listen live button  mytunerlogo3

Dendrites - Παρουσίαση

Dendrites1

 

Ο Βόλος είναι όντως μια πολύ όμορφη πόλη και στον σταθμό σκεφτήκαμε να επιστρέψουμε άμεσα, μετά την πρόσφατη μουσική επίσκεψη μας εκεί, για ν’ ασχοληθούμε με μια ακόμη μπάντα από την ίδια πόλη…..
Αυτό που μας προβλημάτιζε ήταν, αν θα μπορούσαν οι δικοί μας Δενδρίτες ν’ ανταποκριθούν στην πολύπλευρη και πολυεπίπεδη μουσική των «Dendrites», μια groovy southern stoner rock μπάντα με πολλά κι’ έντονα grunge στoιχεία, καθώς όπως δηλώνουν κι’ οι ίδιοι, συνδυάζουν επιρροές από συγκροτήματα, όπως οι «Down», «Corrosion Of Conformity» (θα προσέθετα και τους «Rebel Meets Rebel»), «Soundgarden», «Alice In Chains», με ένα μουσικό «μανδύα» από «Pantera» και «Black Label Society» (προσωπικά δεν άκουσα τόσο πολύ Pantera, άκουσα όμως πολύ Metallica, της μεταγενέστερης μουσικής τους κατεύθυνσης). Το αν το κάνουν καλά κι’ αν η μουσική τους «συνταγή» είναι επιτυχημένη, θα το κρίνετε εσείς οι ίδιοι……

 

(Το πρώτο single που κυκλοφόρησαν από το δεύτερο LP δίσκο τους “Grow”)

Ας δούμε όμως πρώτα απ’ όλα τι ρόλο παίζουν οι Δενδρίτες ή αλλιώς Ολιγοδενδρίτες, σε όλο αυτό το εγχείρημα, οι οποίοι είναι απολήξεις των νευρωνικών κυττάρων που συλλέγουν ερεθίσματα και τα μεταφέρουν στο κεντρικό κυτταρικό σώμα, σε «κόμβους» που ενδυναμώνουν το σήμα κι’ από εκεί περνάνε στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε συναισθήματα και κίνηση. Οι άξονες των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος καλύπτονται από έλυτρα μυελίνης που φτιάχνονται από ειδικά νευρογλοιακά κύτταρα, τους Ολιγοδενδρίτες. Σύμφωνα με τους «Dendrites» λοιπόν, «αυτό ακριβώς κάνουν τα μέλη μιας μπάντας, συλλέγουν ερεθίσματα και μέσω του «κέντρου» που είναι εν προκειμένω η μπάντα, τα μετατρέπουν σε συναισθήματα και μουσική…….».

Ας εξετάσουμε τώρα την παρουσία τους στα μουσικά τεκταινόμενα και να δούμε τελικά αν οι «Δενδρίτες» όλων μας θα λειτουργήσουν αναλόγως.

 

 

Dendrites2

 

Το 2016 κάνουν το ντεμπούτο τους, με την κυκλοφορία του επώνυμου δίσκου τους. Εικαστικά μου άρεσε πάρα πολύ το εξώφυλλο του δίσκου, αρκετά «ψυχεδελικό» θα έλεγα, ωθώντας τον εγκέφαλο μας ν’ αφεθεί ελεύθερος στην λήψη πολλών και διαφορετικών μηνυμάτων, μέσα από μια εικόνα μόνο, κάνοντας το «δικό» του ταξίδι, υπό την καθοδήγηση της μουσικής τους. Η κυκλοφορία αυτή τους δίνει την δυνατότητα να γίνουν ευρέως γνωστοί, μοιραζόμενοι την σκηνή με πολύ γνωστά ονόματα, όπως οι Brant Bjork, Planet of Zeus, 1000Mods, Nightstalker, Naxatras, Kadavar κ.α.

