listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Rotting Christ | Σάκης Τόλης: «O κόσμος συντηρητικοποιείται και πραγματικά είναι στενάχωρο γιατί η γενιά μας πάλεψε για να γίνει ο κόσμος πιο ελεύθερος στην μουσική σκηνή τουλάχιστον»

rottingchrist1111

 

Καλησπέρα Σάκη και ευχαριστούμε που είσαι εδώ σήμερα.

Στις αρχές λοιπόν του 2020 το devastation on the nation tour με 29 ημερομηνίες και με δυνατά ονόματα μαζί με τους Rotting Christ. Πως είναι αυτό;

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Black Velvet Radio για το ενδιαφέρον και να ευχηθώ ότι καλύτερο για το 2020 με υγεία και όλα τα άλλα έρχονται. Την τρέλα την έχουμε ενώ την υγεία δεν μπορούμε να την ελέγξουμε πάντα. Ξεκινάει εκρηκτικά η νέα χρονιά με συναυλίες ανά τον κόσμο, όχι τόσο πολύ Ευρώπη αυτή τη φορά, ξεκινάμε από Αμερική με 29 ημερομηνίες, μια headline περιοδεία η οποία είναι αρκετά δυνατή και ενδιαφέρουσα και ελπίζουμε να βγει εις πέρας πετυχημένη, γιατί το να περιοδεύεις στην Αμερική δεν είναι και τόσο εύκολο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το κάνουν πιο δύσκολο από την Ευρώπη όπως οι βίζες και άλλα πράγματα που γενικά στην Αμερική το κάνουν όλο πιο δύσκολο. Πάντως ελπίζω να τα καταφέρουμε και να κρατήσουμε τη σημαία της ελληνικής σκηνής ψηλά όπως κάνουμε πάντα.

 

Αυτό το κάνετε πάντα και ειδικά τα τελευταία χρόνια όλο και ανεβαίνει η απήχηση της μπάντας.

Έχω και εγώ αυτή την αίσθηση, δεν ξέρω αν είναι αληθινή ή όχι, αλλά υπάρχει μια άνοδος. Αυτή είναι κ η επιμονή μας, να μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε με ποιότητα και με ειλικρίνεια σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη Ελλάδα. Προσπαθούμε να παίζουμε παντού με όσες δυσκολίες, με οικονομικό ρίσκο και ρισκάροντας πολλές φορές μέχρι και την ασφάλεια μας.

 

 

Αυτό με φέρνει στην επόμενη ερώτηση. Όλοι γνωρίζουμε το σκηνικό με την Γεωργία και αυτό που έγινε στη Πάτρα. Σε γενικές γραμμές οι Rotting Christ ανά τα χρόνια έχουν κατακριθεί, μέχρι και ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει αναφερθεί στην μπάντα.

Βλέπεις όμως ότι μετά από ένα κενό 10-15 χρόνων ξαναγυρνάμε εκεί. Όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος συντηρητικοποιείται και πραγματικά είναι στενάχωρο γιατί η γενιά μας πάλεψε για να γίνει ο κόσμος πιο ελεύθερος στην μουσική σκηνή τουλάχιστον, κάτι που και πάλι δεν μπορείς να κάνεις πάντα μιας και άλλοι έχουν τα κουμάντα. Σε θέμα σκέψης όμως κάναμε διαφορά. Δεν συμφωνούμε με τη θρησκεία σας, δεν συμφωνούμε με τον τρόπο σκέψης σας όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις δικαίωμα να υπάρχεις ή να παίζεις μουσική. Έβλεπα πριν 10-15 χρόνια ότι κάτι γινόταν και ξαφνικά γίνονται όλοι όλο και πιο συντηρητικοί. Το σκηνικό με τη Γεωργία, στη Μαλαισία που ακυρώθηκε, στη Ρωσία μας έβαλαν με άλλα ονόματα αναγκαστικά γιατί είχε συμφωνία η εκκλησία με τις συναυλίες. Πράγματα δηλαδή που με τρομάζουν για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 

Όλα αυτά σε γυρίζουν πίσω σε άλλες καταστάσεις και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο.

Δυσάρεστο γιατί υποτίθεται πως η μουσική, η τέχνη έχει κάποιο καταφύγιο και ας μην συμφωνούμε. Τέχνη κάνουμε, δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες ούτε θα τα σπάσουμε όλα. Τέχνη είναι και όποιον αγγίζει αυτό, είναι καλοδεχούμενος στον κόσμο μας.

