listen live button  mytunerlogo3

Ο «Δαίμων» του Σωκράτη στην Ροκ μουσική και το φιλοσοφικό του «στίγμα».

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

ΟΔαίμωντουΣωκράτη1

 

Όπως είναι γνωστό ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός ήταν αυτός που έδωσε τα «φώτα» του και μεταλαμπάδευσε την φιλοσοφία, την τέχνη, τον πνευματισμό κ.λ.π., σ’ ολόκληρη την δύση, επάνω σ’ αυτόν βασίστηκε ο λεγόμενος «δυτικός πολιτισμός». Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας, ιδιαιτέρως η επονομαζόμενη «Κλασική Περίοδος» (499π.Χ.-323π.Χ.), «πέρασε» στην αρχαία Ρώμη κι’ από αυτή την σύνδεση, προέκυψε ο λεγόμενος «Ελληνορωμαϊκός» πολιτισμός και βασιζόμενη σ’ αυτόν τον πολιτιστικό συγκερασμό, γεννήθηκε η λεγόμενη «Ιταλική Αναγέννηση» κατά τον ύστερο Μεσαίωνα (476μ.Χ.-1.492μ.Χ) για να εξαπλωθεί μετέπειτα στον τότε γνωστό δυτικό κόσμο. Εκεί τοποθετείται χρονολογικά η έναρξη της Αναγέννησης, από τον 15ο αιώνα ως τον 17ο αιώνα, και αποτέλεσε την πνευματική βάση για τον μεταγενέστερο Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Όπως αποδεικνύεται γενικότερα από την ιστορία του ανθρώπινου γένους, υπάρχει μια αλληλουχία στην εξέλιξη μας σ’ όλα τα επίπεδα, μια ακολουθία, δεν υπάρχει «παρθενογένεση» σε κανένα τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την πολιτισμική εξέλιξη μας, οπότε μην αντιδρούμε κατ’ ευθείαν αρνητικά και απαξιωτικά, χωρίς να σκεφτούμε πρώτα σοβαρά την άποψη, ότι επίσης ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός βασίστηκε στην προϋπάρχουσα γνώση προγενέστερων αυτού πολιτισμών. Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την φιλοσοφική σχέση και επίδραση του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού στον δικό μας, ο οποίος Αιγυπτιακός με την σειρά του στηρίχτηκε στον αρχαιότερο πολιτισμό χωρών της Ανατολής, βασικά όπως λέγεται, εξ’ ανατολών έρχεται το «φως» της γνώσης, καθώς ανά εποχή το αντίστοιχο πολιτισμικό, πνευματικό κέντρο εξέλισσε κι’ ανάπτυσσε, τις διδαχές και την γνώση που «παραλάμβανε» από τους προκάτοχους του. Το πώς χειριστήκαμε τον πολιτισμό και την γνώση που μας παραδόθηκε, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα….

 

ΟΔαίμωντουΣωκράτη2

 

Αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες μορφές του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος κι’ όχι μόνο, καθώς θεωρείται ο ιδρυτής της «Δυτικής Φιλοσοφίας», υπήρξε ο φιλόσοφος Σωκράτης (470-399π.Χ.). Ο Έλληνας φιλόσοφος αποτέλεσε την «τομή» στην πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας, είναι χαρακτηριστικό του γεγονότος αυτού, ότι όλοι οι προγενέστεροι του φιλόσοφοι ονομάζονται «Προσωκρατικοί», τα πάντα άλλαξαν μετά απ’ αυτόν. Η ζωή του σπουδαίου προγόνου μας είναι λίγο πολύ γνωστή σ’ όλους μας, οπότε ας περάσουμε σιγά σιγά στην σχέση του με την rock μουσική, πως τιμήθηκε, ποιους ενέπνευσε και ποιες αναφορές υπάρχουν σ’ αυτόν στο «χρονοντούλαπο» της Rock μουσικής, κυρίως και βασικά από ημεδαπούς μουσικούς. Οι πρώτοι που τον τίμησαν, ήταν βέβαια οι πολύ μεγάλοι, πρωτοπόροι Έλληνες rockers «Socrates», των οποίων το αρχικό όνομα ήταν «Socrates Drank The Conium», υπό το οποίο κυκλοφόρησαν τρείς δίσκους, τον επώνυμο τους το 1971, το «Taste Of Conium» το 1972 και το «On The Wings» το 1973.

