listen live button  mytunerlogo3

Συνέντευξη Sonata Arctica | Tony Kakko

sonataarcticainerview1

Καλησπέρα Tony και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέτεις.

Χαίρομαι που μιλάμε.

 

 

 

Πιστεύεις ότι θα φτάσουμε σύντομα στη κανονικότητα;

Ελπίζω σύντομα αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα περάσει έτσι και αυτή η χρονιά. Τα ίδια έλεγα και πέρυσι οπότε, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Θα το ξεπεράσουμε. Οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν και τα πράγματα θα γίνουν φυσιολογικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Καλύτερα βέβαια σύντομα παρά αργότερα.

 

 

 

Τι έκανες με τον ελεύθερο σου χρόνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Το καλύτερο ήταν που πέρασα χρόνο με τα παιδιά μου. Έλειπα πολύ και είναι ακόμα σε αυτή την ηλικία που το να μείνω μαζί τους κάνει τη διαφορά. Είναι στο Δημοτικό Σχολείο. Είναι πραγματικά σημαντικό και ήταν φανταστικό να είμαι σπίτι. Επίσης, η ανάπαυση ήταν μια υγιής αναπνοή για μένα.. Για είκοσι χρόνια δούλευα για με τους Sonata Arctica, έγραφα τραγούδια, πήγαινα στο στούντιο, τελείωνε το άλμπουμ, ετοιμαζόμουν για τη κυκλοφορία του, έκανα συνεντεύξεις και μετά ξεκινούσαν οι περιοδείες. Ακόμα κι αν είχα την ευκαιρία να ξεκουραστώ, όταν είμαι χαλαρός, έχω υπέροχες ιδέες για τραγούδια. Έτσι ήταν η ζωή μου πριν από τον covid. Η τωρινή κατάσταση μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστώ και να ανανεωθώ. Θα γίνω 47 φέτος και σε αυτή την ηλικία πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται τι κάνουν στη ζωή τους, αρχίζουν να αλλάζουν την καριέρα τους. Κι εγώ έχω αυτή την ιδέα αλλά τι θα θέλω να κάνω; Να γίνω ξυλουργός;

 

 

Τι σου έλειψε περισσότερο;

Η ατμόσφαιρα της περιοδείας. Το να πηγαίνεις από το ένα μέρος στο άλλο, να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, νέους πολιτισμούς. Αυτό είναι που σου λείπει πολύ. Όταν τα κάνεις όλα αυτά πολύ, δεν το εκτιμάς γιατί είσαι συνεχώς στο δρόμο. Είμαι σπιτόγατος αλλά πλέον οι περιοδείες έγιναν μέρος της ψυχοσύνθεσης μου.

 

 

 

Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να πρέπει να μείνει μακριά από το κοινό της, μακριά από τους θαυμαστές της;

Το κοινό και οι θαυμαστές ανεβάζουν ένα συγκρότημα. Δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς τους οπαδούς μας. Ήταν σχεδόν ένας εφιάλτης με αυτή την έννοια. Είμαστε μια μπάντα που πρέπει να παίζει μπροστά σε κοινό και να περνάει χρόνο με τους θαυμαστές του.

 

 

 

Κυκλοφορείτε το «Acoustic Adventures – Volume One». Ποια ήταν η ιδέα; Γιατί ακουστικό; Και γιατί τώρα;

Η αρχική ιδέα ήρθε στις αρχές του 2001 όταν ηχογραφούσαμε ακουστικά το τραγούδι «Mary Lou» και σκέφτηκα ότι θα χρειαζόμασταν μεγαλύτερη κλίμακα για ένα άλμπουμ. Αργότερα βάλαμε κάποια ακουστικά τραγούδια στις εμφανίσεις μας με τους Sonata Arctica. Νομίζω ότι το 2014 είχαμε καλοκαιρινά ακουστικά φεστιβάλ στη Φινλανδία και αυτό ήταν διασκεδαστικό. ΤΟ 2019 όταν πήγαμε σε περιοδεία γεννήθηκαν τα Acoustic Adventures. Η δισκογραφική μας Nuclear Blast τότε, Atomic fire τώρα ήθελε να ηχογραφήσουμε σε ένα στούντιο αυτές τις ακουστικές ιδέες. Αλλάξαμε πολλά πράγματα, δεν παίζουμε απλώς τα τραγούδια σε ακουστική φόρμα και μείναμε ανοιχτόμυαλοι. Είναι εντελώς νέα τραγούδια από πολλές απόψεις πλέον. Πράγματι ηχογραφήσαμε τα δύο volumes πριν από ενάμιση χρόνο. To πρώτο μέρος έπρεπε να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2021 και έπρεπε να ξεκινήσουμε περιοδεία. Αναβάλαμε τα πάντα για ένα χρόνο, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, αλλά δεν είναι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να περιοδεύσουμε για το νέο άλμπουμ. Πλέον είπαμε ότι δεν μπορούμε να αναβάλουμε την κυκλοφορία των άλμπουμ περισσότερο και κυκλοφορήσαμε το πρώτο μέρος τώρα και αργότερα φέτος, νομίζω τον Οκτώβριο, το δεύτερο μέρος.

