listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Fortress Under Siege | ''Atlantis''

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
 

Fortress Under Siege Interview1

 

Καλησπέρα. Το Καινούριο βέλος στη φαρέτρα των Fortress Under Siege λέγεται “Atlantis”. Πως αισθάνεστε;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Πολύ ενθουσιασμένοι για τη νέα κυκλοφορία, πολύ απογοητευμένοι που δε μπορούμε ακόμα να παίξουμε ζωντανά.

 

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου στο “Atlantis”;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Όλες οι αντιδράσεις τού κόσμου είναι από θετικές μέχρι ενθουσιώδεις, κάτι που μάς χαροποιεί ιδαίτερα.

 

Έξι χρόνια χωρίζουντο καινούριο σας πόνημα “Atlantis” μετον προηγούμενο “Phoenix Rising”. Τι μεσολάβησε μέχρι τότε;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Μία αλλαγή κιθαρίστα και τρεις αλλαγές τραγουδιστών, με την τελευταία να συμβαίνει πριν το τέλος τών ηχογραφήσεων τών φωνητικών, με αποτέλεσμα την ανάγκη επαναηχογράφησης όλων τών φωνητικών τού νέου δίσκου. Τέλος καλό, όλα καλά όμως, έστω και καθυστερημένα.

 

Πρώτο πράγμα που παρατήρησα στο δίσκο είναι η πολύ καλή και γεμάτη παραγωγή του. Που ηχογραφήθηκε ο δίσκος;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Ηχογραφήθηκε σχεδόν εξ'ολοκλήρου στα devasoundz studios, εκτός από το μπάσο που ηχογραφήθηκε στα hungry seagull studios, από τον Φώτη Benardo, ο οποίος ανέλαβε εξ'ολοκλήρου την παραγωγή. Το mastering έκανε ο Γιώργος Νερατζής.

 

 Fortress Under Siege Interview3

 

Ο ερχομός του Θέμη στην μια κιθάρα και η αλλαγή ρόλου του Tάσου Λάζαρη πίσω από τομικρόφωνο, πόσο βοήθησαν δημιουργικά αλλα και μουσικά στο “Atlantis’’;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Ο Θέμης ήλθε στη μπάντα όταν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι ηχογραφήσεις, οπότε δεν είχε ανάμιξη στη διαδικασία. Η ανάληψη καθηκόντων τραγουδιστή από τον Τάσο έγινε αρχικά δοκιμαστικά, με το αποτέλεσμα να μάς ενθουσιάσει και να μάς δείξει το δρόμο για την συνέχεια.

 

Χρησιμοποιήσατε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο στις ηχογραφήσεις;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Το καθοριστικά διαφορετικό είναι οι συνεργασίες με τον Φώτη Benardo ως παραγωγό και με τον Γιώργο Νερατζή ως τεχνικό mastering. Πίστεψέ με, αυτό από μόνο του αρκεί.

 

Στα αυτιά μου το “Atlantis” φαίνεται να έχει περισσότερη ποικιλία από τον προκάτοχο του και να ακούγεται πιο ώριμος. Ίσως να βοηθάει και η παραγωγή σε αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Αυτό το διάστημα των 6 χρόνων πόσο άλλαξε τους Fortress Under Siege δημιουργικά;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Νομίζω ότι ο καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη τού ήχου μας είναι η επαγγελματική πλέον παραγωγή. Κακά τα ψέματα, όσο καλά και να παίζεις, όσο καλά και να είναι τα τραγούδια σου, ο ήχος είναι το μέσον μεταξύ εσού και τού ακροατή. Αν δεν έχεις τον κατάλληλο ήχο, κανείς δε μπορεί να απολαύσει το αποτέλεσμα. Τα έξι τελευταία χρόνια ήταν αρκετά για να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς αυτό και να επενδύσουμε περισσότερο στον ήχο μας.

 

Ίσως από τα όμορφα Artwork που έχω δει για το 2020. Πείτε μας λίγα λόγια για το artwork. Τι σας έκανε να το διαλέξετε; 

Φώτης Σωτηρόπουλος: Το εξώφυλλο τού δίσκου είναι ένας ζωγραφικός πίνακας τού φίλου μου και συνεργάτη Γιάννη Κούτρικα, ενός από τούς πιο καταξιωμένους και σημαντικούς ζωγράφους τής χώρας μας. Είδα τον πίνακα στο ατελιέ του και αμέσως σκέφτηκα ότι θα ήταν η τέλεια επιλογή να ντύσει την "Ατλαντίδα" μας, μιας και το θέμα τών στίχως είναι αλληγορικό και παρομοιάζει τον μύθο τής Ατλαντίδας με κάτι που αναζητάς διακαώς και δε μπορείς ποτέ να φθάσεις, όπως συμβαίνει με κάποια μοιραία, σκοτεινή και φιλύδονη γυναίκα όπως παρουσιάζεται στον εν λόγω πίνακα.