 

Η πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου είναι τεράστια, μας έχει αφήσει πάρα πολλά γνωμικά και διδάγματα, μια πάρα πολύ πλούσια διδασκαλία, που δεν φτάνει μια ζωή ολόκληρη για να την κατανοήσουμε και να την αφομοιώσουμε…..

 

ΟΔαίμωντουΣωκράτη3

 

Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως θα επικεντρωθούμε στο γνωστό «Δαιμόνιο» του Σωκράτη, το οποίο αποτελούσε ουσιαστικά τον «δίαυλο» επικοινωνίας του με την Θεία Αρχή, μέσω του «εσωτερικό» του Θεού, την μικρή αυτή «σιγανή φωνή» που όλοι έχουμε μέσα μας, αλλά αμελούμε ν’ «ακούσουμε» και την παρουσία του «Δαίμων» στην Rock μουσική.
Αυτό είναι το σημαντικό για κάθε άνθρωπο, ώστε ν’ αναπτυχθεί πνευματικά και να διάγει έναν ευγενή βίο, αν θα μπορέσει ενδοσκοπώντας ν’ ακούσει αυτή την «σιγανή φωνή», τον «Δαίμων» του Σωκράτη, που αντιπροσωπεύει τον πνευματικό μας «οδηγό» ή αλλιώς την ανώτερη «φωνή της ψυχής» μας ή αν θ’ αφεθεί να γίνει βορρά των δυνατών, δημιουργώντας οχλοβοή φωνών του κατώτερου του εαυτού μας….

 

«… αντιλαμβάνομαι μέσα μου κάτι σαν σημείον θείον και υπερφυσικόν… Τούτο δε, το οποίον ήρχισεν από την παιδικήν μου ηλικίαν, είναι έν είδος φωνής, η οποία ομιλεί και πάντοτε μεν με αποτρέπει, από τούτο το οποίον μέλλω να πράξω, ουδέποτε δε με προτρέπει …»

(Πλάτωνος Απολογία του Σωκράτους 31cd)

Βέβαια σχετικές αναφορές στον ίδιο εννοιολογικά «Δαίμων», υπήρχαν από την εποχή του Σουμερικού πολιτισμού, στην Μεσοποταμία, τον πρώτο ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου (6.000 π.Χ.).

 

 

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, κάνοντας μια διαφορετική προσέγγιση του όρου, η οποία δεν χρήζει περισσότερης ανάλυσης…….

ΔΑΙΜΩΝ = ΔΑΗΜΩΝ = ΝΟΗΜΩΝ

Η λέξη «Δαίμων» δεν έχει καμία σχέση με την έννοια που της έχουμε αποδώσει εμείς σήμερα, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν Διάβολο. Ο «Δαίμων» ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα, «δαίομαι = μοιράζω», από το ρήμα «δαίω» και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές. Ο «Δαίμων Εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν την αντίστοιχη Χριστιανική έννοια του «Φύλακα Άγγελου», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο ένα «δίαυλο» επικοινωνίας, όπως προείπαμε, μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των Θεών.
«Πράττω κατά τον Δαίμονα Εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

 

ΟΔαίμωντουΣωκράτη4


Η πιο γνωστή αναφορά στην φράση «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» στην rock κοινότητα βρίσκεται βέβαια στην επιτύμβια πλάκα του Jim Morrison και γράφτηκε από συγγενείς του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των «The Doors» έπραττε στην σύντομη ζωή του, πάντα σύμφωνα μ’ ότι του υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του εσωτερικός θεός», κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
Την ίδια αναφορά κάνουν και οι Έλληνες πρωτοπόροι Black Metallers, «Rotting Christ» με το τραγούδι αυτό.