 

 

Τέχνη όπως λες και χρειάζεται πολλές θυσίες, προσωπικό κόστος και πολλές ώρες στο δρόμο. Τι σου έχει μείνει από όλο αυτό, έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή το μέλλον της μπάντας για παράδειγμα, αξίζει να συνεχίσουμε; Τι θυσίες έχει χρειαστεί να κάνεις;

Πολλές ώρες στο δρόμο, τη μισή μου ζωή έχω περάσει στον δρόμο. Αξίζει όμως η περηφάνια για μένα, ότι είσαι καθαρός και κάνεις αυτό που κάνεις καθαρά και ωραία είναι κάτι ανεκτίμητο. Αυτό μας ωθεί όταν παίζουμε σε συναυλία, ψυχαγωγούμε τον κόσμο και περνάει καλά. Όταν είσαι καθαρός και πραγματικά παίζεις για τον κόσμο και είσαι χαρούμενος νομίζω κάτι έκανες στο τέλος της ημέρας.

 

Αν το έβλεπαν όσοι έπαιζαν μουσική έτσι, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αυτά που έλεγαν παλιά στα 90s παράδειγμα, στην ερώτηση γιατί παίζεις μουσική; Και η απάντηση ήταν για γκομενάκια(γέλια).

Αυτό όταν είσαι μικρός το καταλαβαίνω, αλλά όταν παίζεις μουσική για να γίνεις γρήγορα γνωστός, είναι ματαιοδοξία. Πολλές φορές ακούω που λένε, γιατί οι Rotting Christ και όχι εμείς αφού είμαστε καλύτεροι. Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι ο καθένας αλλά οι Rotting Christ  είναι 30 χρόνια στο λαό. Έπαιρναν το τρένο της γραμμής για να πάνε να παίξουν μέχρι τη Ρωσία και έκαναν να πληρωθούν από live 15 χρόνια. Oι Rotting Christ συνέχισαν να παίζουν όταν οι άλλοι σταμάτησαν γιατί βρήκαν μια σίγουρη δουλειά και αυτό είναι που γεμίζει τον κόσμο και δίνει απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα. Ξεκινάνε παιδία που είναι ταλαντούχα και έχουν όρεξη για δουλειά αλλά βιάζονται πολύ και αυτό είναι φυσιολογικό, είναι μια πολύ γρήγορη εποχή.

 

 

Πώς σου φαίνεται εσένα αυτό με τα παιδιά που είναι διαβασμένα και ταλαντούχα;

Βεβαίως και είναι όλα αυτά αλλά μου λείπει κάτι, αυτό το συναίσθημα. Εμείς “κλαίγαμε” όταν βγάζαμε ένα riff, ήταν έντονο συναισθηματικά. Δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός και αυτό φαίνεται και στη μουσική. Όταν έχεις μια μπάντα στην εποχή μας είσαι στεναχωρημένος και αγχωμένος. Και εγώ έχω φτάσει να αγχώνομαι και να αναρωτιέμαι πολλές φορές για ποιο λόγο υπάρχει η μπάντα.

 

Πως βλέπεις εσύ σαν μουσικός αυτό που γίνεται με το youtube τώρα, που βγάζουν ένα backing track και παίζουν και έχουν πολλούς followers αμέσως;

Εγώ βλέπω ματαιοδοξία, συγνώμη που το λέω έτσι. Δεν με ενδιαφέρει αν ο άλλος είναι πολύ καλός παίκτης, με ενδιαφέρει τι riff έβγαλε. Ο κάθε παίκτης πρέπει να είναι ολοκληρωμένος. Αυτό προσπαθώ να πω και στην ομάδα των Rotting Christ. Όταν δεις κάποιον στη σκηνή δεν θα δεις να προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από τον άλλο. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και γινόμαστε ένα με τη μουσική. Αυτή είναι η φιλοσοφία της δικής μας εποχής. Τώρα η φιλοσοφία είναι άλλη, ατομικότητα και επίδειξη. Ωραίο είναι να είσαι καλός παίκτης αλλά το πιο δύσκολο είναι να μπορείς να ενσωματωθείς στο σύνολο.

