listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Sodom | Tom Angelripper: «Το Thrash Metal δεν θα πεθάνει ποτέ»

sodominterview1

 

Καλησπέρα Tom , τι κάνεις? Είμαι η Έλενα.

Tom Angelripper: Ευχαριστώ , είμαι καλά , εσύ?

 

 

Καλά , ευχαριστώ. Ας αρχίσουμε. Πάντα κυκλοφορείτε έξτρα υλικό για τους fans σας. Πως αντιδρά ο κόσμος σε αυτό και σας φέρνει πιο κοντά στο κοινό σας?

Tom Angelripper: Ναι. Πρώτα έχω να πω πως αύριο κυκλοφορεί ένα νέο ΕΡ επονομαζόμενο ‘’Out Of The Frontline Trench’’ και αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλαμε να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να κυκλοφορήσουμε το νέο μας album και ο κόσμος ήθελε νέο υλικό οπότε δείξαμε στον κόσμο ότι είχαμε νέο υλικό πάνω στο οποίο δουλεύαμε. Κα έχουμε ετοιμάσει επιπλέον show και ξέρουμε ακριβώς τι θέλουν οι fans και αυτό ακριβώς δίνουμε.

 

 

Βάσει της δήλωσης σου , το ‘’Out Of The Frontline Trench’’’ δημιουργεί ένα σημείο μεταξύ του παρελθόντος , του σήμερα και του αύριο. Το Bombenhagel είναι στο άλμπουμ που μάρκαρε την αλλαγή στον ήχο των Sodom και το Agent Orange είναι το άλμπουμ που καθιέρωσε την μπάντα και το τελευταίο με τον Frank Blackfire. Έχει κάποια συμβολική σημασία η επιλογή των τραγουδιών?

Tom Angelripper: Ω ΝΑΙ! Έτσι πιστεύω. . Πρώτα απ’ όλα τα νέα τρία τραγούδια του EP αντανακλούν ακριβώς τι σκοπεύουμε να κάνουμε στο επόμενο Album. Επίσης ο Frank Blackfire έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραφής κομματιών αν π.χ. ακούσεις το Down On Your Knees και το Genesis 19 είναι δύο πολύ διαφορετικά κομμάτια. Αλλά επίσης είμαι πολύ χαρούμενος που ο Frank είναι πίσω στην μπάντα. , έχουμε την Τριακοστή επέτειο του Agent Orange και θέλουμε να δείξουμε στο κοινό πώς παίζουμε τα κομμάτια ακριβώς όπως στην αρχή τους εκτέλεση και ξέρω πως πολλές μπάντες όταν θα έχουν παίξει ένα τραγούδι live χιλιάδες φορές θα το αλλάξουν , εμείς πάλι θέλουμε να κρατήσουμε ίδιο το τραγούδι , θέλουμε να δείξουμε πως ο Frank είναι ο καλύτερος κιθαρίστας για το τραγούδι καθώς το παίζει ολόιδιο με το αρχικό. Επιπλέον έχουμε μια live εκδοχή του Bombenhagel την οποία ηχογραφήσαμε σε μεγάλη αρένα , ήταν πολύ ωραία εμπειρία . Αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι αυτά τα δύο τραγούδια είναι δωρεάν για τους φαν είτε βάλεις τρία ή πέντε τραγούδια σε ένα EP είναι η ίδια τιμή. Αλλά είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι κρατάμε το πνεύμα των 80’ς , το πνεύμα των Sodom. Όταν ο Frank ήρθε πίσω στην μπάντα κάναμε πρόβα κάποια παλιά κομμάτια και είχε τον ίδιο ήχο με τα αρχικά. Ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό. Εν τέλη είμαι απλά πολύ χαρούμενος με το ότι έχουμε δυο κιθάρες στην μπάντα. Είμαι ικανοποιημένος με το line-up και με το τι πρόκειται να κάνουμε με τα κομμάτια . όλα είναι καλά.

 

 

Τα Down On Your Knees & Out Of The Frontline Trench λειτουργούν σαν χρονογέφυρα?

