listen live button  mytunerlogo3

Velvet Rules X | Γιατί μένουν;

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

giatimenoun1

 

Έχω ένα φίλο γιατρό. Καλά, έχω πολλούς φίλους γιατρούς και πάντα καλά και πάντα αχρείαστοι να είναι όλοι τους, αλλά με το συγκεκριμένο μόνο έχω μιλήσει για τον κορωνοϊό. Και όταν το ρώτησα, στην αρχή-αρχή της πανδημίας, μου απάντησε το αυτονόητο. «Δεν κάνω καμία πρόβλεψη. Θα εκτεθώ την επόμενη κιόλας μέρα. Αφού δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε ακόμα».

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ και κάτι μήνες – κοντεύουμε τους εννιά – με μέτρα, απαγορεύσεις, lockdown, φόρμουλες και υποδείξεις. Και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Και τα κρούσματα αυξάνονται με αριθμούς γεωμετρικής προόδου. Και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αγκομαχάνε. Και τα καινούργια μέτρα είναι – θα έλεγε ένας – κομμένα και ραμμένα να εξυπηρετούν κάποιους και να εγκλωβίζουν κάποιους άλλους.

Δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας. Και δεν θέλω να χάνω το χρόνο μου με δαύτες. Προβληματίζομαι όμως, όπως όλοι σας άλλωστε, για την ουσία. Προβληματίζομαι γιατί ο Γιάννης, ο Δημήτρης, ο Γιώργος και τόσοι άλλοι που έχουν επιχειρήσεις και παλεύουν ολημερίς, έχουν τώρα και το δαίμονα της πανδημίας. Και μαζί μ’ αυτόν έχουν το δαίμονα των μέτρων.

Δεν επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν πάνω από τρεις μουσικοί σε μαγαζί για να παίξουν LiVE. Και θα πρέπει να παίξουν χωρίς μικρόφωνα! Κάποιος αφελής θα σκεφθεί «Μα έτσι δεν θα τους ακούμε». Δεν έχει και τόση σημασία. Έχει;

Το μικρόφωνο φταίει για τη διασπορά; Γιατί αν φταίει, τότε μήπως να κλείσει παντού; Μήπως στα κανάλια οι παρουσιαστές ειδήσεων να μην φορούν μικρόφωνα και απλά να φωνάζουν; Μήπως το ίδιο να ισχύσει για τις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ώστε να μην διασπαρθεί ο ιός; «Μην είσαι ανόητος»! Τη βλέπω την ατάκα να έρχεται, δια στόματος ειδικών, ειδημόνων και ξερόλων, καθώς και των απανταχού θιασωτών τους. Μα δεν θα μπορούμε να βλέπουμε τηλεόραση τότε. Δεκτό λοιπόν. Τότε όμως, γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί παιδιά και αποπαίδια;

Μιλάω καθημερινά με κόσμο που έχει τέτοια μαγαζιά. Μου λένε τον πόνο τους αυτοί οι άνθρωποι. Όπως το λένε και στις παρέες τους. Όπως το λένε και σε σας. Και σεις στραβώνετε. Θυμώνετε, δαγκώνετε τα χείλη σας από την τσαντίλα και «στολίζετε» και ορισμένους. Και ξέρετε ότι έχει αποφασιστεί και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Χθες θα καλύπταμε ένα LiVE, μία εξαιρετική μπάντα φίλων, σε ένα φιλικό μαγαζί και θα περνούσαμε καλά, έχοντας πάρει όλα τα μέτρα προστασίας. Χθες θα καλύπταμε μία LiVE εκδήλωση, σε ένα εξίσου φιλικό μαγαζί, που είχε πάρει επίσης όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Τα νέα μέτρα στέρησαν μεροκάματα, ψυχική ανάταση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο πολιτισμός μας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Τον τσακίζουν και το θάβουν εκεί που τον έριξαν, με πρόσχημα την πανδημία. Τα κρούσματα ξεσπούν αλλού, ο κακός χαμός γίνεται αλλού, αλλά οι αποφάσεις πλήττουν εκείνους που προσπαθούν, που τα κατάφεραν, αλλά «δεν πρέπει» να ανταμειφθούν. Σαν να κάνεις τέλειες πρόβες, αλλά σου απαγορεύουν να παίξεις, γιατί κάποιος «υψηλά ιστάμενος» δεν συμπαθεί το «είδος» που παίζεις. Σαν να είσαι ο καλύτερος στις προπονήσεις, αλλά στο παιχνίδι της Κυριακής δεν θα κατέβεις βασικός, επειδή ο τάδε είναι ανιψιός του κολλητού του προέδρου και θα παίξει εκείνος, παρά το ότι δεν έχει πατήσει το πόδι του στο γήπεδο.

Δεν βάζω τη λέξη συμπάσχω. Κανείς δεν συμπάσχει με τους ιδιοκτήτες λαϊβάδικων αυτή την περίοδο. Μόνοι τους περνάνε τις ανηφόρες και τις περνάνε πολύ δύσκολα. Μήπως να πάμε σ’ αυτά μαγαζιά λοιπόν, να έχουμε τις κιθάρες μας και να τραγουδάμε από την ψυχή μας; Σας φαίνεται αφελές; Μπορεί και να ‘ναι! Σκεφθείτε όμως ότι ο στόχος επιτυγχάνεται. Και κόσμος πάει και το διασκεδάζει και τα μεροκάματα δεν χάνονται. Και αν δεν γίνεται να τραγουδήσουμε όλοι μας… τότε ας βρούμε κάτι να χτυπάμε, κάτι να γρατζουνάμε. Αφού μας στερούν τα μικρόφωνα, ας μην τα χρησιμοποιήσουμε! Ας βοηθήσουμε μόνο να αναστηθούν τα μαγαζιά, για να υπάρχουν μεθαύριο, όταν όλο αυτό γίνει παρελθόν και ας αναρωτηθούμε μόνο για κείνους που αποφασίζουν με μόνο γνώμονα τη ματαιοδοξία τους. Γιατί άραγε δεν εξαφανίζονται από τα μάτια μας; Γιατί μένουν;

 

 

Κώστας Κούλης

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1