 

 

Οι Rotting Christ είναι κάτι σαν σχολείο. Πολλές μπάντες έχουν επηρεαστεί συνθετικά και παικτικά. Τι συμβουλή θα έδινες σε μια μπάντα που ξεκινάει τώρα και έχει παρόμοιο όραμα με αυτό των Rotting Christ;

Πάθος, αγάπη και σύνολο στο παίξιμο. Όχι ατομικότητα. Να μπορείς να κάνεις θυσίες. Η συνταγή είναι μια, απλώς τώρα υπάρχει αυτή η βιασύνη λόγω των social και η εύκολη μετάδοση της πληροφορίας. Έχω την αίσθηση όμως ότι έχει αρχίσει να κουράζει αυτό. Ξεκινάει μια μπάντα και σε 2 χρόνια λένε τη διαλύουμε γιατί δεν κάναμε κάτι. Πως περιμένεις να κάνεις κάτι σε 2 χρόνια, πως περιμένεις να σε μάθει και να σε αγαπήσει ο κόσμος; Πήρες τους δρόμους, έκανες θυσίες; Αν δεν μπορείς να το κάνεις κάτσε σπίτι σου και παίξε. Ίσως είναι καλύτερα έτσι.

 

Ακριβώς αυτό. Έχουμε λοιπόν το καινούργιο album από πέρυσι “The Heretics”, όπου υπάρχει μέσα Καζαντζάκης, Edgar Allan Poe κλπ. Νομίζω είστε η πρώτη μπάντα που ασχολείται με το έργο ενός λογοτέχνη. Πως εμπνεύστηκες;

Κάποιες φορές σκέφτομαι, αναλογίζομαι πράγματα και συνειδητοποίησα ότι το metal είναι αιρετικό, τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε. Άνθρωποι που προσπάθησαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, κατακρίθηκαν και θεωρήθηκαν ακόμα και αιρετικοί. Σκέφτηκα ότι έχουμε πολλά κοινά με ανθρώπους μέσα στην ιστορία που έγραψαν κάτι και ενόχλησε με την καλή έννοια. Αποφάσισα να γράψω έναν δίσκο πάνω σε αυτό γιατί με αντιπροσωπεύει και εμπνεύστηκα από ανθρώπους όπως είπαμε που θεωρήθηκαν αιρετικοί με τα δημιουργήματα τους.

 

 

Είναι και γνωστή η ιστορία του Καζαντζάκη που αφορίστηκε.

Ναι, είναι κι άλλοι. Αυτό ήταν το concept του δίσκου.

 

Τι feedback έχετε από τον κόσμο και ποιες οι αντιδράσεις στα live για τον δίσκο;

Σε κάθε δίσκο υπάρχουν οι πρώτοι γκρινιάρηδες αλλά νομίζω ότι όταν κάτι είναι καλό και έχει ψυχή αντέχει στο χρόνο, και έχει αντέξει πολύ παραπάνω από ότι περιμέναμε. Είμαστε ένα χρόνο στο δρόμο και ο δίσκος είναι ανάμεσα στους καλύτερους σε πολλά μουσικά περιοδικά, έχουμε πολλά streaming και views, όποτε είναι μια πολύ καλή ανταπόκριση.

 

 

Υπάρχει κάποια σύνδεση στο album με  θέματα που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία μέχρι και σήμερα;

Υπάρχει και γι’ αυτό πιστεύω άρεσε στον κόσμο και σε εμένα προσωπικά. Δεν ήθελα να γράψω κάτι που θα ήταν τελείως άσχετο.

 

Μιας που είπαμε για τους γκρινιάρηδες πριν, οι οποίοι υπάρχουν σε κάθε μπάντα που βγάζει κάτι καινούργιο γιατί τους αρέσουν τα προηγούμενα. Oι Rotting Christ τώρα έχουν μπει σε μια άλλη ατμόσφαιρα, πιστεύεις στο μέλλον ότι θα μπορούσατε να γυρίσετε σε κάτι πιο ακατέργαστο;

Γιατί όχι; Όταν μια μπάντα φτάνει σε σημείο που δεν μπορεί να εξελιχθεί, ας πω προσωπικά για μένα που γράφω τη μουσική από το ’89, αν δω ότι συμφωνούν και τα παιδιά πως δεν βγαίνει κάτι άλλο ή νιώσω παιδί, επαναστάτης και αυθόρμητος τότε θα γίνει. Αρκεί να είναι αληθινό το συναίσθημα. Νομίζω οι Rotting Christ είναι μια μπάντα που εξελίσσεται, έχει την ίδια ατμόσφαιρα και κρατάει τις ρίζες της. Δεν παίζουμε όπως το ’89, τότε εγώ ήμουν 17 χρονών, μετά από 30 χρόνια απλά δεν γίνεται, δεν θα είναι αληθινό. Oι Rotting Christ θέλουν να φύγουν με το κεφάλι ψηλά.

