listen live button  mytunerlogo3

Goditha - The Rock Opera | Δισκοκριτική

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Goditha The Rock Opera Δισκοκριτική1

Η ροκ όπερα Goditha είναι ένα μιούζικαλ που συνδυάζει τη δύναμη της μέταλ μουσικής με τους τρυφερούς ήχους των φλάουτων, κλαρινέτων, βιολιών και άλλων ορχηστρικών οργάνων. Η συνθέτρια-τραγουδοποιός Ελίνα Εγγλέζου, δημιούργησε ένα έργο άκρως μελωδικό και ταυτόχρονα γεμάτο ένταση και ενέργεια, τυλιγμένο με μία ατμόσφαιρα που παρασύρει τον ακροατή σε μία δίνη αντιφατικών συναισθημάτων μέσα από τραγούδια που θα του μείνουν αξέχαστα. Σαν βοήθεια στο κομμάτι της ενορχήστρωσης, ένωσε τις δυνάμεις της με τον Μπάμπη Κατσιώνη, ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή του άλμπουμ.

Το έργο είναι ένα μεσαιωνικό παραμύθι το οποίο διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό όπου εκτυλίσσεται η ιστορία της Goditha, μίας νεαρής κοπέλας η οποία προδομένη και τυφλωμένη από το μίσος, παραδίνεται στην Daeva, την πριγκίπισσα του Σκότους, για να ζητήσει εκδίκηση. Πλέκει έτσι έναν ιστό πάνω στον οποίο οι άλλοι 15 χαρακτήρες του έργου ακροβατούν διαρκώς ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Την μουσική στολίζουν με τις συναρπαστικές θεατρικές ερμηνείες τους με την σειρά που παρουσιάστηκαν στο δελτίο τύπου οι:

Maxi Nil (Jaded Star)
Henning Basse (Firewind / MaYan / Sons Of Seasons)
Angel Wolf-Black (Vivaldi Metal Project)
Yiannis Papanikolaou (Diviner / Rock & Roll Children)
Iliana Tsakiraki (Enemy Of Reality)
Dionissis Christodoulatos (Sorrowful Angels)
Margarita Papadimitriou (SL Theory / Voice Box)
Anna Tarba
Constantine Alex
Marios Karanastasis (The Silent Wedding)
George Eikosipentakis (Inner Wish)
Christos Kounelis (Disharmony / Art Of Simplicity / Bigus Dickus)
Mora (Dimlight )
Anastasia Papadopoulou (Upon Revival),
Margarita Stamouli

Η υπέροχη αφήγηση ανήκει στον γνωστό ηθοποιό-τραγουδιστή Stratis Steele (Endomain).

Στίχοι, μουσική, ενορχήστρωση: Ελίνα Εγγλέζου
Mastering: Νασος Νομικος (VU Productions)
Βιολιά: Άγγελος Παύλος Γκούφας (In Vein)
Φλάουτο, σαξόφωνο: Μάριος Χριστόπουλος
Ούτι: Βασίλης Κοιλάκος
Κλασικές/12-χορδες κιθάρες, μπαλαλάικα, οκαρίνα: Ελίνα Εγγλέζου
Ακουστικές/ ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, ενορχήστρωση, μίξη, παραγωγή: Μπάμπης Κατσιώνης (Firewind / Outloud / Serious Black)

Η Goditha μπορεί να μην είναι η πρώτη ροκ όπερα γραμμένη από γυναίκα στην παγκόσμια δισκογραφία, αλλά μπορεί να αποτελεί την εγχώρια πρωτιά σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το διπλό cd κυκλοφορεί από την Symmetric Records και είναι διαθέσιμο στο goditha.bandcamp.com σε ψηφιακή μορφή καθώς και σε φυσική μορφή που μας έρχεται σε τρείς διαφορετικές εκδόσεις:

*Την απλή (2cd digipack+poster+sticker), η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα 8σέλιδο πολυτελές digipak το οποίο περιλαμβάνει το 48σέλιδο ένθετο με στίχους και φωτογραφίες από το θεατρικό, ένα αυτοκόλλητο και ένα poster +30x40cm.

*Την περιορισμένη (limited t-shirt bundle+poster+sticker+lucky charm), που σαν εξτρά καλούδια πέραν του ότι και αυτή βρίσκεται μέσα σε ένα 8σέλιδο πολυτελές digipak το οποίο περιλαμβάνει το 48σέλιδο ένθετο με στίχους και φωτογραφίες από το θεατρικό, δίνεται ένα Sticker (74 X 106 mm), ένα theatrical poster (297 X420 mm), ένα T-Shirt (Large Size, black, 150gsm cotton, loose fit) - αυστηρά 20 τεμάχια δηλαδή για τους πρώτους 20 τυχερούς-, και ένα Goditha's Lucky Pouch πουγκί, το οποίο περιέχει τη συνταγή για τα τέσσερα παραδοσιακά βότανα και ένα χάλκινο φυλαχτό για καλή τύχη!