Tom Angelripper: Ναι , όταν διαλέξαμε τραγούδια για το EP είχαμε μερικά επιπλέον τελειωμένα τραγούδια . Αυτά τα δύο ασχολούνται με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τον περασμένο χρόνο είδα μερικές παλαιές φωτογραφίες και μηνύματα από τον παππού μου που πάλεψε στον πρώτο παγκόσμιο. Θυμάμαι που έλεγε ιστορίες για τον πόλεμο και έπειτα είδα μερικά ντοκιμαντέρ και διάβασα μερικά βιβλία και αυτό ήταν πολύ εντυπωσιακό για μένα. Είναι ένα δύσκολο θέμα για να γράφεις ο πόλεμος αλλά αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε συνεχώς. Αλλά αυτά είναι πράγματα που συνέβησαν και ήταν έμπνευση για την γραφή στοίχων. Όπως το Genesis 19 είναι για την βίβλο , την καταστροφή των Σόδομων και των Γομόρρων . Χρησιμοποίησα αυτό το θέμα και σε άλλα τραγούδια επίσης , υπάρχουν πολύ ωραίες ιστορίες στην βίβλο. Δεν πιστεύω στον θεό αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάζεις την παλαιά ή καινή διαθήκη για να αντλήσεις θέματα για στοίχους. Αλλά νομίζω πως ο πρώτος παγκόσμιος είναι πολύ καλό θέμα για τους Sodom.

 

 

Απάντησες ήδη την επόμενη ερώτηση μου σχετικά με τις πηγές σας για έμπνευση . οπότε , πόσο πολύ έχει επηρεαστεί το δυναμικό των Sodom με το νέο Line – Up?

Tom Angelripper: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που έχουν αλλάξει . Με τον δεύτερο κιθαρίστα είμαστε τώρα σε θέση να παίξουμε τραγούδια που δεν μπορούσαμε ποτέ στο παρελθόν να παίξουμε γιατί είχαν γραφτεί για δυο κιθάρες. Είχα την ιδέα μα προσθέσουμε έναν δεύτερο κιθαρίστα , δύο χρόνια πριν , αλλά οι άλλοι δεν ενδιαφέρονταν τόσο στην ιδέα του να προσθέσουμε δεύτερο axeman (κιθαρίστα) αλλά τώρα εάν θέλουμε να παίξουμε τραγούδια που αδυνατούσαμε στο παρελθόν και φυσικά ενδιαφέρεται και ο Frank , μπορούμε. Και έτσι , επειδή τώρα θέλουμε να αλλάζουμε το Σετλιστ από εμφάνιση σε εμφάνιση έχω ζητήσει από τους φαν να μας στείλουν mail με τα τραγούδια που θέλουν . Αυτό είναι ενδιαφέρον επίσης και όσον αναφορά τους Έλληνες φανς , καθώς κάθε φορά που παίζουμε εκεί φαίνεται να ενδιαφέρονται όλο και παραπάνω για το παλιό υλικό μας. Είναι , γενικά , δύσκολο να διαλέξουμε το setlist γιατί έχουμε τόσα άλμπουμ , πάνω από 100 κομμάτια και 90 λεπτά για να κάνουμε την εμφάνιση μας. Ο Husky , ο ντράμερ μας και ο Yorck ο δεύτερος μας κιθαρίστας οι οποίοι είναι και μεγάλη φαν των Sodom είχαν την ιδέα σχετικά με αυτό και εκείνο το κομμάτι καθώς έχουν την οπτική γωνία ενός φαν. Δεν θέλουμε να αφήσουμε τους φανς απογοητευμένους επειδή δεν παίξαμε το τάδε κομμάτι αλλά στο επόμενο τους θέλουμε να παίξουμε κάποια διαφορετικά πράγματα.

 

sodominterview2

 

Τομ , υπάρχουν σχέδια για να επισκεφτείτε την Ελλάδα?

