listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Magnum | Tony Clarkin: «Πρέπει να προχωράς μπροστά. Να γράφεις νέο υλικό, αλλιώς γίνεσαι στάσιμος και παλιός»

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

magnuminterview1

 

Tony, πώς είσαι;

Tony Clarkin: Είμαι καλά, ευχαριστώ!

 

Νέο άλμπουμ ‘’ Serpent Rings ‘, πες μου γι' αυτό.

Tony Clarkin: Λοιπόν, είναι το 21ο μας άλμπουμ, λέγεται ‘’Serpent Rings ‘’, μας πήρε 3 μήνες να το ηχογραφήσουμε, αλλά εμένα μου πήρε περίπου 14 μήνες να γράψω τα τραγούδια του άλμπουμ. Τι άλλο να σου πω; Ο R. Matthew είναι ο άνθρωπος που έκανε την καλλιτεχνική δουλειά για το άλμπουμ. Έχουμε νέο μπασίστα, τον Dennis Ward είναι γνωστός στην Γερμανία, Ξέρω ο,τι είστε στην Ελλάδα αλλά είναι σχετικά γνωστός και παίζει ωραία στο άλμπουμ και τραγούδησε σωστά με τον Bob. Είναι μια καλοδεχούμενη συμμετοχή στο άλμπουμ.

 

magnuminterview2

 

Αρχικά, είσαι αυτός που γράφει τα τραγούδια. Ποια είναι η έμπνευσή σου;

Tony Clarkin: Είναι πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Για κάθε τραγούδι είναι προφανώς κάτι διαφορετικό. Μου πήρε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρώ το θέμα για το οποίο θα γράψω. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές στο άλμπουμ. Μπορεί κάποιος να μου πεί κάτι και να μου φανεί καλός τίτλος για τραγούδι, κάτι που θα δω στις ειδήσεις. Οτιδήποτε τέτοιο. Τα πάντα μπορούν να είναι έμπνευση όταν γράφεις τραγούδια. Πάντα κοιτάω πράγματα ή σημειώνω πράγματα.

 

Tony καθώς άκουγα το άλμπουμ συνειδητοποίησα ο,τι πολλά τραγούδια αναφέρονται σε πολύ σημαντικά θέματα. Όπως το ΄’Man’’, το ‘’ Madman ή Messiah’’. Είναι μια θέση για σένα αυτό? Κάτι που σε ευαισθητοποιεί;

Tony Clarkin: Δεν ξέρω σίγουρα. Εννοώ αλήθεια δεν ξέρω. Βασικά όπως είπα γράφω για πράγματα που μ’ αρέσουν αλλά νομίζω γνωρίζω λίγα για αυτά. Όταν ξεκινάω να γράφω, τα πράγματα έρχονται σε εμένα. Μερικές φορές ταιριάζουν σ ένα τραγούδι, κάποιες άλλες όχι αλλά το κάθε τραγούδι είναι σαν μια μικρή ιστορία, παίρνει αρκετό καιρό για να γράψω ένα τραγούδι. Έτσι το κάνω και η έμπνευση έρχεται από οπουδήποτε. Όταν έχω τον τίτλο ξέρω που πηγαίνω με το τραγούδι προφανώς. Απο τη στιγμή που έχω τον τίτλο φαίνεται σαν να έρχεται εύκολα, παίρνει όμως πολύ καιρό να δουλέψω πάνω στο τι θα γράψω.

 

 

O Rodney Matthew έχει φτιάξει ξανά ένα εκπληκτικό εξώφυλλο. Ποιο είναι το νόημα πίσω από αυτό;

Εγώ είχα την ιδέα για το εξώφυλλο από το τραγούδι “Serpent Rings” και προφανώς είναι νύχτα μπροστά με πολλά σύμβολα των Magnum τριγύρω και υπάρχει το γιγάντιο φίδι εκεί. Είναι μυστηριώδες, σαν το τραγούδι από το οποίο το πήρα , ξεκίνησε σαν ενα φανταστικό τραγούδι και τότε συνειδητοποίησα οτι ήταν κάτι σαν ενα πράγμα πίστης, σαν μια προειδοποίηση, αν θες. Έβαλα και κάποια πράγματα εκεί που ήταν περισσότερο αληθινά παρά φανταστικά. Υποκινήθηκα απο κάτι, ενα δάσος που ονομάζεται ‘’The Mercy of Forest’’ και άρχισα να χτίζω πράγματα πάνω σε αυτό. Συνήθιζα να περπατάω εκεί με τα σκυλιά μου αλλά πλέον δεν μπορώ. Έχουν χτίσει παντού τριγύρω σπίτια. Αυτό είναι ενα μικρό κομμάτι του αληθινού σε αυτό αλλά τα περισσότερα ήταν φαναστικά. Σαν ένα παραμύθι υποθέτω.