 

 

Αν σου ζητούσα να επιλέξεις ένα τραγούδι και ένα άλμπουμ από την μέχρι τώρα πορεία των Sonata. Ποιο θα ήταν και γιατί;

Στη Φινλανδία θα έλεγα ότι το “Tallulah” από το άλμπουμ “Silence“ ήταν μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια της καριέρας μας. Νομίζω ότι θα επιλέξω το τραγούδι “Tallulah”. Το άλμπουμ “Ecliptica” ήταν το πρώτο μας, αλλά το “Silence” δημιουργήθηκε, ηχογραφήθηκε για να γίνει άλμπουμ, το Ecliptica ήταν μια συλλογή τραγουδιών που είχα πολλά χρόνια στο συρτάρι.

 

 

 

Τι αγαπάς περισσότερο; Το τραγούδι ή τη σύνθεση τραγουδιών;

Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη απάντηση γιατί είναι μέρος της φύσης μου να συνθέτω, μου έρχεται φυσικά. Αν έπρεπε να διαλέξω, θα έλεγα τη σύνθεση. Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά θέλω να μπορώ να συνθέτω νέα τραγούδια, να τα αφήσω να βγουν και να... όχι τελικά μου είναι αδύνατο να απαντήσω (γέλια).

 

 

 

Πως δημιουργείς νέα τραγούδια; Από που αντλείς έμπνευση;

Δεν ξέρω, είναι μια φλόγα που σιγοκαίει μέσα μου, είναι κάτι που πρέπει να βγει έξω. Ας πούμε ότι η έμπνευση είναι η ζωή, οι άνθρωποι, η φύση, ο κόσμος. Τα πάντα γύρω μου.

 

 

 

Γιατί πιστεύεις ότι το power metal έχει φτάσει στην κορυφή των metal genres τα τελευταία 10-15 χρόνια;

To νόημα της λέξης. Κατά μια έννοια θα σε κάνουν καλύτερο, θα σε ενδυναμώσουν και μην ξεχνάς ότι το power metal είναι μελωδικό. Είναι σχεδόν σαν τη ποπ μουσική αλλά όχι ποπ. Η ποπ μουσική ονομάζεται η δημοφιλής μουσική που σημαίνει ότι η μορφή των τραγουδιών είναι συχνά εύκολο να τραγουδηθεί, να ασχοληθεί κανείς. Ακόμα κι αν δεν είσαι metal φαν ακούγοντας power metal, θα βρείς κάτι να αγαπήσεις. Συνήθως αυτό θα είναι μια δυνατή μπαλάντα. Ως Sonata Arctica απέχουμε πολύ από το power metal, έχουμε κάποια στοιχεία αλλά δεν είμαστε power metal συγκρότημα με τον καθαρή έννοια του power metal. Το προηγούμενο άλμπουμ μας, δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει power metal. Νομίζω κυρίως ότι είμαστε ένα μελωδικό μέταλ συγκρότημα.

 

 

Πως και δεν σας έχουμε δει ακόμα live στην Ελλάδα;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Βρέθηκα στην ηπειρωτική χώρα μια φορά το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες προωθώντας το άλμπουμ μας "Reckoning". Δεν έχω ιδέα γιατί δεν έχουμε έρθει στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι οι ήρωές μας Stratovarius έχουν μοιραστεί μαζί μας υπέροχες ιστορίες από ζωντανές εμφανίσεις τους στην Ελλάδα. Κανείς δεν μας είχε προσκαλέσει μέχρι τώρα και ξέρουμε ότι έχουμε μια ισχυρή βάση θαυμαστών. Ελπίζω να καταφέρουμε να συνεργαστούμε με κατάλληλους ανθρώπους ώστε να γίνει πραγματικότητα. Ελπίζω να διορθωθεί αυτό στο μέλλον.

 

 

 

 

Έχετε σχέδια για το 2022 και πώς πιστεύετε ότι θα προχωρήσουν;

Ναι, έχουμε μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική τον Απρίλιο. Δεν φαίνεται πολύ ευνοϊκή η περίοδος λόγω της κατάστασης του Covid. Αργότερα φέτος θα ξεκινήσουμε την Acoustic Adventures περιοδεία στην Ευρώπη. Όλα αυτά δυστυχώς μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα, αλλά ας ελπίσουμε ότι οι φθινοπωρινές παραστάσεις θα συμβούν τουλάχιστον.

 

 

 

Ευχαριστώ και πάλι Tony για τη συνέντευξη.

Ευχαριστώ Μαίρη πέρασα υπέροχα.

 

 

 

 

 

 

Chris Mouskos, Mary Zarakoviti

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1