listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Cutting Crew | Nick Van Eede

nick van eeadeinterview1


Μια ευχάριστη κουβέντα με τον άνθρωπο που τραγούδησε το πιο αγαπημένο τραγούδι όλων των εποχών έγινε από ιδέα, πράξη. Ευχαριστούμε  τον γλυκύτατο Nick van Eede που διέθεσε το χρόνο του.

 

Γειά σου Nick, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου. Πως είναι εκεί τα πράγματα με τον covid-19?

Nick: Δυο χρόνια τρέλας. Εδώ οι περισσότεροι έχουν κάνει και τη τρίτη δόση και συμπεριφέρονται λες και όλα είναι τέλεια. Παραδείγματος χάριν, εγώ μετά θα πάω για κολύμπι και στο club που πηγαίνω όλοι κάνουν κολύμπι, σάουνα χωρίς μάσκες. Ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Ζω για να ταξιδεύω και μου είναι πολύ δύσκολο τώρα που δεν μπορώ να το κάνω.
Πιστεύω ότι είδες τη νέα τάση, τις διαδικτυακές ζωντανές εμφανίσεις. Ποιά είναι η γνώμη σου?

 

 

 

 

Είναι το ίδιο να είσαι με ένα πραγματικό πλήθος παρά να είσαι απέναντι από κάμερες;

Nick: Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό πλήθος. Πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν υπήρχε Zoom, skype κλπ, φυσικά τώρα είναι καλύτερα. Δοκιμάζω τον μυ της μνήμης όπως λέμε εδώ στην Αγγλία. Εάν σταματήσεις να το κάνεις, οι μύες ξεχνούν.

 

 

 

 

Πώς ήταν να παίζεις μουσική στα χρυσά χρόνια; Πώς ήταν για ένα νέο συγκρότημα να έχει ένα τραγούδι που ανεβαίνει στην κορυφή και παραμένει τόσα πολλά χρόνια εκεί;

Nick: Μέσα σε μια νύχτα που λένε. Όλα έγινα πολύ γρήγορα και δεν είμασταν έτοιμοι. Είχαμε ένα No1 και όλοι ήθελαν ένα κομμάτι από την πίτα ή την επιτυχία. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, ήταν πολύ τρελή η όλη κατάσταση. Τη δεκαετία του ογδόντα γράφτηκαν πολλά καλά τραγούδια. Ήταν και η τελευταία δεκαετία πριν μπει το groove στα πράγματα. Το ογδόντα αν ήθελες να κάνεις ένα τραγούδι έπρεπε να δημιουργήσεις μελωδία, μετέπειτα απλά πάταγες πάνω σε ένα groove.

 

 

 

 

Θυμάστε κάποιo Live show που ήταν σημαντικό για εσάς εκείνη την περίοδο;

Nick: Θυμάμαι αρκετά, το Radio City music hall στη Νέα Υόρκη. Ο κιθαρίστας μου και συνιδρυτικό μέλος των Cutting Crew, μεγάλωσε στη Βόρεια Αμερική και γνώριζε τη σημασία του χώρου. Θυμάμαι ότι ετοιμαζόμασταν στο καμαρίνι και ήταν τόσο νευρικός, τον είχε πιάσει αδιαθεσία από το άγχος. Και άλλο ένα στη Ταιβάν όπου είχαν επιτρέψει να γίνει η συναυλία με ορθίους. Ήταν φανταστικά!

 

 

 

 

Ας μιλήσουμε για το τραγούδι "(I Just) Died in your arms"; Στην Ελλάδα, αν φωνάξεις το όνομα της μπάντας, θα απαντήσει κανείς τραγουδώντας όλους τους στίχους απέξω. Πώς νιώθεις που έχεις αυτό το τραγούδι ως το πιο παιγμένο τραγούδι στην Ελλάδα μετά από όλο αυτό το διάστημα; Και ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν πήρατε το βραβείο BMI για τα έξι εκατομμύρια plays στα ραδιόφωνα των ΗΠΑ;

Nick: Είναι απίστευτο αν σκεφτείς ότι υπήρχαν τραγούδια από Beatles και Elton John στη ίδια κατηγορία. Είναι ένα περίεργο συναίσθημα γιατί είμαι περήφανος, δεν θα άλλαζα ποτέ τίποτα. Ξέρετε όταν είμαστε σε ένα φεστιβάλ μπορεί να είμαστε νούμερο πέντε στο biling, αλλά ξέρουμε ότι θα παίξουμε το μεγαλύτερο τραγούδι βραδιάς.

 

 

 

Το 1992 κυκλοφορήσατε το άλμπουμ “Compus Mentus”. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία της, η Virgin Records αγοράστηκε από την EMI. Τι έγινε με το άλμπουμ; Κακός συγχρονισμός?

Nick: Ήταν φρικτό, είμασταν περίπου διακόσιες μπάντες που είχαμε υπογράψει κάτω από την ομπρέλα της ΕΜΙ. Άλλοι ήταν σε tour, άλλοι ξεκινούσαν ηχογραφήσεις, εμείς μόλις είχαμε τελειώσει και δώσει το άλμπουμ. Μας «άδειασαν» όλους! Μας έδιναν χρήματα για το άλμπουμ και εγώ τους ζητούσα να πάρουμε μόνο το άλμπουμ, τις ηχογραφήσεις και να κρατήσουν τα χρήματα. Μας είπαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό να συμβεί.

