listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Badd Kharma | "On Fire"

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

baddkharmainterview

 

Καλησπέρα, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και πως οι Badd Kharma πήραν σάρκα και οστά.

Δημήτρης : Οι Badd Kharma δημιουργήθηκαν από τους Νίκος Συρακος (Φωνή) , Γρηγόρης Γιαρελλης (κιθάρες) και Γιώργο Παπαζογλου (τύμπανα) το 2013. Λίγο μετά προσχώρησε ο Μανόλης Τσιγγος (κιθάρες) και Τάσος Ιωαννιδης (μπάσο). Κάπου εκεί μου πρότεινε ο Νίκος, με τον οποίο γνωριζόμασταν αρκετό καιρό από άλλες μπάντες μας, να μπω και εγώ. Ήμουν λίγο προβληματισμένος διότι απηχα πολύ καιρό από τη μουσική αλλά τελικά πήρα τη σωστή απόφαση και η μπάντα ολοκληρώθηκε.


Ντεμπούτο για τους Badd kharma και On fire. Πως νιώθετε;

Δημήτρης : Η αλήθεια είναι ότι όσους δίσκους και να έχεις κυκλοφορήσει πάντα η ανυπομονησία και ο ενθουσιασμός είναι ο ίδιος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ντεμπούτο και ένα ντεμπούτο που περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να κυκλοφορήσει. Νομίζω όλοι μας είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αλλά και περήφανοι για την κυκλοφορία αυτή

Τασος: Όπως είπε και ο Δημήτρης η ανυπομονησία και ο ενθουσιασμός ειναι μεγάλος, εγώ θα έλεγα οτι νιώθω και υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Πιστεύω οτι πρόκειται για εναν δίσκο με πολύ ωραια τραγούδια που με χαρά θα παροτρύνω οποιονδήποτε να ακούσει.

 

 

Πως ήρθε η ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος;

Δημήτρης : Το ονομα βασικα προεκυψε τυχαια μεσα στο στουντιο κατα τη διαρκεια της προπαραγωγης. Θα σου πω ψέματα αν σου πω ότι θυμάμαι ποιος το πρότεινε (νομίζω το πρότεινε ο Γιώργος Παπάζογλου), αλλά όλοι το γουστάραμε οπότε και έμεινε

Τασος: Αν με βοηθαει η μνημη μου κατα την διάρκεια της προπαραγωγής, και καθως συζητουσαμε τα ονοματα που ειχαν πεσει στο τραπεζι… επικράτησε το Badd Kharma, μαλλον γιατί όλοι νίωσαμε να μας εκφράζει περισσότερο.. (όλοι οι καλότυχοι μαζεμένοι σε μια μπάντα.. χαχαχαχα)

 

 

7 χρόνια μεσολάβησαν από την αρχή του συγκροτήματος μέχρι τον πρώτο δίσκο. Πόσο Δύσκολα ήταν αυτά τα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσετε το “On Fire” ;

Δημήτρης : Δεν θα τα έλεγα τόσο δύσκολα όσο χαοτικά τουλάχιστον για έμενα. Βέβαια όσο πιο χαοτική είναι μια κατάσταση τόσο δυσκολεύει κι ολας. Γενικά ξεκινήσαμε με πολύ όρεξη και ενθουσιασμό αλλά ανά διαστήματα μπλέκαμε είτε με τα επαγγελματικά μας είτε με άλλες μπάντες οπότε μέχρι να ξαναμπούμε στο mood υπήρχαν μεγάλα διαστήματα αδράνειας. Ευτυχώς δεν κράτησαν πολύ και ο δίσκος κυκλοφόρησε. Μέσα από αυτό επίσης μάθαμε και εμείς πως να δουλεύουμε καλύτερα και η επόμενη κυκλοφορία θα είναι πολύ πιο σύντομη