 

Fortress Under Siege Interview2

 

Έχετε κάνει ήδη 2 live video “Love Enforcer” και το “Atlantis” αντίστοιχα. Πείτε μας λίγα λόγια και πως ήρθε η ιδέα για αυτά;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Τα δύο αυτά βίντεο είναι όπως και τα προηγούμενα μία παραγωγή τού Μπάμπη Κατσιώνη και πιστεύω ότι αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα το κάθε τραγούδι. Το "Love enforcer" πχ είναι άμεσο, γρήγορο και δυνατό και αυτό αποτυπώνεται στο βίντεο που το συνοδεύει, ενώ υπάρχουν και οι σχετικές αναφορές στο στιχουργικό θέμα τού τραγουδιού που είναι οι υπερπροστατευτικές μητέρες. Το "Atlantis" από την άλλη είναι πιο μυστηριώδες και ταξιδιάρικο, με κάποιες ανατολίτικες πινελιές, πράγμα που γίνεται αυτόματα κατανοητό και στο βίντεο.

 

 

Σίγουρα μια τάση που υπάρχει τα τελευταία 5 περίπου χρόνια είναι τα lyric video. Έχετε σκεφτεί κάποιο lyric video για την προώθηση του δίσκου;

Φώτης Σωτηρόπουλος:  Κυκλοφορεί ήδη ένα lyric video για το τραγούδι "Seventh son", το οποίο είναι μία παραγωγή τού Γιάννη Μανόπουλου και πραγματεύεται τον μύθο τού Θησέα.

 

 

 

Από τις αρχές του 2020 ζούμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες στην μουσική Βιομηχανία αλλά και στον κόσμο ολόκληρο λόγω του COVID-19. Πόσο σας επηρέασε τόσο μουσικά όσο και προσωπικά αλλα και την κυκλοφορία του δίσκου;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ζωντανές εμφανίσεις που δε γίνονται προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορείς να επικοινωνήσεις τη μουσική σου ζωντανά και να διοχετεύσεις όλη την ενέργεια που βγάζει η ζωντανή εκτέλεση. Επίσης, λόγω αυτού τού γεγονότος δε μπορείς να πουλήσεις το merchantising, που αποτελεί πια βασική πηγή εσόδων για τα συγκροτήματα. Τώρα που μιλάμε έκλεισαν και τα δισκάδικα. Αν συνεχιστεί αυτό για πολύ δεν ξέρω αν θα υπάρχουν συγκροτήματα, εταιρίες, χώροι συναυλιών, μουσική βιομηχανία δηλαδή γενικότερα. Ας ελπίσουμε αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει σύντομα.

 

Με τις παρούσες συνθήκες υπάρχει πλάνο για την προώθηση του δίσκου όσο και εκτός Ελλάδος;

Φώτης Σωτηρόπουλος:  Θα περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία και μετά θα παίξουμε σίγουρα στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Για το εξωτερικό είναι πολύ νωρίς να κάνουμε κάποιο πλάνο ακόμα.

 

Ενέτει 2020 ποιο πιστεύετε ότι είναι το επίπεδο της ελληνικής metal σκηνής;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Ιδαίτερα ανταγωνιστικό, έχουμε μερικές πολύ αξιόλογες μπάντες.

 

Οκ οι δύσκολες ερωτήσεις τώρα (γέλια).Τι ακούνε αυτότ ο καιρό οι Fortress Under Siege; 

Φώτης Σωτηρόπουλος: Για τούς υπόλοιπους δεν ξέρω, εμένα μόλις πριν λίγες ημέρες έπεσε στην αντίληψή μου το project τής Floor Jansen και τού Jorn Viggo Lofstad, κιθαρίστα τών PAGAN'S MIND, το οποίο βρήκα εξαιρετικό.