 

 

«Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού
Βάλλω κατά τον άρχοντα Θεού
φόβος, δέος, σκότος, δαίμονας

[Chorus I:]
Phobia the hidden life's emotion
The cursed the exiled shadow - The seed of sorrow. Gloria to those that show devotion
And a divine honor - the holy bread to swallow.

Βάλλω κατά τον φόβου μου - πολεμώ
Πράττω εις γνώσιν εαυτού
τρόμος δέος μένος δαίμονας


[Chorus II:]
Phobia the visible life's diversion
A fairy tale that hallow - Your soul your sorrow. Gloria for brave and strong warrior
With a command to follow - The curse to hallow.

Αίμα αίμα αίμα αίμα αίμα αίμα αίμα αίμα, που είναι η Θεία δίκη, η Νέμεσις, κατάρατος ης

[Chorus I]
Ιερός πόλεμος - Ιαχή δαίμονος»

Τι ακριβώς σημαίνει όμως η έννοια «Ιερός Πόλεμος»; Η αναφορά αυτή λοιπόν έγκειται στον μεγάλο εσωτερικό πόλεμος που γίνεται καθημερινά, μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανάμεσα στον καλό του και στον κακό του εαυτό, στον ανώτερο και στον κατώτερο, για την τελική επικράτηση ενός εκ των δύο. Είναι η ίδια διαμάχη που εννοείται και στο Κοράνι, καθώς το επονομαζόμενο «Jihad» ουδεμία σχέση έχει με την διαστρεβλωμένη αντίληψη που έχει επιβάλει το Μουσουλμανικό ιερατείο.

 

ΟΔαίμωντουΣωκράτη5


Είναι ακριβώς η ίδια έννοια που ενέχει το «Yin Yang», το γνωστό σ’ όλους μας σύμβολο του Ταοϊσμού, το οποίο αναδεικνύει τον δυϊσμό σ’ όλα τα πράγματα, σ’ όλη την πλάση, την συνύπαρξη του καλού και του κακού σε κάθε οντότητα, ενώ παράλληλα μας δείχνει ότι ταυτόχρονα ενυπάρχει ένα μικρό μέρος του ενός μέσα στ’ άλλο και αποτελούν μαζί ένα σύνολο, στο οποίο ο καθένας μας πρέπει να βρει την ισορροπία, την «χρυσή τομή» ή αλλιώς την «μέση οδό», η οποία αποτέλεσε την βάση της διδασκαλίας του Κομφούκιου (551-479π.Χ.) και πολλάκις αναφέρθηκαν σ’ αυτήν επίσης οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

 

 

Επιστρέφουμε όμως τώρα στον αρχαιοελληνικό «Δαίμων», η έννοια το οποίου συνυπήρχε με τη λέξη «Θεός», εντούτοις, ο «Δαίμων» αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη θεϊκή δύναμη, ενώ ο Θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, με την Ειμαρμένη. Επίσης στην λέξη «Δαίμων» απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου, όπως προαναφέραμε, δηλαδή «κατά φύλακα δαίμονα», εξ’ ου προέρχεται και η λέξη ευδαιμονία, εννοώντας την ευτυχία, προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του «Δαίμονος». Αποτέλεσε όμως κομβικής σημασίας η εποχή κατά την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του Χριστιανισμού κι’ η προσπάθεια επιβολής του πάνω στις προϋπάρχουσες θρησκείες, καθώς τότε έγινε η μεταστροφή του «προστάτη Δαίμονα» σε μια κακή οντότητα. Η λέξη που δήλωνε τον αγνό Θεό των Αρχαίων έπρεπε να αποκτήσει αρνητική σημασία και τότε από συνώνυμο του Θεού γίνεται συνώνυμο του Διαβόλου, μια οντότητα που δεν υφίστατο στην Αρχαία Ελλάδα κι’ ο καλός άγγελος γίνεται κακό δαιμόνιο. Οι δαίμονες, πλέον, είναι τα κακά πνεύματα, οι άγγελοι του κακού, ο «Έκπτωτος Άγγελος» που έχει ως αρχηγό του τον Σατανά («Satana» στα Εβραϊκά σημαίνει ο αντίπαλος) κι’ έτσι δημιουργήθηκαν οι λέξεις: δαιμόνιος, δαιμονισμένος, δαιμονόπληκτος, δαιμονιστής, δαιμονολατρία, πανδαιμόνιο κ.α..

