listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Kartel | «Ελευθερία»

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

kartelinterview1

 

Καλησπέρα και ευχαριστούμε. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και πως ήρθε η ιδέα για τους Karteλ;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Η μπάντα αυτή ξεκίνησε ως μπάντα διασκευών με έναν υπόγειο πόθο δημιουργίας δισκογραφίας κάποια στιγμή. Υπήρχαν διάφορα original υποψήφια κομμάτια από δω κι από κει, που δουλεύονταν παράλληλα με τις διασκευές και με την πάροδο του χρόνου το ένα έφερε το άλλο. Το “trigger”, έγινε μετά από κάποιους διαγωνισμούς συγκροτημάτων που λάβαμε μέρος το 2017 όπου το πήραμε τελικά απόφαση να το τολμήσουμε. Όπερ και εγένετο.

 

Ντεμπούτο για τους Karteλ, και το όνομα αυτού Ελευθερία πως νιώθετε;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Νιώθουμε πολύ ελεύθεροι (χαχα). Πέρα από την πλάκα η λέξη ελευθερία μας διέπει σαν μουσικούς. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν παίζουμε για την ταμπέλα αλλά για την μουσική και αυτό είναι πολύ liberating. Πέραν την ετοιμολογίας της λέξης και πως αυτό κολλάει με εμάς σαν άτομα, ο τίτλος του άλμπουμ έχει κοινωνικό και ψυχολογικό χαρακτήρα. Η ελευθερία είναι κάτι που αιωνίως και διαρκώς καταπατείται. Είναι ένας διακαής ανεκπλήρωτος πόθος για πολλούς ανθρώπους ακόμα και για αυτούς που νομίζουν ότι την κατέχουν. Όπως και να έχει νιώθουμε πολύ όμορφα για το αποτέλεσμα που καταφέραμε ως πρώτη μας δισκογραφική απόπειρα στο αχανές μουσικό στερέωμα.

 

Karteλ …προσπάθησα να βρω ένα connection για το όνομα της μπάντας και το ελληνικό ‘λ’ στο τέλος αλλά δεν βρήκα. Πως ήρθε η ιδέα και αν συμβολίζει κάτι.

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Το καρτέλ είναι διεθνής οικονομικός όρος. Συμβολίζει μια σύμπραξη παραγόντων με κοινούς στόχους. Για εμάς είναι κάτι ανάλογο. Είμαστε ένα μουσικό καρτέλ. Μια ομάδα ανθρώπων που ευελπιστούμε να μεγαλώσει, με στόχο την ανάδειξη μέσω της μουσικής κοινωνικών πτυχών, προβλημάτων, συναισθημάτων κλπ, χωρίς ενδοιασμούς και στερεότυπα. Το όνομα γράφτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του με λατινικούς χαρακτήρες μιας και είναι μια λέξη χωρίς σύνορα και το ελληνικό ‘λ’ μπήκε σαν ‘clue’ για να δωθεί έμφαση στην ελληνική μας καταγωγή και στίχο.

 

 

Δεν θα πω ψέματα και σίγουρα είναι μια ερώτηση που έχετε ακούσει αρκετές φορές… όταν μου είπαν για ελληνικό στίχο ένα gringe το έκανα… καλά ίσως παραπάνω από ότι θα ήθελα(γέλια) αλλα όταν άκουσα τον δίσκο και κατάλαβα τι θέλετε να βγάλετε προς τα έξω μια χαρά κατάπια τη γλώσσα και τα λόγια μου. Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση?

Είναι απολύτως κατανοητή η αντίδραση. Πολλοί το παθαίνουν αλλά ευτυχώς επανέρχονται(χαχα).
Λόγω του ότι είναι η μητρική μας γλώσσα, τα ελληνικά μας κάνουν να βιώνουμε εντονότερα το στίχο που τραγουδιέται και έτσι πολλαπλασιάζεται η μουσική εμπειρία που αντιλαμβανόμαστε. Επίσης λόγω του λεξιλογικού πλούτου της ελληνικής γλώσσας μπορούμε να εκφραστούμε σε μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με άλλη γλώσσα. Το ευτύχημα είναι ότι αρέσει στο κοινό μας και μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε άσχετα αν κάποιοι gringάρουν αρχικά(χαχα).

 

Σίγουρα από την μεριά μου είναι ένα στοίχημα που το κερδίσατε. Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου στον δίσκο;

 Μιχάλης Φεργαδιώτης: Οι αντιδράσεις μετά από περίπου 3 μήνες κυκλοφορίας είναι πολύ θετικές. Προφανώς υπάρχουν και κάποιες λίγες αρνητικές κριτικές αλλά όλα μες το πρόγραμμα είναι. Ο απολογισμός από όλο αυτό είναι ότι το μουσικό μας μίγμα είναι κάτι που απουσιάζει από την ελληνική μουσική σκηνή και ο κόσμος έχει ανάγκη από μια τέτοια προσέγγιση. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε χαρούμενοι για αυτό, αισιόδοξοι, να κοιτάμε με ελπίδα το μέλλον για τα καλύτερα που θα έρθουν.

