εδώ και το πρώτο κρούσμα ήταν κάποιος που είχε επισκεφτεί την οικογένεια του στη Γουχαν, όπου και ξεκίνησα ο covid-19. Με μόνο λίγες μέρες προειδοποιηση μπήκαμε σε καραντίνα αμέσως. Μόλις είχαμε ξεκινήσει τις πρόβες με το καινούργιο σχήμα των Q5 και τώρα δεν επιτρέπεται να βλεπομαστε. Αυτό ίσως δεν είναι πρόβλημα για μια μπάντα που είναι μαζί πολλά χρόνια. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες χώρια μπορεί να είναι και καλό για τη μπάντα. Όμως εδώ είναι όλο καινούργια άτομα. Παρ'ολα αυτά τους άκουσα όλους ξεχωριστά. Δεν έχουμε παίξει ποτέ ολοι μαζί σαν μπάντα. Και προσθέσαμε και πλήκτρα έτσι ώστε να μπορούμε να παίξουμε και κάποια τραγούδια απο το "When the mirror cracks "με τον τρόπο που ήταν γραμμένα κ ηχογραφημένα! Επίσης, ανυπομονούσα να βρεθώ με νέους, εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς να γράψουμε νέα μουσική για τους Q5. Τώρα μου είπαν να μείνω μέσα και να μην πάω πουθενά! Και τώρα έρχεται το αστείο κομμάτι, είχα ήδη κλείσει 9 συναυλίες συμπεριλαμβανομένης ίσως κ της υπεροχής Ελλάδας και κάποια άλλα μέρη που δεν έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Τα πράγματα φαινόντουσαν μια χαρά και τώρα οι κυβερνήσεις τρεμουν. Επιμένουμε όμως. Οι Q5 ήταν έτοιμοι να βρουν έναν τρόπο να είναι μαζί και να δουλεύουν και η μπάντα ακουγόταν τέλεια. Υπέροχη αλήθεια. Πολλά μέλη από τη μπάντα παίζουν με άλλους μουσικούς και αυτό είναι μια μάχη για όλους. Όλα τα clubs είναι κλειστά. Όλα τα καζίνο είναι κλειστά. Όλα τα φεστιβάλ και οι συναυλίες έχουν σταματήσει μέχρι τον επόμενο χρόνο. Πρόσφατα έμαθα οτι η καλοκαιρινή περιοδεία των Q5 πρέπει να ακυρωθεί. Αυτό με στεναχωρησε για όλους τους ανθρώπους που περιμένουν να διασκεδάσουν όχι μόνο με εμάς αλλά με εκατοντάδες μπάντες που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα show τους. Για όλους τους ανθρώπους που υπολόγισαν να περάσουν τον χρόνο τους κ ξοδεψαν χρήματα να δουν την αγαπημένη τους μπάντα και να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα που βυθίζεται. Όμως πρέπει να είμαστε δυνατοί. Η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ. Η μουσική και η τέχνη ακμάζουν εποχές σαν αυτές, όπου υπάρχει τόσος πόνος. Είναι επίσης ίδια μπορεί και περισσότερη χαρά και διασκέδαση. Το βλέπουμε ο ένας στις αναρτήσεις του άλλου στα socia media. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν μουσική και δείχνουν στους άλλους στιγμές δικές τους να παίζουν. Ο φίλος μου Chris Eger πηγαίνει στο στούντιο μια φορά την εβδομάδα, ηχογραφεί ένα αγαπημένο του τραγούδι και παίζει όλα τα όργανα! Έχω αλλά φίλους που παίζουν μαζί στους κήπους τους. Ένας άλλος φίλος μου fashion designer φτιάχνει πρωτοτυπες και μοναδικές μάσκες για τον κόσμο. Οι φίλοι μου οι φωτογράφοι είναι έξω μόνοι τους και τραβάνε ενδιαφέρουσες και ιστορικές φωτογραφίες. Η μουσική και η τέχνη πηγαίνουν όπως τους πάνε τα πράγματα. Οι Q5 θα βρεθούν μαζί όταν θα μπορέσουν και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε νέα μουσική. Είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος για τον κόσμο. Για τους μουσικούς και για το κοινό είναι μια πρόκληση αλλά σε παίχτες του hard rock και του metal, είμαστε πολεμιστές. Σωστά? Παίζουμε μέχρι να μη μπορούμε άλλο και όταν γυρνάμε είναι μεγαλύτερο και πιο δυνατό απο πριν. Ίσως χάσουμε κάποια αλλά δεν θα ξεχαστούν γιατί ολοι ξέρουμε ότι η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ. Εις υγείαν από το Σιάτλ αδέρφια! Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί πολύ. Οι Q5 θα σας δουν στην απέναντι πλευρά! Rock on!.. Jonathan K.

 


 

 

Chris Mouskos, Maria Galati

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1