listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Moonspell | Fernando Ribeiro: «Πίστευα πως η Gothic επεκτάθηκε αλλά πολλές φορές βρισκόταν σε μια περίεργη και άγευστη κατεύθυνση»

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

MOONSPELL 2020interview1

Όταν ξεκινούσατε το συγκρότημα, ονειρευτήκατε ότι θα έχετε αυτή τη μακροζωία και την φήμη ως το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στην πορτογαλική μουσική;

Fernando Ribeiro: Οχι, φυσικά όχι. Κατά έναν τρόπο, ο κύριος αγώνας και στόχος μας ως συγκρότημα είναι ακριβώς να αναπτυχθούμε σε μια περιοχή η οποία μπορεί να αναγνωριστεί ως Moonspell σε όλες τις κύριες πτυχές μιας μπάντας: αισθητικά, μουσικά και «παραστατικά». Βασικά είμαστε μαζί ως συγκρότημα λόγω αυτής της επιδίωξης. Αυτά τα χρόνια θα είναι, σίγουρα, τα τελευταία μας ως συγκρότημα και θέλουμε να αυξήσουμε αυτήν την αναζήτηση όσον αφορά την πρωτοτυπία και την ποιότητα. Θέλουμε να κάνουμε τη μουσική τόσο σημαντική όσο εμβληματική, όπως φαίνεται κάναμε στις πρώτες μέρες μας για τους περισσότερους από τους θαυμαστές μας. Έχω κάποιους προβληματισμούς με τον εαυτό μου ακόμη για να αξιοποιήσω αυτήν τη μακροζωία, αλλά για έναν μουσικό ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Μερικές φορές είναι πολύ γρήγορος, άλλες φαίνεται να διαρκεί για πάντα.

 

Οι Moonspell φαίνεται να μην ξεκουράζονται ποτέ, το 1755 δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς ανταποκρίθηκαν οι θαυμαστές στην πιο ατμοσφαιρική μουσική και πόσο δύσκολο είναι να παραχθεί αυτή τη μουσική ζωντανά;

Fernando Ribeiro: Πώς θα μπορούσαμε; Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος. Επίσης, μας αρέσει να δημιουργούμε νέα πράγματα. Αυτό είναι το πιο ικανοποιητικό πράγμα του να είσαι σε μια μπάντα. Μπορεί να ακούγεται αφελές, αλλά η τέχνη για εμάς είναι πολύ περισσότερο να ζωγραφίζουμε αυτόν τον λευκό καμβά παρά να το αναπαράγουμε ζωντανά. Ωστόσο, μας αρέσει να παίζουμε ζωντανά και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις τη μουσική σου και να προσεγγίσεις άτομα. Επίσης, βοηθάει στην αφήγηση της ιστορίας με όλα.

MOONSPELL 2020interview2

Πώς αποφασίσατε να γράψετε για πρώτη φορά στα Πορτογαλικά;

Fernando Ribeiro: Ήταν αρκετά προφανές για εμάς όταν κάναμε το 1755 ότι το άλμπουμ θα ήταν στα Πορτογαλικά, σχεδόν αυτονόητο. Αυτή είναι μια ιστορία για ένα γεγονός που συνέβη στην Πορτογαλία και μας επέτρεψε να συγχωνεύσουμε δύο από τα κύρια ενδιαφέροντά μας: το bombastic metal, την ορχήστρα γεμάτη και σκληρή και την Πορτογαλική Ιστορία. Με πολλούς τρόπους το 1755 ήταν το αποκορύφωμα απο άποψη υλικού όπως το Alma Mater ή το Trebraruna.

Το 2018 κυκλοφόρησε το Purgatorial Poems. Πώς είναι να παράγεις ένα τόσο διαφορετικό είδος δουλειάς, τι σκέφτηκαν οι θαυμαστές και ποια ήταν η έμπνευσή σου για αυτά τα ποιήματα εκείνη την εποχή;

Fernando Ribeiro: Εκτός από τα 5 ή 6 νέα, που δεν είχαν κυκλοφορήσει, ποιήματα που έγραψα ειδικά για αυτήν την ανθολογία, όλο το υλικό είναι παλαιότερο και γράφτηκε αρχικά στα Πορτογαλικά. Το μετέφρασα ο ίδιος, αλλά πολλές φορές ένιωθα ότι ήταν περισσότερο ξαναγράψιμο από οτιδήποτε άλλο. Υποθέτω ότι οι οπαδοί το στήριξαν πραγματικά, πούλησα πολλά βιβλία, είμαι πραγματικά ευγνώμων που ακολούθησαν και αυτή μου τη πλευρά. Είναι πολύ ευγενικό.

 

Έχετε ιδέες για ένα νέο άλμπουμ; Υπάρχει κάποιο υλικό ακόμα ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;

Στη σωστή στιγμή θα έλεγα. Το 1755 ήταν ένα πείραμα με τους πορτογαλικούς στίχους και το ορχηστρικό, άγριο μέταλ, οπότε αισθανόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε το μουσικό νήμα που φέρει μερικές από τις στιγμές του ''Extinct'', όπως το ''Breathe'', ''Future''. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα κάνουμε λίγο περισσότερη καταστροφή, ψυχεδελική και ακόμη και prog. Σημάδι των καιρών. Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να το ηχογραφήσουμε τον Οκτώβριο με τον Jaime Arelliano Gomez. Ήταν με τους Paradise Lost, Ulver, Ghost, Hessvexel, ανυπομονούμε. Προφανώς βγαίνει το 2021.

