listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη The Rasmus | Lauri Ylönen

therasmus2

 

Ευχαριστούμε πολύ, Lauri, για το χρόνο που θα μας διαθέσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που σε έχουμε μαζί μας.

Lauri: Ευχαριστώ πολύ, δική μου η ευχαρίστηση.

 

Εκπροσωπείτε τη Φινλανδία στο διαγωνισμό της Eurovision φέτος. Ποιος είχε την ιδέα;

Lauri: Ήταν δική μου η ιδέα να πάρουμε μέρος. Δέχτηκα μεγάλο χτύπημα από τον covid προσωπικά. Ήμουν πραγματικά συντετριμμένος και έγινα καταθλιπτικός όταν έπρεπε να σταματήσουμε τις περιοδείες. Είμαι γεννημένος για να κάνω συναυλίες, να αλληλοεπιδρώ με τους οπαδούς. Ένιωθα άρρωστος γιατί δεν μπορούσαμε να παίξουμε για δύο χρόνια, έτσι μου ήρθε η ιδέα να πάρουμε μέρος στη Eurovision, είχα μια ιδέα για ένα τραγούδι που ακουγόταν σαν ένα τραγούδι που θα μπορούσε να σταθεί εκεί. Αυτή η ιδέα ήταν το τραγούδι “Jezebel”. Νομίζω ότι ο Covid έχει κάποια σχέση με αυτό.

 

Είσαι ενθουσιασμένος; Πώς πάει μέχρι στιγμής;

Lauri: Πολύ ενθουσιασμένος. Κάναμε την πρώτη πρόβα πριν από λίγες μέρες. Είδαμε τη σκηνή, τον χώρο. Ήταν πραγματικά υπέροχα. Ο χώρος είναι για περίπου πέντε χιλιάδες άτομα. Η σκηνή είναι τεράστια, αλλά αποφασίσαμε να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, γιατί πιστεύουμε στην ενέργεια και τη χημεία μεταξύ μας. Επίσης θέλαμε οι άνθρωποι από το σπίτι να βιώσουν πώς είμαστε και πώς νιώθουμε όταν βρισκόμαστε στη σκηνή.

 

Ποια είναι η Jezebel; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το τραγούδι;

Lauri: Ναι, το όνομα Jezebel προήλθε από τη Βίβλο. Η βασίλισσα Jezebel έζησε πεντακόσια χρόνια πριν από τον Χριστό. Στην πραγματικότητα ήταν πολύ κακός άνθρωπος, φρικτή γυναίκα και έκανε φρικτά πράγματα. Ταυτόχρονα ήταν πολύ ελκυστική, πολύ όμορφη και σαγηνευτική. Η ιστορία της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Από αυτήν προήλθε το όνομα. Η δική μας Jezebel ζει στο σήμερα. Είναι ανεξάρτητη, επαναστατική και επικίνδυνη κοπέλα που έχει τον έλεγχο της ζωής της. Μπορώ να συσχετιστώ με αυτό. Αφορά ένα κορίτσι, αλλά θα μπορούσε να μιλά για οποιονδήποτε νιώθει ότι ζει τη ζωή όπως θέλει και ρισκάρει καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να είναι αυτό που θέλει και μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο. Είμαι καλλιτέχνης, τα τελευταία τριάντα χρόνια έπρεπε να παλέψω γι' αυτό, δυσκολευόμουν μερικές φορές. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος για να περπατήσεις, αλλά πραγματικά αποδίδει. Μου αρέσει να το κάνω, είναι το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω.

 

Ποια είναι τα σχόλια που έχετε λάβει από τους οπαδούς και τον Τύπο;

Lauri: Πολύ καλά. Πολλοί λένε ότι τους θυμίζει τα πρώτα χρόνια των The Rasmus. Συμφωνούμε απόλυτα. Γι' αυτό θέλαμε να φέρουμε το κίτρινο χρώμα στη σκηνή, γιατί μας θυμίζει την ιστορία της μπάντας αυτό το τραγούδι.

 

Πόσο δύσκολο ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Προσπαθήσατε να γράψετε νέο υλικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προσπαθήσατε να κάνετε νέα πράγματα στη μουσική γενικότερα;