Tom Angelripper: Ναι ,είμαστε σε επαφή με διοργανωτή στην Ελλάδα. Του χρόνου θέλουμε γενικότερα να κάνουμε παραπάνω show και το να παίξουμε στην Ελλάδα είναι σαν να επιστρέφουμε σπίτι γιατί οι φανς εκεί είναι τόσο ενθουσιώδης και τους αρέσουν πολύ τα παλιά μας κομμάτια. Πιστεύω πως οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι άνθρωποι στην Ευρώπη , όπως και η Νότια Αμερική. Μας αρέσει να παίζουμε σε μικρά club , δεν είμαστε rock stars είμαστε φαν τις μεταλ μουσικής που θέλουμε απλά να κάνουμε ένα πάρτυ και να βρεθούμε μαζί.

 

 

Το ‘’Genesis’’ σε πρώτη ματιά μοιάζει σαν μέρος κάποιάς ιστορίας. Να αναμένουμε κάποιο concept δίσκο σχετικά με την Γένεση?

Tom Angelripper: Όχι , δεν είναι θεματικός δίσκος , είναι ένα με δύο τραγούδια απλώς για αυτό το θέμα. Το επόμενο άλμπουμ θα έχει μια θεματική έγραψα μερικούς στοίχους σχετικά με την κατάσταση στον κόσμο αυτές τις μέρες. Κατά την άποψη μου δεν είναι πολιτικό το θέμα , μου φαίνεται πώς ο κόσμος φεύγει εκτός ελέγχου , δεν φοβάμαι για εμένα τον ίδιο αλλά για την επόμενη γενιά , τα παιδία μου και τι θα συμβεί σε 50 χρόνια. Το νέο album , θα είναι μια μίξη απ’ όλα Sodom. To Genesis θα είναι στον δίσκο αλλά δεν είναι θεματικός δίσκος.

 

 

Υπάρχει πιθανότητα για ένα live album το 2020?
Το ελπίζω! Είναι το όνειρο μου , το να κάνουμε δηλαδή ένα πολύ καλό live album , όχι ένα DVD . Αυτό το βρίσκεις στο YouTube την επόμενη μέρα από την συναυλία. Θέλουμε να ηχογραφήσουμε ένα Live Album , δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι του χρόνου αλλά ψάχνουμε ένα ξεχωριστό μέρος να το ηχογραφήσουμε. Δεν θέλουμε ,για παράδειγμα , απλώς να ηχογραφήσουμε ένα show στο Wacken. Ουσιαστικά θέλουμε να ηχογραφήσουμε ένα κλασσικό διπλό live album. Δεν υπάρχουν ακριβή σχέδια όμως.

 

 

Έχεις ξεχωρίσει κάποιες νέες μπάντες στον χώρο του Thrash και γενικότερα , τι πιστεύεις για το μέλλον του είδους?

Tom Angelripper: Το Thrash Metal δεν θα πεθάνει ποτέ. Αλλά πρώτα πρέπει να μιλήσουμε σχετικά με το τι είναι το Thrash. Για μένα σημαίνει να κάνεις ότι θες , κατά την άποψη μου το Μεταλ πρέπει να είναι όσο πιο δυνατό όσο γίνεται. Υπάρχουν μερικές μεταλ. μπάντες που δεν είναι τόσο Μεταλ βλέπεις. Υπάρχει μια νέα γενικά που εκκολάπτεται , ενδιαφερόμενη στις κλασσικές μπάντες σαν τους Sodom , υπάρχουν νέες μπάντες που με ρωτάν τι χρειάζεται για να κάνεις Thrash μουσική. Για μένα , οι Sodom δεν είναι τόσο μια Thrash μπάντα. Θεωρώ πως οι Exodus & οι Destruction είναι πιο Thrash απ’ ότι οι Sodom , έχουμε μια πιο Black επιρροή. Ωστόσο αυτή η μουσική δεν θα πεθάνει ποτέ ασχέτως του τι ονόματος της δίνουμε γιατί είναι κάτι ξεχωριστό , γνωρίζω πως το Μεταλ γίνεται ολοένα και πιο εμπορικό και θυμάμαι πάλι όταν εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή την μουσική και ήταν σαν μια επανάσταση , θέλαμε να προκαλέσουμε Shock στους γονείς μας και τους καθηγητές , τώρα πλέον δεν μπορείς να σοκάρεις κανέναν. Άλλες μπάντες βέβαια μπορούν να προσπαθήσουν το πνεύμα του Μεταλ ζωντανό.