 

magnumtop10december1

 

Δεν άκουσα κάποια κλασική μπαλάντα σ αυτό το άλμπουμ.

Tony Clarkin: Ναι, σωστά. Απλώς γράφω τα τραγούδια όπως μου έρχονται και αυτό το άλμπουμ δεν ήταν να γίνει πιο ροκ ή πιο χέβι από τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει κάποια μπαλάντα αλλά υπάρχουν πολύ αργά μέρη σαν μπαλάντα. Σε κάποια τραγούδια υπάρχουν μουσικά μέρη τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν έτσι αλλά σε μερικά κομμάτια δεν συμβαίνει αυτό, η ένταση αυξάνεται ή αλλάζουν δραματικά, οπότε αυτό ήταν καλό για έμενα, εννοώ μου άρεσε όπως κατέληξε.

 

Συνεπώς, είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα;

Tony Clarkin: Ναι πάρα πολύ! Αγαπώ το άλμπουμ, είμαι ικανοποιημένος από το υπέροχο παίξιμο όλων των παιδιών. Υπέροχο παίξιμο, καταπληκτικό τραγούδισμα. Μου αρέσει πολύ το άλμπουμ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος.

 

 

Μπάντες σαν εσάς, εννοώ με πολύ μεγάλη καριέρα, συνήθως κυκλοφορούν άλμπουμ κάθε πέντε ή και παραπάνω χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εσείς κυκλοφορείτε νέο υλικό σχεδόν κάθε δυο χρόνια. Ποια είναι η συνταγή ώστε να συνεχίζετε όλα αυτά τα χρόνια και να διατηρείστε σε υψηλό επίπεδο;

Tony Clarkin: Μου αρέσει να προχωράω μπροστά. Όχι να μένω πίσω και να κάνω παλιά πράγματα. Πιστεύω ό,τι αυτό κρατάει τη μπάντα ζωντανή, να φτιάχνουμε νέα τραγούδια και να βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς. Πρέπει να προχωράμε μπροστά. Δεν γίνεται κάθε φορά που παίζουμε να παίζουμε τα ίδια πράγματα. Για εμένα αυτό είναι πολύ βαρετό. Εγώ γράφω τραγούδια και αυτό είναι η αρχή, ο Bob πιστεύει το ίδιο. Έχουμε πολλά πράγματα να εκφράσουμε, πρέπει να γράφεις νέο υλικό, αλλιώς γίνεσαι πολύ στάσιμος και παλιός.

 

Μπορείς να μου περιγράψεις τη διαδικασία για να καταλήξει ένα κομμάτι στο άλμπουμ;

Tony Clarkin: Ναι. Συνήθιζα να γράφω πολλά τραγούδια όταν ήταν να φτιάξουμε ένα νέο άλμπουμ. Τώρα δεν γράφω πολλά κομμάτια αλλά εστιάζω στα πραγματικά τραγούδια. Πιστεύω ότι είναι λίγο περισσότερο progressive από τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω γράφω περίπου δεκατέσσερα με δεκαπέντε τραγούδια αλλά έρχονται σταδιακά το ένα μετά το άλλο όταν σκέφτομαι. Ξέρω ό,τι πρέπει να έχω μουσική μιας ώρας και κρίνομαι απο αυτό. Οπότε, όταν είμαστε στο στούντιο έχουμε κατά κανόνα περισσότερη απο μια ώρα μουσικής. Αλλά νομίζω έιμαι στα καλύτερα μου. Νομίζω οτι αυτά είναι τα κριτήρια. Χρόνια πρίν ένα άλμπουμ θα ήταν 18 λεπτά,τώρα διαρκεί πολύ περισσότερο και οι άνθρωποι βαριούνται ή απλά μου φαίνεται εμένα. Δεν ξέρω. Αλλά μπορείς να βάλεις πολύ απο τον εαυτό σου σε μια ώρα, πιστεύω,- και είναι καλός χρόνος, οπότε είμαι καλά. Είναι χρόνος που θα κάτσεις να ακούσεις μια ηχογράφηση. Αυτό είναι που έκανα.

 

 

Το line up; Είναι η πρώτη φορά που ηχογραφείτε με τον Dennis. Πες μου κάποια πράγματα για το τωρινό line up.

Tony Clarkin: Το line up τώρα είναι: Ο Dennis Ward στο μπάσο και τραγούδι, Rick Benton στα πλήκτρα strings και πιάνο, o Bob Catley προφανώς τον ξέρετε, είχαμε και μια ορχήστρα, οι Wolf Kerschek οι οποίοι παίζουν στο Where are you Eden και το Serpent Rings.

