listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Shireen | Καλώς ήρθατε στον ηχητικό κόσμο της witchpop .

shireen1

Οι Ολλανδοί Shireen είναι μία μπάντα που έχει κατορθώσει μέσα σε λίγο χρόνο να διαμορφώσει έναν εντελώς προσωπικό ήχο με συνεχή εξέλιξη.Αναμιγνύωντας την folk και το acoustic rock με την ambient, την pop και εισάγοντας την χρήση ηλεκτρονικών samples και beats στην μουσική τους δημιουργούν το δικό τους είδος που αποκαλούν Witchpop.

shireen3
Κάνουν το ντεμπούτο τους το 2014 με το ΕΡ Unmarked και το 2016 κυκλοφορεί το video του τραγουδιού Umai, μέσα στο 2017 κυκλοφορούν τρία Digital single προάγγελοι του πρώτου full length album τους με τίτλο Matriarch που κυκλοφορεί επίσης μέσα στο 2017. Η ακροβασία ανάμεσα στα είδη παράγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο ντύνει την υπέροχη φωνή της Annicke, frontwoman και στιχουργό των Shireen.
Οι Shireen είναι ιδιαίτερα ενεργοί live έχοντας παίξει σε μεγάλες διοργανώσεις όπως τα Castlefest, Elfia, Wave-Gotik-Treffen και άλλα, οι εμφανίσεις τους έχουν ατμόσφαιρα, ενέργεια , λυρικότητα και θεατρικότητα. Χωρίς δισταγμό μπορώ να πω πως μία μπάντα με τόσο ταλέντο και σκληρή δουλειά όπως οι Shireen θα κάνει μεγάλα πράγματα στο μέλλον.

 

Annicke Shireen - Vocals
Marijn Sies - Drums, Percussion
Hein Bles - Bass
Sophie Zaaijer - Cello, Violin
Guido Bergman - Drones, Beats, Noise
Berend De Vries - Electric Guitars

 

 

Η Annicke πολύ ευγενικά μας παραχώρησε μια συνέντευξη για την δουλειά και τα όνειρα της μπάντας.

 


Ποιο ήταν το κίνητρο για τους Shireen ώστε να ορίσουν το δικό τους μουσικό είδος και ποιες αντιδράσεις έχετε όταν λέτε "Παίζουμε Witchpop”?.

Το είδος το οποίο παίζουμε ( ή για την ακρίβεια το να μην εντασσόμαστε σε ένα συγκεκριμένο είδος) δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή για εμάς. Γράφουμε αυτό που μας αρέσει και δεν προσπαθούμε να το εντάξουμε κάπου επειδή αυτό θα μας απέτρεπε από το να αξιοποιήσουμε την πλήρη κλίμακα των δυνατοτήτων μας. Οπότε η μουσική μας "ρέει" ανάμεσα στα είδη αβίαστα. Αντλούμε έμπνευση από πολλούς καλλιτέχνες και μουσικά στιλ. Ονομάσαμε το μουσικό μας στιλ Witchpop για να ξεφορτωθούμε τις ερωτήσεις του τύπου "περιγράψτε μας τι παίζετε" (πράγμα το οποίο δεν έπιασε χαχα). Αλλά ακόμα και αν ο κόσμος δεν ξέρει το είδος μπορεί να σχηματίσει αμέσως μία άποψη ή να έχει μία αίσθηση του τι μουσική παίζουμε.

 

Όταν κάποιος ακούσει την δουλειά σας για πρώτη φορά μπορεί να εκπλαγεί από την αντίθεση που προκύπτει από την ατμόσφαιρα της μουσικής σας και των στίχων σας, πως καταφέρνετε και συνδυάζετε κοινωνικά και εσωτερικής αναζήτησης ζητήματα ( όπως η ανθρώπινη σκληρότητα και η αντοχή ή η γυναικεία υπόσταση και η οργανωμένη θρησκεία) σε ένα είδος μουσικής που στην "παραδοσιακή" του μορφή δεν "πατάει και πολύ σ αυτό τον κόσμο" και πως το κοινό σας αντέδρασε σε αυτό?

Δεν νοιώθω ότι υπάρχει κάποια αντίθεση στο είδος της μουσικής μας και τους στίχους μου. Γράφω στίχους και τους ερμηνεύω ακριβώς έτσι όπως το αισθάνομαι. Οι υπόλοιποι μουσικοί της μπάντας είναι εναρμονισμένοι με αυτό που εννοώ και καθένας από αυτούς έχει την δική του μοναδική επιρροή στην συγγραφή της μουσικής μας. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιούμε τις δυνατότητες των ανθρώπων στο έπακρο. Όταν γράφουμε ένα τραγούδι το αισθάνομαι σαν κάτι ζωντανό που μεγαλώνει. Αυτοί που τους αρέσει η μουσική μας μερικές φορές μου λένε κατ' ιδίαν ότι συγκινούνται από τους στίχους και το νόημα τους, αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα.