 

Ποιες είναι οι επιρροές των Karteλ και πόσο αυτό φαίνεται στον δίσκο;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Οι επιρροές μας παικτικά αλλά και ατομικά είναι ποικίλες και με εύρος από black metal μέχρι ρεμπετολαικό (χαχα). Στο δίσκο αυτό έχει μεταφραστεί σε ελευθερία απ’ όλους ως προς την ενορχήστρωση. Αν κάποιος ακούσει προσεκτικά θα βρει στοιχεία και τάσεις του κάθε παίχτη που μπορεί να παραπέμπουν σε κάποια επιρροή, αλλά ο στόχος μας κυρίως, ήταν η δημιουργία ισορροπημένων ενορχηστρωτικά τραγουδιών. Ουσιαστικά «υπηρετήσαμε» περισσότερο τα κομμάτια και λιγότερο τις επιρροές μας.

 

Ενα Official Video για το ομώνυμο κομμάτι «Ελευθερία». Έχετε σχέδια για περαιτέρω video για την προώθηση του δίσκου;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Θα υπάρξει εκτός απροόπτου video clip στο πολύ κοντινό μέλλον. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν θα είναι απαραίτητα το «Ελευθερία» ή κάποιο άλλο κομμάτι του δίσκου. Θα σας το κρατήσουμε για έκπληξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα τραγούδια του δίσκου για εμάς έχουν την ίδια αξία και το καθένα λέει τη δική του ιστορία μουσικά και στιχουργικά.

 

 

Ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο που κατά την γνώμη μου μπορείς να το δεις με δυο όψεις… την μια το περιστέρι να ελευθερώνεται (εξ ’ου και ο τίτλος του δίσκου «Ελευθερία») αλλά και το αντίθετο να μην γλυτώνει τελικά από τον κλοιό που το περιβάλλει (σε αντίθεση του τίτλου). Πείτε μας λίγα λόγια για το εξώφυλλο.

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Πολύ χαιρόμαστε που σας αρέσει κατ’ αρχήν. Το ωραίο είναι ότι ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία και αυτό είναι κατά βάθος η ομορφιά σε αυτό. Αλλά αν θέλετε να εμβαθύνουμε, η εικόνα κάνει capture ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο. Μια στιγμή μετάβασης, μια αλλαγή κατάστασης. Από μία μαύρη και σκοτεινή κατάσταση, σε μια λευκή και φωτεινή. Έτσι λοιπόν και η ελευθερία προϋποθέτει την επιλογή της αλλαγής. Της μεταβολής της ψυχικής μας κατάστασης. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να θέλεις να είσαι ελεύθερος είτε σωματικά είτε πνευματικά και αφετέρου να πραγματοποιήσεις το “leap of faith” (βλέπε Assassin’s Creed χαχα) προς την ελευθερία.

 

kartelinterview2

kartelinterview3

 

Από τις αρχές του 2020 ζούμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες στην μουσική Βιομηχανία αλλά και στον κόσμο ολόκληρο λόγω του COVID-19. Πόσο σας επηρέασε τόσο μουσικά όσο και προσωπικά αλλά και την προώθηση του δίσκου;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Μας επηρέασε αρκετά ως προς τις Live εμφανίσεις που ΔΕΝ έγιναν. Από κει και πέρα μας έδωσε χρόνο να επεξεργαστούμε τις επιλογές μας για το μετέπειτα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο πέρα από υπομονή και να σκεφτόμαστε θετικά.

 

Με τις παρούσες συνθήκες υπάρχει πλάνο για την προώθηση του δίσκου;
Μιχάλης Φεργαδιώτης: Σίγουρα. Μέσω του βίντεο κλιπ που προαναφέραμε θα γίνει κάποια προώθηση προφανώς και έπειτα ό,τι κάνουμε μέσω online promotion κυρίως, όπως κάνουν και οι περισσότεροι καλλιτέχνες.

 

Επίσης προτάσεις για live υπάρχουν;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Πολύ λίγες μιας και τα event που συμβαίνουν είναι πολύ λίγα. Στόχος μας είναι το Release Live party του δίσκου μετά το καλοκαίρι. Ελπίζουμε να μην μας ξανακλείσουν μέσα (χαχα), οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή και η ημερομηνία μόλις όλα πάρουν το δρόμο τους.

 

Σχέδια για τον διάδοχο του «Ελευθερία» έχουν αρχίσει ή είναι νωρίς ακόμα;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Υπάρχουν και είναι σε πολύ καλό δρόμο μάλιστα. Η σύνθεση και η ποσότητα τον κομματιών είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ολοκληρωμένη αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι μετά τον πρώτο δίσκο ξέρουμε λίγο περισσότερο το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Η εξέλιξη είναι φίλη μας!

 

Πιθανότητα για ένα concept δίσκο υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού?