Τασος: Λαμβάνοντας υπ΄όψιν οτι ζούμε σε μια χώρα με κατεστραμένη οικονομία, το να ξεκινήσουμε να κάνουμε αυτό το εγχείρημα πραγματικότητα, συν το οτι για όλους μας ήταν side project, μιας και όλοι μας εχουμε και άλλες “υποχρεώσεις”, ήταν δύσκολο καθώς όλο και κάτι θα προέκυπτε που θα έκοβε την ροή της δημιουργίας, είτε αυτο ήταν προσωπικές υποχρεώσεις του καθενός μας ή απλά η ροή της καθημερινότητας μας, που στην εκάστοτε συγκεκριμένη φάση υπαγόρευε ότι απαιτείται εστίαση και εκπλήρωση άλλων ενεργειών-στόχων πρωτίστως και μετα οι BK. Έτσι και έγινε, πράγματι, περάσαμε δια πυρός και σιδήρου με σημαντικά γεγονότα σταθμούς για τις ζωές όλων μας, και κάθε φορά φαινόταν να επιβεβαιώνεται και το όνομα…χαχαχαχα
Το Badd Kharma “έσπασε” βεβαια, τα καταφέραμε και κυκολοφορήσαμε την δουλεία μας υπο την σκέπη της ROAR Records, και ήδη είμαστε στην προπαραγωγή του δεύτερου!

 

 

Ποσο απαιτητικές ήταν οι ηχογραφήσεις;

Δημήτρης : Σε γενικές γραμμές οι ηχογραφήσεις, ειδικά για κάποιους από εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες μουσικοί, είναι αρκετά ζόρικες. Η τεχνολογία ευτυχώς βοηθάει αρκετά κάποιους από εμάς. ΠΧ με τα πλήκτρα είχα την ευχέρεια να γράψω σπίτι μου ένα μεγάλο μέρος και να διαχειριστώ καλύτερα το χρόνο μου.

Τάσος: Οι ηχογραφήσεις ήταν απαιτητικές αλλά σε λογικά πλαίσια, απο τεχνικής άποψης (ως ηχολήπτης) ήταν όπως κάθε άλλη ηχογράφηση, δεν υπήρχε κάποια τεχνική δυσκολία, το δύσκολο ήταν να μπορέσει ο καθένας απο εμάς να μπαίνει στην ανάλογη ψυχολογική διάθεση που απαιτείται για την απόδοση του συναισθήματος για τα τραγούδια και αυτο που μένει ως ηχογράφημα κάθε φορά να είναι αντάξιο δισκογραφικού επιπέδου.

 

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το εξώφυλλο του δίσκου και τι σας έκανε να το διαλέξετε;

Δημήτρης : Το τελικό εξώφυλλο είναι μια από διάφορες προτάσεις που μας έκανε ο Γιώργος ο Ζαχαρογλου. Επιλέχθηκε διότι στα δικά μας μάτια τουλάχιστον απεικονίζει πολύ καλά το δίπολο “καλό – κακό” που έχουμε όλοι μέσα μας

Τάσος: Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη, και θα συμπληρώσω για εμένα, οτι στα δικά μου μάτια είναι Hard & Heavy, μοιάζει “επικίνδυνο”..

 

 

Πρώτες αντιδράσεις από τον κόσμο;

Δημήτρης : Ενθουσιώδεις! Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ο δίσκος αρέσει στον κόσμο και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και εμείς. Και από κριτικές αλλά και από μηνύματα κόσμου που αγόρασε το δίσκο οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν εξαιρετικές!

Τάσος: Όμοίως και στο δικό μου περιβάλλον, όλοι αντέδρασαν πολύ θετικά και με ενθουσιασμό!

 

 

Ποιες είναι οι επιρροές των Badd Kharma και πως αυτές φαίνονται στον δίσκο;

Δημήτρης : Οι Badd Kharma έχουν αρκετές επιρροές, ανάλογα για ποιο μέλος απευθύνεσαι. Έχουμεμε σαφώς ένα κοινό ήχο στο μυαλό μας ( επηρεασμένο από RIOT, DIO κα) αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας μας έβαλε τις δικές του επιροες μέσα στα κομμάτια από Royal Hunt και Kamelot μέχρι το κλασικό Heavy. Δεν ξέρω αν τα καταφέραμε να πετύχουμε το μείγμα αλλά στα αυτιά μας ακούγεται σωστό