 

Πως εκτιμάς την μουσική εξέλιξη των Shireen από το 2014 και το Unmarked μέχρι σήμερα? Και ποιες αλλαγές έφεραν στον ήχο σας τα νέα σας μέλη?

Δεν βιαστήκαμε, εσκεμμένα. Προτιμώ τα πράγματα να γίνονται σωστά παρά βεβιασμένα, δεν θέλω να κάνουμε μουσική "fastfood " να βγάζουμε singles για χάρη της έκθεσης ή να γεμίζουμε ένα άλμπουμ με λιγότερο καλά τραγούδια απλά και μόνο για να τελειώνουμε και να πουληθεί πιο γρήγορα. Ο μοντέρνος κόσμος είναι ήδη γεμάτος από πράγματα σαν αυτά και αισθάνομαι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος νομίζω, ότι δεν υπάρχει ψυχή σ' αυτό. Όλοι μας (η μπάντα) απολαμβάνουμε τις θετικές αντιδράσεις του κόσμου και αυτό αποτελεί κίνητρο για να κάνουμε νέα πράγματα. Κάθε νέο μέλος ασκεί μεγάλη επιρροή στο πως γράφουμε μουσική, όταν ο Guido ήρθε στην μπάντα έφερε τον ηλεκτρονικό ήχο και έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων μαζί του, έτσι αρχίσαμε να (ξανά)γράφουμε τραγούδια για να εντάξουμε τον φοβερό του ήχο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Berend, το νεότερο μέλος της και κιθαρίστα της μπάντας, φέρνει το στιλ του στην μπάντα και εμπνεόμαστε από τις νέες δυνατότητες που μας δίνει αυτό.

 

Αρχής γενομένης από το video του Umai βλέπουμε να εξελίσσεται ένας χαρακτήρας σαν alter ego την οποία ξαναβρίσκουμε στα εξώφυλλα των 3 digital single που βγάλατε και φυσικά στο εξώφυλλο του album Matriarch, θα αποτελέσει αυτός ο χαρακτήρας την μελλοντική οπτική υπογραφή των Shireen?

Πάντα σκηνοθετώ τον εαυτό μου αρκετά "δραματικά" για τα live shows μας, είναι κάτι σαν ιεροτελεστία, πάντα φτιάχνω μόνη μου τα μαλλιά μου, το makeup μου και σχεδιάζω και φτιάχνω μόνη μου τα κοστούμια που φοράω στην σκηνή. Είναι ένα συναίσθημα σαν να σχεδιάζω έναν χαρακτήρα να τον φοράω και να γίνομαι αυτό, όχι σαν να γίνομαι κάποια άλλη, είναι περισσότερο σαν να φορώ το "extra special δέρμα μου" απλώς δεν μου αρέσει αυτό που λέμε “normal”. Οπότε θα έλεγα πως ναι, για όσο είμαι η frontwoman των Shireen πάντα θα υπάρχει αυτή η "δραματική" υπογραφή στο στιλ μας.

 

 

Τον Αύγουστο παίξατε στο Middeleeuws Winschoten Festival, παρουσιάσατε ένα νέο τραγούδι και ηχογραφήσατε ένα live single. Τι θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας για αυτό το νέο τραγούδι και single?

Παρουσιάσαμε το τραγούδι αλλά δεν ηχογραφήσαμε το live single ακόμα, σκοπεύουμε να κάνουμε studio ηχογράφηση στο άμεσο μέλλον. Το νέο single έχει τίτλο Cloudweaver και ενώ στον πυρήνα είναι μία κλασσική σύνθεση Shireen ταυτόχρονα αποτελεί και ένα νέο επεισόδιο. Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να φτιάξουμε το Matriarch και πλέον ήμαστε έτοιμοι να να περάσουμε σε ένα νέο κεφάλαιο της εξέλιξης του ήχου μας και να κάνουμε ένα νέο άλμπουμ.

 

Πριν την τελευταία ερώτηση θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευγένεια σου και τον χρόνο που ξόδεψες σε αυτές τις ερωτήσεις και να σας ευχηθώ τα καλύτερα για το μέλλον και μιας και αναφέρθηκε το μέλλον, τι όνειρα έχουν οι Shireen για το μέλλον?

Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα shows στο εξωτερικό, να γράψουμε περισσότερα τραγούδια και θα θέλαμε να κάνουμε και περισσότερα video. Η δημιουργία της μουσικής είναι η χαρά της ζωής μας και ελπίζουμε να ήμαστε πάντα σε θέση να μπορούμε να το κάνουμε.

 

http://www.shireen-music.com/

Επιμέλεια συνέντευξης : Ανδρέας Ζέης, Chris Mouskos

 

 

Black Velvet radio

Pin It

noizyb2k20

 

copycat

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1