Πείτε μας για την επανέκδοση του άλμπουμ "The Butterfly Effect", πώς βλέπετε τώρα αυτή την περίοδο της μπάντας και πόσο έχει αλλάξει η μουσική σας προσέγγιση από τότε;

Fernando Ribeiro: Τα πρώτα πέντε άλμπουμ μας, συμπεριλαμβανομένου του ''Under the Moonspell'', προφανώς μας στιγμάτισαν, συμπεριλαμβανομένου του πειραματισμού, για να δούμε πόσο μακριά θα μπορούσαμε να πάμε, πού να κοιτάξουμε, ακόμη και στις πιο σκοτεινές και πιο απρόσμενες γωνίες. Μπορεί να ήταν λίγο άγριο,πολύ δοκιμαστικό και με λάθη, αλλά υποθέτω ότι όλα τα άλμπουμ έχουν τις καλές στιγμές τους και τα περισσότερα από τα τραγούδια υπέμειναν στη δοκιμασία του χρόνου. Όσον αφορά το ''The Butterfly Effect'', είναι το ίδιο. Είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάκτησης ολόκληρου του καταλόγου των Moonspell για παλιούς και νέους θαυμαστές και νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν μια διαφορετική ματιά σε αυτό. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για αυτό το συγκεκριμένο άλμπουμ. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, δεδομένου ότι ήταν πολύ έξω από τα συνηθισμένα το 1999 και τρελό για αυτό που έκαναν οι Moonspell τότε.


Πώς βλέπετε τη gothic σκηνή μετά από περίπου 30 χρόνια; Έχετε ξεχωρίσει κάποια νέα συγκροτήματα που αξίζει να αναφέρετε;

Fernando Ribeiro: Τι μπορώ να πώ; Πίστευα πως η Gothic επεκτάθηκε αλλά πολλές φορές βρισκόταν σε μια περίεργη και άγευστη κατεύθυνση. Πάντα έβλεπα την goth σαν κάτι σκοτεινό και κομψό, και όχι αυτο το ‘’η πεντάμορφη και το τέρας’’ με ένα κακό σοπράνο απέναντι απο έναν θυμωμένο τύπο. Υπάρχει κάποιο καλό υλικό σε αυτό το στυλ όπως οι παλιοί Theatre of Tragedy όμως πάντα ήμουν πιο κοντά σε κάτι όπως οι Fields of the Nephilim, Sisters of Mercy, Love like blood. Υπάρχουν ακόμη κάποια heavy metal goth όπως οι Him στην αρχή, Sentenced ακόμα και οι Pyogenesis που ήταν πολύ καλοί αλλά μετά τους έχασα.
Οι Τiamat είναι επίσης υπέροχοι τα πιο γοητευτικά goth τραγούδια τους στο Judas Christ για παράδειγμα και οι Paradise Lost τα σπάνε, το τελευταίο τους άλμπουμ είναι υπέροχο. Νομίζω πως όλα έχουν να κάνουν πως συνθέτεις τα κομμάτια και κάπως να διατηρηθούν ωραία. Πιστεύω οτι οι Ulver κάνουν τώρα τα καλύτερα άλμπουμ τους. Επίσης μου αρέσουν πολύ οι Leprous, Zeal και Ardor, οι Galera απο την Πορτογαλία. Υπάρχουν υπέροχες μπάντες εκεί έξω για όλους τους τύπους μεταλ αλλά η Gothic είναι το βασίλειο των Nigthwish πια και μπάντες σαν τους Moonspell δεν κολλάνε πια σε αυτή την οπτική.

 

Πώς περάσατε το χρόνο σας στην καραντίνα και πώς βλέπετε τη μουσική σκηνή μετά τον covid-19;

Fernando Ribeiro: Θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί ο φόβος ο οποίος έχει σταματήσει την κοινωνία. Δεν λέω ότι δεν έπρεπε να λάβουμε προφυλάξεις ή να αρνηθούμε τίποτα, αλλά να επιστρέψουμε σε γεμάτες παραστάσεις και οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να πάνε σε αυτές να ξεπεράσουν όλες αυτές τις δυσάρεστες περιστάσεις και συνέπειες. Θα είναι ένα δύσκολο έργο και μια τελική απόδειξη της αγάπης για αυτό το είδος μουσικής. Ίσως λίγοι απο όλους εμας θα παραμείνουν να κάνουν, λίγο πολύ, αυτό που κάνουμε και τώρα και μπορώ μόνο να δουλέψω σκληρά για να κάνω τους Moonspell μια μπάντα απο αυτές.

Είχαμε μια πολύ μακρά και απαιτητική περιοδεία με τους Rotting Christ στα τέλη του 2019, οπότε οι Moonspell χρειάστηκαν ένα διάλειμμα. Δεν ξέραμε ότι θα ήταν καραντίνα, αλλά προσπαθήσαμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να περάσουμε χρόνο με την οικογένειά μας. Διάβασα πολύ, έγραψα το νέο άλμπουμ, ξεκίνησα το πρώτο μου μυθιστόρημα που βγαίνει τον επόμενο χρόνο, και κράτησα τον εαυτό μου απασχολημένο και υγιή όσο μπορούσα.

 


Τι θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες οπαδούς των Moonspell;

Συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας τον Ιανουάριο. Η μπάντα ήταν ράκος και είχαμε την ανάγκη να μην παίξουμε. Ήταν δική μου απόφαση, μια δύσκολή απόφαση. Εύχομαι λοιπόν την επόμενη φορά οτι θα μπορούμε να είμαστε μαζί καθώς οι Moonspell από εδώ και πέρα θα έχουν μόνο βελτίωση. Είμαι σίγουρος γι αυτό.

MOONSPELL 2020interview3

 

Chris Mouskos, Ανδρέας Ζέης, Έλενα Μαντά

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1