 

 

 

 

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το τραγούδι «Frigid As England»;

Nick: Ναι, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι. Ήταν το μόνο τραγούδι που δεν έγραψε οι Cutting Crew. Ο παραγωγός μας Kevin μας έπαιξε μια αστεία κασέτα και θυμάμαι ότι του είπα ότι ήταν ένα υπέροχο τραγούδι και είπε ότι το θέλω. Δεν με άφηνε να το ακούσω ή να το τραγουδήσω. Όταν το ετοίμασε μου είπε τώρα μπορείς να το τραγουδήσεις. Ήταν η μόνη φορά που το κάναμε αυτό και για αυτό το τραγούδι είναι πολύ ξεχωριστό για μας. Οι στίχοι είναι πολύ ιδιαίτεροι για μένα και είναι μια πολύ όμορφη ανάμνηση που έχω από τον Kevin.

 

 

 

Το 2020 κυκλοφόρησες το άλμπουμ “Ransomed Healed Restored Forgiven”, στο οποίο ακούμε εννέα τραγούδια, δέκα αν μετρήσεις τις δύο εκδοχές του “(I Just) Died in your Arms”. Τι αντιπροσωπεύει αυτό το άλμπουμ; Πώς επιλέξατε τα τραγούδια και γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Πράγας και της Σλοβενίας για τα ορχηστρικά μέρη;

Nick: Όταν ήμουν μικρός έπαιζα στο πιάνο, μάλλον όχι τόσο καλά. Ο παππούς μου είπε, αν συνεχίσεις να παίζεις Νικ κάποια μέρα, θα τραγουδάς με μια ορχήστρα. Χρειάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει, αλλά τελικά τα κατάφερα. Θέλαμε να ξαναδούμε μερικά από τα τραγούδια. Είχα έναν κανόνα, σωστές ενορχηστρώσεις και ήθελα να συμμετάσχω. Οι ορχήστρες ήταν από τη δισκογραφική εταιρεία. Μάλλον είχαν κάποιο είδος συμφωνίας. Ήταν προφανές ποια τραγούδια θα διάλεγα. Και Μαίρη, βάζοντας τα ακουστικά και τραγουδώντας ακούγοντας τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Πράγας και της Σλοβενίας, φαντάζεσαι πώς ένιωσα; Ήταν τόσο όμορφα! Υπάρχει ένα νέο τραγούδι που πραγματικά θα καταλάβετε εσείς, ο κόσμος στην Ελλάδα. Είναι το “Climb Aboard” που μιλάει για τους μετανάστες, τους φτωχούς που έρχονται να αναζητήσουν μια καλύτερη μέρα αλλά τους κακοποιούν λαθρέμποροι και πεθαίνουν στη θάλασσα. Έχει ειρωνικούς στίχους “Climb Abroad”, θα δώσω ελπίδα και μέλλον και φυσικά λένε ψέματα.

 

 

 

Ποιο είναι αυτό που σε εμπνέει να κάνεις μουσική;

Nick: Το Ουίσκι (γέλια). Πάντα μου αρέσει να γράφω. Γράφω ένα βιβλίο αυτή τη στιγμή για ένα αγόρι από την Ιρλανδία που αποκτά εμμονή και δηλητηριάζει κάθε γάτα στο χωριό και η μητέρα του τον στέλνει σε θρησκευτικό προσκύνημα στην Ισπανία σε μια ειδική εκκλησία όπου θα συγχωρεθεί. Δυστυχώς κάνει λάθος στροφή στη Γαλλία και πηγαίνει στο Άμστερνταμ όπου ζει με μια γυναίκα που δουλεύει διαδικτυακά σε….άτακτα πράγματα. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο, καμία σχέση με τη μουσική. Το θέμα μου είναι όταν ήμουν έφηβος, ξυπνούσα στη μέση της νύχτας και κατέβαινα κάτω για να γράψω τα τραγούδια μου, τους στίχους μου, δεν το κάνω πια αυτό, αλλά όταν γράφω το βιβλίο μου νιώθω σαν τον έφηβο που σέρνεται κάτω, ανοίγει τον υπολογιστή και γράφει.

 

 

 

 

Τι είδους μουσική ακούς συνήθως;

Nick: Προσπαθώ να ακούω νέα συγκροτήματα, αλλά η κλασική μουσική είναι πραγματικά το πάθος μου. Τα αγαπημένα μου συγκροτήματα είναι οι πρώτοι Supertramp, οι Tears for Fears και ο George Michael.

 

 

 

 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το 2022;

Σίγουρα να τελειώσω το βιβλίο, αλλά πηγαίνουμε περιοδεία με μια φανταστική μπάντα που ονομάζεται «Go West» και θα παίξουμε με συμφωνική ορχήστρα σε μεγάλες αίθουσες. Έχουμε παραστάσεις στον Καναδά, την Αμερική και σκέφτομαι να κάνω μια ευρωπαϊκή περιοδεία σε ακουστική μορφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary Zarakoviti, Chris Mouskos

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1