Τάσος: Οι επιρροές μας είναι πολλές, αλλά έχω την αίσθηση οτι εδω ακριβώς υπάρχει αυτό που αναφέρεται πάντα ως καλή χημεία μεταξύ των μελλών της μπάντας, καθως δεν υπήρχε ουσιαστική σκέψη για το πως θα ενσωματώσουμε τις επιρρόες μας και να φτιάξουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το τελικό αποτέλεσμα, ο καθένας απο εμάς έκανε αυτο που έβγαινε απο την αλήθεια της καδιάς του χωρίς περιορισμούς. Εδώ ακριβώς θα ήθελα να αποδώσω τα εύσημα στους βασικούς μουσικούς συνθέτες της δουλείας (Μανόλη και Γρηγόρη) πού είχαν την ευαισθησία αλλα και ταυτόχρονα το μυαλό τους ανοιχτό ώστε να επιτραπεί σε εμας τους υπόλοιπους να συμμετέχουμε ουσιαστικά ο καθένας μας στην δημιουργία βάζοντας το λιθαράκι μας σε ενορχηστρωτικό επίπεδο ο καθένας για το όργανο που παίζει. Αυτό δεν είναι ευκολο γιατί σχεδόν πάντα, όταν συνθέτει κάποιος ένα τραγούδι το ακούει στο μυαλό του με συγκεκριμένο τρόπο..

 

Εχετε κάνει 2 music video το Never Surrender και το Devil In You και ένα lyric video στο Still Our Man για την προώθηση του δίσκου. πείτε μας λίγα λόγια και πως δημιουργήθηκαν.

Δημήτρης : Εδώ για αρχή πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Χρήστο το Δουλγερακη που τα σκηνοθέτησε αλλά και τον Γιάννη Καιμακαμη που έκανε την λήψη και δημιούργησε και το Lyric Video. Νομίζω ότι αυτό που είχαμε στο μυαλό σαν concept αποδόθηκε εξαιρετικά και ξέροντας λόγω επαγγέλματος πόσο δύσκολο είναι ένας δημιουργός να αποτυπώσει σωστά το όραμα του “πελάτη του” τους αξίζει ένα μπράβο.

Τάσος: Γενικά τα βίντεο ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία για όλους, κυρίως διότι λόγω έλλειψης χρόνου γυρίστηκαν σε πολύ στενό χρονοδιάγραμμα. Βεβαία και τα παιδιά που έπαιξαν στα βίντεο ήταν άψογοι οπότε το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους.

 

 

 Από τις αρχές του 2020 ζούμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες στην μουσική Βιομηχανία αλλά και στον κόσμο ολόκληρο λόγω του COVID-19. Πόσο σας επηρέασε τόσο μουσικά όσο και προσωπικά αλλα και την κυκλοφορία του δίσκου που συνέπεσε με αυτές ;

Δημήτρης : Ναι η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση μας έβγαλε εκτός πλάνου σε πολλά πράγματα. Και κάποια live που ετοιμάζαμε και το release party και η προπαραγωγη του επόμενου δίσκου πήγαν πίσω. Όμως σαν άνθρωποι δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που όλο αυτό το καιρό μιζεριαζαν και γκρινιαζαν για όλα, αλλά τον εκμεταλλευτήκαμε για να προετοιμάσουμε καινούρια κομμάτια, κάποιοι από μας συμμετείχαν σε διάφορες καραντινο-συνεργασίες (πχ το cover στο Future World το Δημοσθένη από Acid Death) και γενικά μείναμε δημιουργικοί όσο μπορούσαμε. Το release party θα γίνει 11 Ιουλίου και η προπαραγωγη του 2ου δίσκου είναι back on track!

Τάσος: Πρόκειται για μια πραγματικότητα με πολύ σκληρές επιπτώσεις για όλους μας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Σίγουρα “έκοψε” την φόρα της δικής μας κυκλοφορίας μας και όχι μόνο..
Προσωπικά κατά την διάρκεια της καραντίνας, θα έλεγα οτι ήταν ισως η πρώτη φορά στην ζωή μου όπου ένιωσα οτι “αγοράζω” χρόνο.. προσπάθησα να το εκμεταλευτω όσο πιο καλα μπορούσα, κάνοντας πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχα τον χρόνο να τα κάνω.
Όσο για την επιρροή της κατάστασης αυτής στην μουσική βιομηχανία και κατά συνέπεια σε όλους μας, σίγουρα τα πράγματα αλλάζουν, βρισκόμαστε μπροστα σε μια νέα πραγματικότητα και σε νερά μη χαρτογραφημένα.. Θα δείξει..
Όσο για τις ομάδες των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να έχουν ως επάγγελμα τους την τέχνη και τα άλλα συναφή επαγγέλματα γυρω απο αυτην (ηχολήπτες, φωτιστές, εικονολήπτες κλπ) είμαστε προς το παρόν στα αζήτητα..
Παρόλα αυτά η ζωή κυλάει και η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει εκ νέου στις 11 Ιουλίου στο THE CROW, σας περιμένουμε..