Το πρώτο τους hit single από τον δίσκο, το οποίο κυκλοφόρησε και σε video clip ήταν το……

 

 

Dendrites3

 

Συνολικά μιλώντας θα έλεγα ότι πρόκειται περί ενός πολύ καλού δίσκου, για πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις….. Ο δίσκος ανοίγει με δύο τραγούδια, που από την αρχή σε βάζουν στο «κλίμα» της μπάντας, φανερώνοντας όλες σχεδόν τις επιρροές τους, τα «The Wheel» & «Breath». Εκτός από αυτά και το single του δίσκου που αναφέραμε παραπάνω, ξεχώρισα επίσης το «Devilshead», ενώ ακούγοντας το «Sorethroats And Bottlenecks», έψαχνα απεγνωσμένα να βρω ένα μπουκάλι ουίσκι ν’ ανοίξω…

 

 

Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινούν οι ηχογραφήσεις για τον δεύτερο μεγάλης διάρκειας δίσκο τους «GROW», ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019, σε μίξη του Psychon Nyne (Septicflesh, SoundAbuseProductions), το mastering & post-production έγινε απ' τον Steve Lado (Tardive Dyskinesia) και το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο πολύ γνωστός graphic designer Άγγελος Περγαντής aka «Bewild Brother». Μιας κι’ αναφέρθηκα στο εξώφυλλο του πρώτου δίσκου των «Dendrites», να επισημάνω ότι και το δεύτερο, πιο λιτό μεν, δεν υπολείπεται καθόλου του πρώτου, με μια πιο σκοτεινή αισθητική κι’ ένα διαχεόμενο space vibe, ενώ μ’ αρέσει πολύ η μη  ολοκληρωμένη «καρδούλα» που σχηματίζουν τα κέρατα της επιβλέπουσας «απειλητικής» μορφής, με φόντο έναν κατακόκκινο πλανήτη…..

 

Dendrites4

 

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο δίσκος πήρε πάρα πολύ καλές κριτικές από πολλά αλλοδαπά, αλλά κι’ εγχώρια έντυπα, διαδικτυακά και μη.

 

 

Μουσικά ο δεύτερος δίσκος της μπάντας, ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι, δίνοντας ένα πάρα πολύ καλό «μείγμα» των επιρροών τους, εμπλουτίζοντας παράλληλα τον ήχο τους και μ’ άλλα στοιχεία.

Ο δίσκος «μπαίνει» δυνατά με τα δύο πρώτα τραγούδια «Get The Fuck» & «Bullet Dodger» (το δεύτερο single από το άλμπουμ) και συνεχίζει μ’ ενδιαφέρουσες εναλλαγές από mid σε slow tempo και μετά πάλι σε πιο υψηλές «ταχύτητες»…..

Μου άρεσε επίσης το «One Hell Of A Ride» (εκτός από Alice In Chains, εδώ «άκουσα» επίσης HellYeah, παρέα με Texas Hippie Coalition), ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το «I’m Gonna Fly», όπου η μπάντα σε slow ρυθμούς «πειραματίζεται» χρησιμοποιώντας σαξόφωνο!!!

 

 

Σίγουρα ανεβάσανε αρκετά περισσότερο τον «πήχη» σε σχέση με την πρώτη τους δουλειά και προσωπικά θα περιμένω στην επόμενη κυκλοφορία τους, ν’ αφομοιώσουν πιο πολύ, τις πολλές επιρροές που έχουν, σ’ ένα αποτέλεσμα που θα φέρνει στην «επιφάνεια» πολύ περισσότερο το προσωπικό τους μουσικό στοιχείο…..

 

Οι «Dendrites» αποτελούνται από τους:
Θανάσης Τιμπλαλέξης: φωνή, κιθάρα
Γιώργος Αλεξίου: κιθάρα
Αλέκος Παπαθανασίου: μπάσο
Δημήτρης Αμβράζης: τύμπανα

 

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει επίσης ν’ αναφέρουμε και το «πέμπτο» μέλος της μπάντας, τον Ιωάννη Βαλιάκο, ο οποίος μένει μόνιμα στην Αγγλία τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά συμμετέχει ενεργά στο συγκρότημα, γράφοντας στίχους και μελωδίες φωνής. Μάλιστα στο εξώφυλλο του δίσκου «GROW» αναφέρεται κανονικά ως μέλος της μπάντας, καθώς έχει γράψει στίχους και μελωδίες φωνής σε 6 από τα 10 τραγούδια.

 

Facebook: Dendrites
Bandcamp: Dendrites

 

Stamatis Bourdos

 

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1