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Έχουμε αυτοχαρακτηριστεί ως «υπαρξιακοί» στο παρελθόν από πλευράς στίχου για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει ούτε στον επόμενο δίσκο. Οπότε ναι υπάρχουν πιθανότητες και για επόμενο concept album.

 

 

Διάβασα κάτι για Musical; Θα το δοκιμάζατε;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Θεωρητικά παίζουμε ήδη musical με μια πιο διευρυμένη ματιά. Τα κομμάτια μας είναι εκ γενετής φτιαγμένα με ορχηστρικά στοιχεία και πλουραλισμό. Επίσης - τουλάχιστον στα δικά μας μυαλά - τα κομμάτια μας στιχουργικά, δημιουργούν εικόνες σε συνδυασμό με τη μουσική, πράγμα που μπορεί να τα μετατρέψει σε σενάρια στα χέρια κάποιου σκηνοθέτη. Εννοείται ότι θα το δοκιμάζαμε. Θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα!

 

Ποιο είναι το πλέον επίπεδο της ελληνικής σκηνής στο έτος 2020 είτε στο Metal είτε στο Ροκ και πιστεύεις έχει να ζηλέψει κάτι από αντίστοιχα συγκροτήματα του εξωτερικού;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Υπάρχει ανάπτυξη. Τόσο από πλευρά παραγωγής ήχου όσο και από πλευρά παικτικής αρτιότητας και μουσικού επιπέδου. Το μόνο που είναι ξένο προς τη δική μας ιδιοσυγκρασία, είναι η τάση που υπάρχει από πολλούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα να γράφουν μουσική για να πληρούν ‘ντε και καλά’ τις προδιαγραφές μιας μουσικής κατηγορίας. Ενώ και εμείς εντασσόμαστε στον γενικότερο χώρο του ροκ/μέταλ αυτό δεν είναι κάτι που μας διέπει, για αυτό και θα ακούσετε τραγούδια μας, ίσως όχι τόσο αφοσιωμένα προς μία κατεύθυνση. Αυτό για εμάς είναι η ομορφιά της μουσικής και της ελεύθερης έκφρασης μέσω αυτής. Όπως είπαμε και νωρίτερα, υπηρετούμε τη μουσική και όχι την ταμπέλα.
Προς τα αντίστοιχα συγκροτήματα του εξωτερικού δεν νομίζω πως έχουμε να ζηλέψουμε κάτι. Υπάρχει αστείρευτο ταλέντο και έμπνευση στην Ελλάδα και υπάρχουν ήδη σχήματα που διαπρέπουν εκτός συνόρων. Χρόνο, χρήμα, υποστήριξη από τον κόσμο, promotion και μεγάλα events χρειάζεται η φάση και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

 

Οι δύσκολες ερωτήσεις πλέον (γέλια) αγαπημένο κομμάτι από τον δίσκο(Σ.σ. πορεία ψυχής);
Μιχάλης Φεργαδιώτης: Όσο και να πιεστούμε δεν νομίζω να υπάρχει απάντηση. Τα κομμάτια μας είναι τα μουσικά «παιδιά» μας. Όλα τα αγαπάμε και τα πονάμε εξίσου(χαχα).

 

 

Αναμνήσεις από την πρώτη φορά που ανεβήκατε στην σκηνή;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Ως Kartel ήταν τον Ιούνιο του 2016 στο HolyWood Stage. Περάσαμε πολύ όμορφα και νιώσαμε την αποδοχή από το κοινό. Goosebumps και τέτοια (χαχα)

 

Αναμνήσεις από καλύτερο και χειρότερο live;

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Το χειρότερό μας live ήταν σε μια φθινοπωρινή διοργάνωση στο πέτρινο θέατρο της Αργυρούπολης όπου λόγω κακής διαχείρισης χρόνου και κακού καιρού καταλήξαμε να παίξουμε τελευταίοι σχεδόν χωρίς κοινό μέσα στο ψοφόκρυο (χαχα).
Το καλύτερο live ήταν στο ανοιχτό αμφιθέατρο της παραλίας στο Λαγονήσι, σε μια καλοκαιρινή σύμπραξη συγκροτημάτων για φιλανθρωπικό σκοπό όπου πραγματικά και εμείς περάσαμε καταπληκτικά και ο κόσμος επίσης!

 

Κάτι τελευταίο για τον κόσμο ;

Να μην βάζετε στην ψυχή και στο μυαλό σας παρωπίδες. Να χτίζετε την ελευθερία μέσα σας και να την διεκδικείτε! Ευχαριστούμε από καρδιάς για την αγάπη και την υποστήριξη!

 

Ευχαριστούμε. 

Μιχάλης Φεργαδιώτης: Ευχαριστούμε Black Velvet Radio για το βήμα που μας έδωσε να πούμε κάποια πράγματα για εμάς και τη δουλειά μας. Καλή συνέχεια και καλή καρδιά!

 

 

Βρείτε τους Kartel:

Fb page: https://www.facebook.com/KartelBandGreece/
Youtube channel: https://www.youtube.com/watch?v=LJALX1ldOjQ&t=39s

 

 

 

Τάσος Ζερβουδάκης, Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1