 


Με τις παρούσες συνθήκες ποιο είναι το πλάνο για την προώθηση του δίσκου τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος

Δημήτρης : Προς στιγμήν πέρα από το release party στο Crow στις 11/7 δεν έχουμε κάτι άλλο προγραμματισμένο. Νομίζω μέχρι να λήξει ο υγειονομικός συναγερμός και να δούμε για κάποιο live ίσως, θα επικεντρωθούμε στην προπαραγωγη του 2ου δίσκου.

 baddkharmainterview1

 

Κατάσκοποι του Black Velvet Radio έψαξαν και έμαθαν πως το Devil In You έχει βγει εκτός Ελλάδος….

Δημήτρης : Ναι το Devil In You συμπεριλήφθηκε σε μια συλλογή της ROAR μαζί με άλλο υλικό της εταιρείας. Είναι μεγάλη τιμή που μας συμπεριέλαβαν και τους ευχαριστούμε πολύ

 

 

Επίσης έμαθαν πως υπάρχει και Ιαπωνική έκδοση του ‘’On Fire’’.Είναι κάτι που πλέον συνηθίζεται από ελληνικές μπάντες και πως ήρθε η ιδέα;

Δημήτρης : Ιαπωνική έκδοση δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχουν 2 κομμάτια έξτρα στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια ανάγκη. Αυτό έγινε μετά από προτροπή της ROAR ούτως ώστε αν χρειαστεί να μπορέσει να κάνει μια limited ιαπωνική έκδοση. Τώρα αν συνηθίζεται δεν το γνωρίζω. Παλιότερα ήταν μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στην δισκογραφία, τώρα με εξάπλωση του streaming δε ξέρω αν οι μπάντες μπαίνουν σε αυτή διαδικασία πια

Τάσος: Οι πρακτικές των “τεχνασμάτων” των δισκογραφικών εταιρειών είναι κάτι που έρχεται απο το παρελθόν της δισκογραφίας, με δοκιμασμένα αποτελέσματα επιτυχίας, (τηρουμένων των αναλογιών πάντα), επίσης είναι ωραίο και νοσταλγικό για κάποιους απο εμάς που τα έχουμε ζήσει αυτα (λόγω ηλικίας χαχαχαχα..).
Η εξέλιξη έρχεται πάντα με τα θετικά και τα αρνητικά της, ετσι θα καταθέσω οτι έχει χαθει ο “ρομαντισμός” και το “μυστήριο” γυρω απο την εκάστοτε νέα κυκλοφορία μιας και όλα πλέον υπάρχουν ως πληροφορία για όλους ανα πάσα ώρα και στιγμη. Παρόλα αυτα θα ήθελα, προσωπικα παντα μιλώντας, να δω την Ιαπωνική βερσιον να παίρνει σάρκα και οστά, ισως στον δευτερο δίσκο πια?

 

 

 

Περα των παραπάνω με τις παρούσες συνθήκες πλέον, ποιο είναι το πλάνο για την προώθηση του δίσκου τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος;

Δημήτρης : Δυσυχως όσο είμαστε σε αυτή την επιφυλακή υγειονομικά, δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά. Το release party θα γίνει στις 11/7 στο Crow Club αλλά από εκεί και πέρα μια live εμφανιση είναι πολύ δύσκολη...θα δείξει όμως. Ελπίζουμε ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα συντομα.

 

Αγαπημένο κομμάτι από τον δίσκο;

Δημήτρης : Rise Or Fall σίγουρα..είναι το πιο κοντινό στα προσωπικά μου ακούσματα. Αν και λίγο η ζυγαριά γέρνει και προς το Burning Heart. Θα μείνω όμως στο Rise or Fall!

Τάσος: Τωρα βάζεις δύσκολα.., τo Light In The Dark, και το Fools Parade (το οποίο ήταν και το πρώτο τραγούδι που έπαιξα απο ΒΚ), το Burning Heart, Still Our Man,.. όλα.. Αδυναμία μάλον έχω όμως στο Light in The Dark

 


Ποιο είναι το πλέον επίπεδο της ελληνικής σκηνής στο έτος 2020 και αν έχει να ζηλέψει κάτι από συγκροτήματα του εξωτερικού;


Δημήτρης : Δε νομίζω ότι έχει κάτι να ζηλέψει. Οι ελληνικές μπάντες πλέον είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν λείπει κάτι είναι σε live stages. Αυτά που είναι διαθέσιμα για μπάντες με μικρο ακόμα κοινό δεν βοηθάνε πολύ να αναδείξει μια μπάντα τα κομμάτια της. Και αυτό βέβαια αρχίζει και βελτιώνεται αισθητά.