 

 

Τι επηρέασε τους Fortress Under Siege από το 1994 μέχρι το σημερινό 2020 σαν συγκρότημα;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Μιλώντας πάλι προσωπικά, όλα τα ιερά τέρατα τής εποχής μου. QUEENSRYCHE, CRIMSON GLORY, IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, ACCEPT, DREAM THEATER, KING DIAMOND, MANOWAR, METALLICA και πολλοί άλλοι μικρότεροι.

 

Αγαπημένο κομμάτι από το “Atlantis”;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Δυσκολεύομαι να απαντήσω. Θα πω μόνο ότι τα γρηγορότερα τραγούδια, όπως τα "Love enforcer" και "Lords of death", απολαμβάνεις περισσότερο να τα παίζεις ζωντανά.

 

Πλανά ή ιδέες για τον διάδοχο υπάρχουν;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Όλη η προπαραγωγή τού νέου δίσκου είναι έτοιμη. Ήδη προβάρουμε το δεύτερο τραγούδι και εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις στις αρχές τού καλοκαιριού.

 

Αναμνήσεις από την πρώτη φορά που ανεβήκατε στην σκηνή;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Με τους FUS παίξαμε για πρώτη φορά στα τέλη τού 1997 στο An Club. Είχαμε ήδη το πρώτο μας EP να κυκλοφορεί από τα τέλη τού 1996 αλλά είμασταν ένα τελείως άγνωστο συγκρότημα, αν και ξέραμε ότι ο δίσκος πήγαινε "τρένο" στις πωλήσεις. Καθυστερήσαμε να ξεκινήσουμε λόγω τής καθυστερημένης άφιξης τού ηχολήπτη μας και είμασταν μέσα στο club χαζολογόντας με κλειστές τις πόρτες, μην έχοντας εικόνα τι γίνεται έξω. Ξαφνικά έρχεται ο manager μας Γιάννης Νικολακόπουλος και μού λέει, "ξέρεις τι γίνεται έξω; Κανονίστε να ξεκινήσετε γιατί θα σπάσουνε την πόρτα, η ουρά φθάνει μέχρι την πλατεία". Ηταν κάτι που δεν το περιμέναμε.

 

Αναμνήσεις από καλύτερο και χειρότερο Live;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Πάλι θα μιλήσω προσωπικά. Η καλύτερη συναυλία ήταν για εμένα η πρώτη μου, το καλοκαίρι τού 1988 με τούς GLADIATORS, την πρώτη μου μπάντα στον προαύλειο χώρο τού Μαράζλειου σχολείου. Θυμάμαι ήμουν άρρωστος εκείνη την ημέρα και από την υπερένταση, πριν την συναυλία ο πυρετός έπεσε τελείως και έπαιξα κανονικά, ήμουν μπασίστας ακόμα τότε. Το σχολείο επίσης ήταν γεμάτο από κόσμο. Η χειρότερη εμφάνιση ήταν η πρώτη μας με τους FUS μετά την επανασύνδεση τον Οκτώβρη τού 2011 στο An Club. Από το άγχος τα χέρια μου ήταν παγάκια και δε μπορούσα να τα ζεστάνω με τίποτε. Υπήρχε και ένα εξαερισμός ακριβώς από πάνω μου στη σκηνή που φύσαγε κρύο αέρα και με πάγωνε ολόκληρο. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε και ήλθαν τα πρώτα σόλος, ήμουν τελείως τρομοκρατημένος, τα δάχτυλά μου δεν πήγαιναν με τίποτε. Είπα μέσα μου, μεγάλε κιθαρισταρά αυτό είναι, ήλθε η ώρα να νιώσεις την πραγματική έννοια τής λέξης ντροπή. Παρόλα αυτά, δεν έκανα κάποιο εμφανές λάθος και σιγά σιγά, τα χέρια μου ζεστάθηκαν. Σίγουρα όμως έχω παίξει και καλύτερα lives από τότε. Η πλάκα είναι ότι στα βίντεο που βλέπω τώρα από εκέινη τη βραδιά, δε φαίνεται ο πανικός μου και στο τέλος θυμάμαι έρχεται ένας φίλος μου και μού λέει πόσο φοβερός κιθαρίστας ήμουν και πόσο καλά είχα παίξει, ενώ εγώ ξεροκατάπινα.

 

Κάτι τελευταίο για τον κόσμο ;

Φώτης Σωτηρόπουλος: Ακούστε όσο περισσότερη μουσική μπορείτε, είναι ψυχοθεραπευτική.

 

Ευχαριστούμε.

 

 

Τάσος Ζερβουδάκης, Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1