Lauri: Ήμαστε σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έχω ένα σπίτι στη Χαβάη, ο μπασίστας ζει στην Αυστραλία, ο πληκτράς μας στη Φινλανδία. Έπρεπε να δουλέψουμε σε τρεις ηπείρους με zoom και από laptop. Ήταν πραγματικά δύσκολο να γίνει κάτι. Δεν ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο για να νιώσουμε την ενέργεια, να μοιραζόμαστε πράγματα μαζί. Προσπαθήσαμε όμως και μερικά από αυτά είναι πολύ καλά. Πιστεύω ότι η αμεσότητα βοηθά στο να αναπτυχθεί μια μεγάλη ιδέα. Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο τραγούδι της Jezebel. Έγραψα την ιδέα στη Χαβάη. Πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου, τον Desmond Child, έναν θρυλικό τραγουδοποιό και παραγωγό, του είπα ότι είχα αυτή την ιδέα και ότι θέλω να πάω αυτό το τραγούδι στη Eurovision. Είπε «Έλα εδώ, στη Φολέγανδρο, να το γράψουμε μαζί». Την επόμενη μέρα πέταξα 35 ώρες, από τη Χαβάη ως τη Φολέγανδρο. Άξιζε τον κόπο γιατί φτιάξαμε ένα όμορφο τραγούδι μαζί. Η Φολέγανδρος μας είναι γνωστή γιατί πριν από δεκατέσσερα χρόνια πήγαμε εκεί και γράψαμε το άλμπουμ «Black Roses». Έχουμε σύνδεση με την Ελλάδα και θα είμαστε στη συναυλία του Desmond Child, στο Ηρώδειο στις 27 Ιουνίου. Οι The Rasmus θα παίξουν κάποια τραγούδια εκεί. Θα είναι μια συναυλία με όλες τις επιτυχίες που έχει γράψει. Έχει γράψει τραγούδια για τους Bon Jovi, Alice Cooper, Aerosmith κτλ., θα είναι μια υπέροχη βραδιά.

 

Συναυλίες ή ηχογραφήσεις στο στούντιο; Ποιο είναι πιο ενδιαφέρον;

Lauri: Προτιμώ τις συναυλίες. Μου αρέσει να γράφω νέα τραγούδια. Οι συνεντεύξεις δεν μου αρέσουν τόσο πολύ. (γέλια) Νοιώθω ότι το ενενήντα τοις εκατό του χρόνου μιλάω σε κάποιον και μόνο το δέκα τοις εκατό παίζω και τραγουδάω. Ειδικά αυτή την περίοδο. Μου αρέσει πολύ να παίζω, αυτό είναι το κερασάκι στη δική μου τούρτα. Όταν θα πάμε σε περιοδεία, που θα γίνει αργότερα φέτος, τον Οκτώβριο και θα παίξουμε για έξι μήνες, θα είναι πολύ διασκεδαστικό να ταξιδεύουμε σε όλες αυτές τις χώρες, να συναντάμε τους οπαδούς μας, να παίρνουμε ενέργεια από αυτούς, να μαθαίνουμε νέες κουλτούρες, να δοκιμάζουμε διαφορετικά φαγητά. Θα είναι τέλεια. Αυτό είναι το κομμάτι που περιμένω με ανυπομονησία.

 

Ανοικτά φεστιβάλ ή μικρά κλαμπ; Και τα δύο ενδιαφέροντα ως εμπειρία;

Lauri: Μικρά κλαμπ. Σε ένα ανοιχτό φεστιβάλ είναι αδύνατο να προσεγγίσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι μικρές συναυλίες είναι κατά κάποιο τρόπο πιο προσωπικές.

 therasmus3

Είστε ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα διεθνώς. υπάρχει κάτι άλλο να πετύχετε;

Lauri: Ναι, υπάρχουν πολλά πράγματα. Έχω παίξει σε εβδομήντα χώρες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές χώρες που δεν έχουμε πάει ποτέ. Δεν παίξαμε ποτέ στην Αυστραλία, στην Κίνα. Αυτά είναι όνειρα που θα ήθελα να πραγματοποιήσω κάποια μέρα. Τώρα το να είμαι στη Eurovision... Είναι άλλο ένα όνειρο που είχα και το έκανα πραγματικότητα. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ειδικά τώρα που έχουμε νέο κιθαρίστα. Η Emilia ήρθε σε μας τον περασμένο Σεπτέμβριο και μαζί προετοιμαστήκαμε για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ήταν φανταστικό που είχαμε κάτι να κάνουμε, με το νέο line up. Μας έφερε πιο κοντά της. Για να ζήσεις κάτι νέο πρέπει να είσαι γενναίος. Πολλοί άνθρωποι διστάζουν και πολλές καταξιωμένες μπάντες επίσης να λάβουν μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό, γιατί σκέφτονται "Κι αν δεν τα πάμε τόσο καλά; Αν έρθουμε τελευταίοι"; Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την καριέρα τους, αλλά είναι λάθος. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παίξεις σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, αν φτάσεις στον τελικό. Όλα όσα το συνοδεύουν είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα πράγματα για εσένα και τη μπάντα σου. Μας έχει κάνει πολύ πιο δυνατούς, συνειδητοποιώντας τις δυνατότητες και την ταυτότητά μας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 

Τι σας εμπνέει να κάνετε μουσική; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το συγκρότημα;

Lauri: Με εμπνέουν πολλά πράγματα, συνήθως όταν συμβαίνουν πολλά. Για παράδειγμα, σήμερα είχαμε μια συναυλία στον δρόμο, τραγουδούσαμε τα τραγούδια μας στον δρόμο και παρακολουθούσαμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Ήταν τόσο όμορφα που ξαφνικά άρχισα να σκέφτομαι νέα τραγούδια, να βάζω κάτω μερικές ιδέες. Όταν έχω αυθόρμητη διάθεση γίνομαι πολύ δημιουργικός. Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε έρχεται η έμπνευση. Συνήθως όταν νιώθω δυνατός και καλός. Όχι τόσο πολύ αν νιώθω πεσμένος και στεναχωρημένος.

 

 

 

Mary Zarakoviti, Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1