Δε πιστεύω ότι οι Έλληνες μουσικοί έχουν κάτι να τους κρατάει πίσω εκτός από τον εαυτό τους και το τι θυσίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν προκείμενου να κυνηγήσουν το όνειρο που λέμε

Τάσος: Το επίπεδο των μουσικών εχει ανέβει αδιαπραγμάτευτα, επίσης η τεχνογνωσία γυρω απο το ηχητικό αποτέλεσμα επίσης!
Μένει να αποκτήσουμε πιο ομαδικό πνεύμα, και να μην εχουμε εγωϊσμούς μέσα στις μπάντες.
Δεν εχουμε να ζηλέψουμε κάτι, χρειάζεται μόνο να αντιμετωπιστεί επιτέλους η μουσική και στην χώρα μας απο τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ως πηγη εξαγώγιμου “προϊόντος” και πηγη εισοδήματος για την χώρα όπως γινεται σε όλες τις πιο εξελιγμένες χωρες. Τότε ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα για όλους μας.

 

Αναμνήσεις από την πρώτη φορά που ανεβήκατε στην σκηνή;

Δημήτρης : Πρώτη φορά; Νομίζω ήταν κάπου το 95-96...Σε ένα live στο Ρυθμό στο Γουδί (υπαίθριο φεστιβάλ του δήμου)...Τραγικές καταστάσεις χάχα...Νομίζω ήμουν 15-16 χρονών. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το hype του πρώτου live και μια διασκευή στο Dark Saga των Iced Earth δε θυμάμαι και πολλά άλλα...

Τάσος: Πάνε πολλά χρόνια απο το πρωτο μου live που πρέπει να ήταν το 1990 στις σχολικές καταλήψεις.. πενιχρά μεσα, αλλά μεγάλος ενθουσιασμός!

 

Αναμνήσεις από καλύτερο και χειρότερο live;

Δημήτρης : Καλύτερο live θα έλεγα όταν είχα ακόμα τους X-Piral και εμφανιστήκαμε support στους Skyclad. Για συναισθηματικούς λόγους βεβαία. Από πλευράς απόδοσης θα έλεγα πάλι με X-Piral στο Underworld με Disharmony και Heathendom το 2009. Τρομερή βραδιά από όλες τις απόψεις.

Χειρότερο θα έλεγα το 2008 με X-Piral μερικές μέρες πριν πάω στρατό...Οι μισοί από μας τα κοπανήσαμε πριν το live και δεν σταυρώσαμε νότα...χάχα

Τάσος: Καλύτερο θα έλεγα όταν ανοίξαμε την συναυλία των Corrosion Of Conformity με τους Phase Reverse στο ΑΝ CLUB, όπου και λάβαμε τα ευσημα ως μπάντα απο τους COC και ειδικά απο τον προσφατα εκλιπόντα (27/01/2020) Reed Mullin (R.I.P.).
Χειρότερο.. ενα live στο Μεγανήσι, οπου είχαμε φαει και πιεί αρκετα πριν την συναυλία και το αποτελεσμα ηταν τραγικό..

 

Κάτι τελευταίο για τον κόσμο ;

Δημήτρης : Να ειστε όλοι καλά, να προσεχeτε τους γύρω σας σε όλο αυτό που ζούμε. Ελπίζουμε να σας δούμε στο σανίδι σύντομα!

Τάσος: Ευχαριστουμε πολύ όλους όσους μας έδειξαν την αποδοχή και τον ενθουσιασμό τους για αυτο που κάνουμε, τόσο λεκτικά όσο και εμπράκτως αγοράζοντας τον δίσκο μας. Να προσεχετε τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να ακολουθείτε την καρδιά σας, και να έχουμε καλή ανταμωση!

 

 


Ευχαριστούμε

Δημήτρης : Και εμείς ευχαριστούμε

Τάσος: Ευχαριστούμε και εμείς!

 

 

 

Τάσος Ζερβουδάκης, Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1