 

 

Κλείνοντας αυτό ο άρθρο θ’ αναφερθούμε στην «Απολογία Σωκράτους», όπως μας την μετέφερε ο Πλάτωνας (397 ή 396 π.Χ.), προσπαθώντας να διακρίνουμε την «αλήθεια» μέσα απ’ αυτά που γνωρίζουμε, γιατί αποφάσισε να πιει το «κώνειο» και δεν διέφυγε, όπως τον προέτρεπαν οι μαθητές του. Η κατηγορία που τον βάρυνε ήταν η εισαγωγή «καινών δαιμονίων», δηλαδή οι κατήγοροι του προσπάθησαν ν’ αποδείξουν, ότι ο Σωκράτης ήταν ασεβής, θέλοντας ν’ αντικαταστήσει τους Θεούς της πόλης με τις δικές του προσωπικές θεότητες, αν κι’ ο ίδιος αναφερόταν πάντα σ’ έναν μόνο «Δαίμων», τον δικό του εσωτερικό, προσωπικό πνευματικό οδηγό και προστάτη. Η θανατική του καταδίκη πραγματοποιήθηκε με την κατάποση του «κώνειου», ποινή την οποία αποδέχτηκε ως νομοταγής πολίτης, μένοντας πιστός στην φιλοσοφία του, έτσι τουλάχιστον μας λένε, αλλά η αλήθεια απέχει παρασάγγας. Ο Σωκράτης αποδέχθηκε στωικά την καταδίκη του, γιατί γνώριζε κι’ ο ίδιος ότι είχε «εγκληματήσει» απέναντι στα Θεία, γιατί είχε παραβεί τους ιερούς όρκους του, αυτούς που έδιναν όλα τα μέλη των ανωτέρων πνευματικών και φιλοσοφικών «σχολών» καθ’ όλη την ανθρώπινη ιστορία. Αν προσέξουμε καλύτερα τις ζωές και τις διδασκαλίες όλων των μεγάλων φιλοσόφων, όλων των ανωτέρων απεσταλμένων κάθε θρησκείας, θα παρατηρήσουμε, ότι υπήρχε διαφοροποίηση ανάμεσα σ’ αυτά που δίδασκαν την πλατιά μάζα και σ’ αυτά που διδάσκονταν μέσα στις σχολές… Ο Χριστός μίλαγε με παραβολές στον κόσμο, ενώ μετέδιδε την ανωτέρου επιπέδου διδασκαλία στους μαθητές του, ενώ την ύψιστη «μυστική» γνώση την παρείχε μόνο στον πολύ στενό κύκλο των μαθητών του, τους Δώδεκα Αποστόλους, εξάλλου δεν είχε πει: «μη ρίπτετε τα άγια τοις κυσί και τους μαργαρίτας έμπροσθεν των χοίρων…». Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με την αρχαιοελληνική μυθολογία, η οποία είναι γεμάτη συμβολισμούς και μυστικές έννοιες, στα κατά τ’ άλλα απλοϊκά «παραμύθια», τα οποία δεν έχουν κυριολεκτική σημασία, αλλά μεταφορική. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί κι’ η λαϊκή παράδοση όλων των λαών ανά τον κόσμο. Ο Σωκράτης λοιπόν εσφαλμένα κοινοποίησε στο κοινό «επτασφράγιστες» μυστικές διδασκαλίες, ίσως εξαιτίας της αγάπης του για τον Άνθρωπο και «πλήρωσε» οικιοθελώς το τίμημα, γνωρίζοντας ότι θα συνέχιζε το «ταξίδι» του στ’ ανώτερα πεδία, ερχόμενος σ’ άμεση επαφή με την Θεία Αρχή που τον καθοδηγούσε σ’ όλη τη επίγεια ζωή του, μέσω του δικού του προσωπικού «Δαίμων»….

 

ΟΔαίμωντουΣωκράτη6

 

 

 

Σταμάτης Μπούρδος

 

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1