 

Πώς είναι πιθανό παρά τις αλλαγές στο line up να διατηρείτε τη μουσική σας ταυτότητα;

Tony Clarkin: Ούτε καν γνώριζα τον Dennis μέχρι να παίξουμε και να ηχογραφήσουμε αλλά πρόκειται για έναν πολύ καλό μουσικό και μπορεί να παίξει ακριβώς αυτό που ζητάμε. Είναι κάτι που αρέσει πολύ στους άλλους μουσικούς. Ποτέ δεν είπα σε κανέναν, ξέρεις, πρέπει να παίξεις αυτό ή εκείνο. Συνηθίζω να φτιάχνω κάποια βασικά demo στο δικό μου στούντιο προφανώς για να τα τραγουδήσει ο Bob, οπότε παίρνει μια ιδέα πως είναι το τραγούδι. Ο Rick Benson που είναι κάτι σαν σουπερ-πληκτράς και δεν χρειάζεται να το αναφέρω. Εννοώ οτι βάζω κάποιες ιδέες στο τραπέζι τις παίρνει και ίσως τις απορρίψει ή ίσως κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Dennis στο μπάσο και ο Lee Morris στα ντραμς. Ξέρεις, απλά προγραμματίζω ένα πολύ απλό πρότυπο και έρχονται και μπαίνουν τα αληθινά ντραμς..Έτσι το κάνουμε. Πρέπει να υπάρχουν καλοί μουσικοί για να ξεκινήσεις, Ξέρεις, ο καθένας μπορεί να αντιγράψει πράγματα αλλά το να σκεφτείς μια πολύ καλή μπασογραμμή ή να γράψεις ένα πολύ καλό μέρος στα πλήκτρα είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.

 

magnuminterview3

 

Κάποιο αγαπημένο τραγούδι στο άλμπουμ;

Tony Clarkin: Έχω αρκετά βασικά. Μπορώ να τα ακούσω στο αμάξι μου αρκετά δυνατά και μου αρέσουν αρκετά από αυτά. Μ αρέσει το ‘’Μan’’ πολύ. Είναι καλό. Και μου αρέσει επίσης το ‘’Madman or Messiah’’, το ‘’Where are you Eden’’, “Αrchway of tears”, “You can’t ran faster than bullets”. Μπορώ να συνεχίσω και να σου λέω οτι μου αρέσουν όλα, που όντως μου αρέσουν. Δεν μπορώ να δαλέξω κάποιο. Ξερω πως θες να διαλέξω ένα που μου αρέσει περισσότερο απο τα άλλα αλλά για τώρα δεν μπορώ.

 

Πότε ξεκινάει το τουρ σας? Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε ξανά στην Ελλάδα;

Tony Clarkin: Ναι ανυπομονώ. Είχαμε υπέροχη εμπειρία στην Ελλάδα. Ναι, ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί. Την αγάπησα, το διασκέδασα πολύ. Ήταν υπέροχα. Θέλω πολύ να ξανάρθω. Το απόλαυσα.

 

 

Ελπίζουμε να σας δούμε!
Τι σημαίνουν οι MAGNUM για εσένα;

Tony Clarkin: Είναι η ζωή μου για 40 χρόνια και σημαίνουν πολλά. Είναι πολύ σημαντικοί για εμένα και νομίζω οτι αυτή είναι η οικογένεια μου. Το κάνουμε για 40 χρόνια κ σημαίνει ο,τι αξίζει.

 

Η καλύτερη περίοδος για σένα ή χειρότερη; Ο,τι απο τα δύο θες να μοιραστείς.

Tony Clarkin: Δεν ξέρω. Όπως είπα παίζουμε 40 χρόνια. Είναι πολύς καιρός και πολλά πράγματα απο το παρελθόν. Δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτή την ερώτηση. Δεν ξέρω, αλήθεια δεν ξέρω.

 

 

Θες κάτι να πεις στους Έλληνες φανς σας;

Tony Clarkin: Πόσο διασκεδάζω να παίζω στην ελλάδα και τώρα ο Sammy, ο Bob και τα άλλα παιδιά, ανυπομονούμε να γυρίσουμε εκεί και να παίξουμε ξανά. Για να πω την αλήθεια, θελω να παίζω περισσότερο. Είμαι χορτοφάγος κ έχω φάει πολύ ωραίο φαγητό. Ανυπομονούμε να γυρίσουμε στην ελλάδα.

 

Ευχαριστούμε πολύ Tony.

Tony Clarkin: Εγώ σας ευχαριστώ !

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Έλενα Μαντά
Απομαγνητοφώνηση: Έλενα Μαντά
Μετάφραση: Έλενα Μαντά

 

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1