 

Αν μια Thrash μπάντα επρόκειτο να ξεκινήσει τώρα τι θα τους πρότεινες?

Tom Angelripper: Ξέρω πως υπάρχουν πολλές μπάντες καθώς και μουσική που με ρωτούν ‘’τί μπορώ να κάνω για να γίνω Rockstar’’ ( ο Τομ γελά) . Στις μέρες μας , είναι απίθανο να τα καταφέρεις στην μουσική βιομηχανία , έχει αλλάξει πολύ. Όταν ξεκινήσαμε εμείς στα 80’ς υπήρχαν μόνο λίγες μπάντες που έπαιζαν αυτή την μουσική αλλά σήμερα αν διαβάσεις ένα περιοδικό υπάρχουν εκατοντάδες μπάντες. Οπότε , μπορώ απλώς να πω , μην τα παρατάτε και εάν είστε τυχεροί θα κλείσετε ένα καλό δισκογραφικό συμβόλαιο. Εάν είσαι 16 ετών πρέπει να πας και σχολείο επίσης , οι γονείς σου πρέπει να σε υποστηρίξουν. Και αν τυχόν πάρεις έγγραφο για συμβόλαιο , να τσεκάρεις και τα πιο ψιλά γράμματα πριν βάλεις την υπογραφή σου.

 

sodominterview3

 

Οπότε θεωρείς πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σήμερα απ’ ότι ήταν πριν 20 – 30 χρόνια?

Tom Angelripper: Ναι , γιατί υπάρχουν τόσες μπάντες. Πρέπει να παλέψεις να κάνεις κάτι ξεχωριστό , μην προσπαθήσεις να αντιγράψεις άλλες μπάντες. Μπορείς ,σαφώς, να εμπνευστείς από άλλες μπάντες όπως οι Sodom , Kreator & Slayer αλλά δοκίμασε να κάνεις κάτι καινούριο ώστε οι fans να συνειδητοποιήσουν πώς έχεις κάτι ξεχωριστό. Βρες κάποια σημάδια κατατεθέν όπως για παράδειγμα έχουν οι Sodom , αν ακούσεις ένα solo ή την φωνή μου ξέρεις πως είναι Sodom. Είναι ενδιαφέρον να ψάξεις να βρεις κάτι νέο , πρέπει να ξοδέψεις λεφτά σε καλή παραγωγή. Δεν μπορώ να δώσω κάποια συμβουλή σχετικά με το ποιος είναι ο σωστός τρόπος αλλά κάνε μουσική που έρχεται από την καρδιά. Αυτή η μπάντα στέκεται για την μουσική και όχι για τα λεφτά.

Και πιστεύω πως οι φαν το εκτιμούν όταν προέρχεται από την καρδιά. Οπότε , στην διαδικασία ηχογράφησης φαίνεται να αποφεύγεται την συνταγή της ψηφιακής παραγωγής.

Ηχογραφήσαμε ψηφιακά στο τελευταίο μας EP αλλά χρησιμοποιήσαμε και μικρόφωνα. Θέλαμε πού η παραγωγή να είναι σαν τα 80’ς . χρησιμοποιήσαμε μικρόφωνα μπροστά στα drums και μπροστά στα ηχεία και τους ενισχυτές. Ήταν σαν να υπήρχε μαγεία εκεί , μεταξύ μικροφώνου και ηχείου. Έκανε την παραγωγή πολύ πιο κοντά στα 80’ς κατά την άποψη μου. Στο επερχόμενο album , το όνειρο μου είναι να το ηχογραφήσουμε με την ψηφιακή μέθοδο και να το κάνουμε μείξη σε ένα αναλογικό studio , σε ένα πραγματικό studio με ένα μεγάλο γραφείο. Ελπίζω να πάρουμε έναν καλύτερο ήχο . Εάν ηχογραφείς τα πάντα ψηφιακά παίρνεις το ίδιο ήχο για κάθε μπάντα . Ίδιος ήχος drums , ίδιος ήχο κιθάρας. Μπορείς να ηχογραφήσεις τις κιθάρες με ένα ψηφιακό studio στο σπίτι , είναι καλό και για την τιμή αλλά δεν το θέλω αυτό. Θέλω να είμαι με μια μπάντα σε ένα στούντιο και να ηχογραφούμε τα πάντα μαζί και ναι μιλάμε για αυτό. Γνωρίζω πως αν θες επαγγελματικό studio , είναι πολύ ακριβό. Άλλα αν έχεις μια καλή δισκογραφική συμφωνία νομίζω θα μείνεις ικανοποιημένος. Οπότε , το θέλω παραπάνω αναλογικό παρά ψηφιακό στο επόμενο άλμπουμ.