Ενώ
*Η τρίτη έκδοσή του, επίσης περιορισμένη (limited shopping bag bundle+poster+sticker+lucky charm), περιέχει ένα Sticker (74 X 106 mm), βρίσκεται μέσα σε glossy deluxe σε ένα 4σέλιδο digipak το οποίο περιλαμβάνει το 48σέλιδο ένθετο με στίχους και φωτογραφίες από το θεατρικό, ένα theatrical poster (297 X420 mm), και ένα Goditha's Lucky Pouch πουγκί, το οποίο περιέχει τη συνταγή για τα τέσσερα παραδοσιακά βότανα και ένα χάλκινο φυλαχτό για καλή τύχη!

Ακούγοντας το έργο αυτό, το βρήκα πάρα μα πάρα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον σαν ιδέα και τέτοιες προσπάθειες πάντα μπορούν να σε γοητεύουν και δεν γίνεται να περνούν απαρατήρητες, ειδικά αν έχεις και βάσεις κλασικής μουσικής. Καταφέρνει λοιπόν να σε ταξιδέψει μέσα στην ιστορία της Goditha και να σε μαγέψει μέσα από τις δεκαοχτώ του συνθέσεις για την υπόλοιπη μιάμιση ώρα που διαρκεί συνολικά το άλμπουμ. Οι ερμηνείες από τους μουσικούς είναι εντελώς θεατρικές, μοναδικές και οι καλεσμένοι πραγματικά δίνουν ρεσιτάλ σε αυτό! Το ίδιο συναίσθημα, μου προκάλεσε και ο αφηγητής. Οι συνθέσεις του, είναι εμπνευσμένες, τεχνικές και οι δεύτερες στα φωνητικά δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Τα δε μουσικά όργανα κινούνται επίσης στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς. Το φλάουτο σε συνδυασμό με το βιολί και το πώς δένουν με την πολυπλοκότητα και στα υπόλοιπα όργανα σου τραβάνε τόσο πολύ την προσοχή, ειδικά στο Fearless, το οποίο ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή.

Μοναδικά αρνητικά που μπορώ να βρω εδώ, είναι μία συγκεκριμένη γυναικεία χροιά, σαν ηχόχρωμα, η οποία δεν με εντυπωσιάζει έτσι και αλλιώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σωστή ή άρτια σε αυτήν την δουλειά ή γενικότερα. Καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και υποκειμενικό. Για τον προαναφερθέντα, λόγο δεν θα μπορούσε καμία δισκοκριτική να πάρει αρνητική κριτική για κάτι τέτοιο, για αυτό και επίσης και δεν αναφέρω το όνομα της ερμηνεύτριας. Αν υπήρχαν άλλα θέματα όπως πχ τεχνικά ή ερμηνευτικά τότε θα το εξετάζαμε αλλιώς.

Το δεύτερο αρνητικό το οποίο είναι και αντικειμενικό θεωρώ, αφορά το κομμάτι της παραγωγής. Καλά τα pro tools ή το cubase ή κάποιο άλλο πρόγραμμα που δίνονται σαν εργαλεία και λύνουν τα χέρια σε πολλά ζητήματα με την βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας, αλλά ας μου επιτραπεί να αναφέρω πως δεν είναι το κλειδί της επιτυχίας και δεν αρκεί μονάχα αυτό.

Αφού επομένως η ροκ όπερα αυτή, γράφτηκε από γυναίκα και είναι πολύ αξιοσημείωτο γιατί δεν βλέπουμε συχνά αυτό το φαινόμενο, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω άλλο ένα project, γραμμένο επίσης από γυναίκα, στο ίδιο ή παρόμοιο ύφος αν θέλετε. Ο λόγος αφορά την metal opera της Amanda Somerville, η οποία διαδραματίζεται μέσα από το Aina – Days Of Rising doom.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το βίντεο στο κομμάτι «Introduction»

Εξερευνήστε τους, ακολουθήστε τους μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους

https://www.facebook.com/bobkatsionisofficial/ 
https://www.facebook.com/symmetricrecords 
https://www.facebook.com/Goditha-The-Rock-Opera-419374551800097/ 
https://www.youtube.com/channel/UC_g0RvMnstf9xxhIt19N-dQ 
https://goditha.bandcamp.com/ 

Και στηρίξτε τους γιατί τέτοιες προσπάθειες, εκτός του ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, είναι πολύ ακριβές σαν project, αξίζουν γιατί προσφέρουν κάτι μοναδικό το οποίο δεν βρίσκεται εύκολα στις περισσότερες κυκλοφορίες (αναφέρομαι στο κομμάτι του παντρέματος της ροκ με την λυρική όπερα αλλά και στο ότι αφορά γυναικεία προσπάθεια).

Τα Κομμάτια Του Rock Opera:

01 Introduction
02 There He Is
03 Save Me
04 Feel My Power
05 The Lucky Ones
06 Inside Him It Will Burn
07 Falling Stars
08 In Hell
09 Fearless
10 God Is Your Father
11 Secrets
12 Think Again
13 Hang Her!
14 Follow Me
15 Escape
16 Light & Darkness
17 Forgive Me
18 When A Full Moon Rises

Βαθμολογία:
Ερμηνεία/Θεατρικότητα: 10/10
Μουσική/ Στίχοι: 10/10
Παραγωγή: 8/10


Γιώργος Jorge Βαλιμίτης

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1