listen live button  mytunerlogo3

Αφιέρωμα Neil Peart | Ο «φιλόσοφος» της Rock, ο «μάστερ» των ντραμς (Μέρος δεύτερο)

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

neil peart 1deuteromeros

 

Αρκετά χρόνια αργότερα στις 09/09/2000 παντρεύεται στο Λος Άντζελες την φωτογράφο Carrie Nuttall, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Olivia Louise Peart.
To 2001 ενημέρωσε τους Lifeson & Lee, ότι ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην μπάντα και το 2002 κυκλοφορούν τον 17ο δίσκο


Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Neil Part ανακοίνωσε την οριστική του μουσική «συνταξιοδότηση», καθώς έπασχε από χρόνια τενοντίτιδα και προβλήματα στους ώμους. Μάλιστα στην συνέντευξη που έδωσε, αναφέρθηκε στην κόρη του Olivia, η οποία τον συνιστούσε στους συμμαθητές της όταν την πήγαινε στο σχολείο, ως ένα «συνταξιούχο ντράμερ», οπότε προτίμησε ν’ αποχωρήσει, παρά να βιώσει την δυσχερή κατάσταση που περιγράφεται στο τραγούδι τους «Losing It»…..

 

 neildeuteromeros

 

Ο Neil Part υπήρξε ο αγαπημένος ντράμερ όλων των ντράμερ, είχε κερδίσει μάλιστα 38 βραβεία στα ετήσια δημοψηφίσματα του «Modern Drummer». Ο προσωπικός του μουσικός «ήρωας» κι’ αυτός που τον επηρέασε όσο κανείς άλλος ήταν ο ντράμερ Keith Moon (The Who), δημιουργώντας όμως μια δική του τεχνική, τόσο εκρηκτική, όσο και ακριβής. Άλλες επιρροές του ποικίλουν από rock μέχρι jazz fusion μουσικούς, όπως οι John Bonham, Ginger Baker, Phil Collins, Stewart Copeland ή οι Billy Cobham, Buddy Rich, Gene Krupa….. Το 1994 και το 1997 μάλιστα ανέλαβε την παραγωγή δύο αφιερωματικών δίσκων στον πρωτοπόρο jazz ντράμερ Buddy Rich, όπου συμμετείχαν πολλοί και σημαντικοί ντράμερ.

 

 

Υπήρξε ένα αεικίνητο πνεύμα, προσπαθώντας πάντα να γίνεται καλύτερος. Ενώ ήδη συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους μουσικούς όλων των εποχών, λαμβάνοντας τον θαυμασμό και την αποδοχή σύσσωμης της μουσικής κοινότητας, ξεκίνησε στα ‘90s να λαμβάνει μαθήματα από τους Freddie Gruber και Peter Erskine (γνωστούς ντράμερ και δασκάλους), με σκοπό ν’ αναδομήσει την τεχνική του και ν’ αποκτήσει επιπλέον δεξιότητες….. Σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό «Rolling Stone» το 2012 είχε σχολιάσει τα μαθήματα αυτά, λέγοντας: «Τι άλλο είναι ένας δάσκαλος παρά ο μαθητής ενός άλλου δασκάλου; Έχει μια ευθύνη ο καθένας μας να γίνεται συνεχώς καλύτερος».

 

Στις 12/12/2005 κυκλοφόρησε το DVD «Anatomy Of A Drummer», στο οποίο παρουσιάζονται ζωντανές αλλά και στούντιο ηχογραφήσεις του, συζητά τις τεχνικές του, αναλύοντας τον τρόπο παιξίματος του.

 

 

Όσον αφορά τις πολιτικές του απόψεις, στις οποίες αναφερθήκαμε αρχικά, να συμπληρώσουμε εδώ εν συντομία, ότι αυτές σκιαγραφούνται μέσω της στιχουργικής του γραφής με τους Rush, ότι δεν είχε συσχετισθεί ποτέ άμεσα με κάποιο πολιτικό κόμμα ή οργάνωση, τόσο στον Καναδά ή στις Η.Π.Α.. Το 1993, ένα χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές του Καναδά, υποστήριξε ανοιχτά τον δημοκρατικό ελευθεριακό υποψήφιο Jean Chretien. Τον είχαν χαρακτηρίσει «συντηρητικό», «ρεπουμπλικάνο» ή προσπάθησαν ενίοτε να του αποδώσουν διάφορες πολιτικές ταυτότητες, αλλά ο ίδιος σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό «Rolling Stone» το 2005, αυτοχαρακτηρίστηκε ως «αριστερής κλίσης ελευθεριακό» άτομο.

 


Οι πολιτικές και φιλοσοφικές του απόψεις σκιαγραφούνται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επίσης στους στίχους αυτού του τραγουδιού……

 


Όσον αφορά ιδιαιτέρως τις φιλοσοφικές του απόψεις και τον «αντικειμενισμό», τον οποίο είχε ασπαστεί αρχικά, ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Rush Backstage Club Newsletter» του 1994, ότι «το άτομο είναι κυρίαρχο όσον αφορά θέματα δικαιοσύνης κι’ ελευθερίας» κι’ απομάκρυνε εαυτόν από το αυστηρό «αντικειμενισμό» ως φιλοσοφικό ρεύμα. Το 2012 όταν ρωτήθηκε αν οι θεωρίες της Ayn Rand εξακολουθούν να τον εκφράζουν, απάντησε: «Ω, όχι…. Αυτό ήταν πριν 40 χρόνια, όταν ήταν σημαντικό για εμένα τότε, βρισκόμενος σε μια μεταβατική περίοδο ανακάλυψης του εαυτού μου, να έχω την πίστη, ότι αυτό που πρέσβευα, άξιζε τον κόπο.»

Με τα χρόνια ανέπτυξε μια δική του φιλοσοφική προσέγγιση, ονομάζοντας την «Tryism», η οποία πρέσβευε, ότι: «όποιος προσπαθήσει να επιτύχει κάτι, αυτό θα επιτευχθεί αν προσπαθήσει πολύ κι’ επίμονα.»Αυτά που «πέτυχε» στην ζωή του ο μεγάλος «φιλόσοφος» και «δάσκαλος», είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης, αφήνοντας συνολικά μια τεράστια πολυσχιδής πολιτισμική κληρονομιά στην ανθρωπότητα……

neildeuteromeros2

 

 

 

Σταμάτης Μπούρδος

 

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1