 

 

 

Πες μου , ύστερα από τόσα χρόνια , πως νιώθεις που ακόμα αγαπιέται η μπάντα?

Tom Angelripper: Πάει πολύς καιρός και είμαι χαρούμενος που είμαστε ακόμα στον χώρο. Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο για τα 40 χρόνια , δεν μου αρέσει πολύ , γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε μπρος. Δεν ξέρω αν η δισκογραφική εταιρία θέλει να κυκλοφορήσει κάτι , εμείς πάντως θέλουμε να κάνουμε νέα τραγούδια και άλμπουμ και έπειτα από 40 χρόνια είμαι τόσο περήφανος που μπορούμε να δημιουργούμε αυτού του είδους της μουσικής. Όσο καιρό μείνουμε υγιείς και δημιουργική ,θα συνεχίσουμε να κάνουμε μουσική αλλά κάποιος φορές το Party τελειώνει. Δεν θέλω να καταλήξω σαν τον Lemmy και τους Motorhead , εάν αρρωστήσεις τέλος , δεν θέλω να πεθάνω πάνω στην σανίδα , θέλω να πεθάνω στο κρεβάτι. (Ο Τομ πάλι γελά). Δεν θέλω να γιορτάσω γενέθλια και επετείους. Ίσως στα πενήντα χρόνια να γιορτάσουμε , κάτι είναι και αυτό. (και ο Τομ ξαναγελά)

 

 

 

Έχετε σχέδια για το μέλλον?

Tom Angelripper: Το επόμενο στον πλάνο είναι ένα νέο άλμπουμ. Ίσως και ένα live album όπως είπαμε πριν. Δεν έχω ένα σχέδιο δεκαετίας. Όσο μένω υγιείς , όσο μπορώ και εκτελώ πάνω στην σκηνή ή γράφω τραγούδια και στοίχους θα το κάνω γιατί είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να φύγεις από την σκηνή για κάποια άλλη μπάντα να ανέβει. Αλλά ποτέ δεν σκέφτομαι το τέλος βλέπεις , απλά σκέφτομαι την μουσική.

 

sodominterview4

 

Τομ , θες να πεις κάτι στους Έλληνες fans σου?

Tom Angelripper: Σας αγαπώ! Ελπίζω να σε δω μαλάκες ( και εδώ ο Τομ γελάει). Ποτέ δεν ξεχνάω την πρώτη φορά που παίξαμε το 87 ή 88. Οι Sodom ήταν η πρώτη Thrash μπάντα που έπαιξε στην Ελλάδα. Αυτό είναι αυτό που ποτέ δεν ξεχνώ. Έκτοτε παίζουμε κάθε διετία. Ελπίζω οι διοργανωτές να μας φέρουν εκεί και να σας δω το συντομότερο. Πάντα περνάμε καλά με τόσους fans , πιστούς fans. Οι fan είναι που πληρώνουν το τίμημα και κρατάν την μπάντα ζωντανή και πολύ μουσική το ξεχνούν αυτό. Χωρίς τους fans δεν υπάρχει καμία μπάντα, και ειδικά τους Έλληνες , που μας κρατούν ζωντανούς και μας υποστηρίζουν.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Ανδρέας Ζέης, Έλενα Μαντά
Απομαγνητοφώνηση: Μάριος Ρηγόπουλος
Μετάφραση: Έκτορας Μπούρδος

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1