 

 

Δουλεύετε πάνω σε κάτι νέο ή είναι νωρίς ακόμα;

Δεν είναι νωρίς ποτέ. Η ανησυχία και η τρέλα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι γράφουμε νέα κομμάτια. Αφήνω λίγο χρόνο να εξελιχθώ, να πάρω εμπειρίες ώστε να βγει κάτι καλό και αληθινό για να μπορέσω να το επικοινωνήσω. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.  

 

Ας πούμε λίγο για το βιβλίο. Πως πήρες την απόφαση να γράψεις βιβλίο και πως προέκυψε η συνεργασία με τον Patterson;

Δεν το πήρα απόφαση, εκείνος με πίεσε. Εγώ δεν μπορώ να γράψω, δεν έχω χρόνο, δεν νιώθω καλός σε αυτό, αλλά λέγε λέγε, με έπεισε και νομίζω ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα έγινε πολύ καλή δουλειά. Ανακάλυψα τον εαυτό μου καλύτερα όσο ανέτρεξα στο παρελθόν σε πράγματα που είχα ξεχάσει.

 

 

Όλη αυτή η διαδικασία που έκανες για το βιβλίο θεωρείς ότι είναι δημιουργική όσο είναι το να γράφεις μουσική;

Όχι δεν είναι σαν τη μουσική, είναι κάτι άλλο. Δεν είναι ο τομέας μου να γράφω χειρόγραφα, από την άλλη όμως με άγγιξε γιατί αναγκάστηκα να ψάξω τον εαυτό μου και έτσι είμαι καλύτερος άνθρωπος. Αν ξεχνάμε το παρελθόν μας, συνήθως γινόμαστε αλαζόνες.

 

Όσον αφορά τα live, ξέρουμε ότι είστε συνέχεια στο δρόμο. Υπάρχει κάποιο live που να σου έχει μείνει ως προσωπικά αγαπημένο;

Σίγουρα. Εννοείται μου έχουν μείνει πολλά live και ωραία live. Αλλά αυτά που μου έχουν μείνει λίγο παραπάνω είναι αυτά που ήταν σε δύσκολες περιοχές, όπως Καζακστάν, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Εκουαδόρ. Είναι χώρες στις οποίες δεν γίνονται εύκολα και πολλά live. Πηγαίναμε όμως για τη φανέλα που λέμε. Δεν το κάνουν πολλές μπάντες για τη φανέλα που λέμε, ας πούμε για να πας Καζακστάν τα εισιτήρια κοστίζουν οπότε δεν πας για να βγάλεις κέρδος.

 

 

Σκέφτεσαι πάω κάνω τις διακοπές μου και παίζω κιόλας.

Διακοπές κάναμε παλιά, δεν κάνουμε πια. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, χρεώνονται τα πάντα πια, δεν είναι όπως παλιά. Πάμε, παίζουμε και ας κουραζόμαστε. Για μένα προσωπικά είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση όταν βλέπεις κάποιον από τόσο μακριά να ξέρει το συγκρότημα σου.

 

Επίσης έχουμε το live μαζί με τους Moonspell το οποίο έχει αλλάξει ημερομηνία και επίσης και οι 2 μπάντες έχετε χωρίσει τα setlist σας σε πρώτη και δεύτερη μέρα. Για ποιους λόγους έχει γίνει αυτό;

Το κάνουμε γιατί η πρώτη συναυλία ήταν sold out και σκεφτήκαμε να βάλουμε και μια δεύτερη μέρα. Να περάσουμε καλά πάνω απ’ όλα και να παίξουμε από το παρελθόν κάτι που δεν ακούγεται συχνά σε live.

 

 

Σάκη θα θέλαμε ένα μήνυμα για τους ακροατές μας.

Να κρατηθεί η σκηνή δυνατή, ο χώρος μας να βοηθάει τέτοιες κινήσεις σαν το ραδιόφωνο σας, γιατί ξέρουμε ότι όλα αυτά είναι για τη φανέλα όπως είπαμε και πριν και δεν είναι οικονομικό όφελος. Το κάνετε επειδή γουστάρετε πάνω απ’ όλα και αυτό οι Rotting Christ το επικροτούν και είναι πάντα κοντά σε αυτές τις κινήσεις. Εύχομαι το 2020 να είμαστε δυνατοί, να έχουμε υγεία, γιατί αν έχουμε υγεία όλα τα άλλα τα καταφέρνουμε μιας που είμαστε τρελάκηδες και γουστάρουμε αυτό που κάνουμε. Οπότε συνεχίστε και πάντα NON SERVIAM.

 

Ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη.

Εύχομαι καλή συνέχεια. 

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Ελένη Κτίστη, Ανδρέας Ζέης

 

Black Velvet Radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1