listen live button  mytunerlogo3

“Sign Of The Horns” | Μύθος & Πραγματικότητα

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

sighofhorns1

 

Η πολύ γνωστή και διαδεδομένη πλέον χειρονομία του χεριού, με τον δείκτη και το μικρό δάχτυλο σηκωμένα, ενώ τα άλλα τρία δάχτυλα του χεριού παραμένουν κλειστά, είναι η πιο κοινή κίνηση που θεωρείται ότι σχετίζεται με τον Σατανά,
καθώς τα δύο υψωμένα δάχτυλα συμβολίζουν τα κέρατα του και ονομάζεται “Sing Of The Horns” aka “Devil’s Horns”, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα ονομασίες, όπως, El Diablo, Sign of Satan the Horned God, the Goat, Goat Horns, Rock On, Rock Fist, The Horns, Mano Cornuto, Il Cornuto, Pommesgabel, Evil Fingers, Metal Horns, Devil Sign, Diabolicus κ.α.

 

sighofhorns2

 

Μουσικά αυτή η χειρονομία είναι συνδεδεμένη άμεσα με την Heavy Metal κοινότητα και την κουλτούρα της, με την γνωστή ρήση «Horns Up» να την συνοδεύει……

Πλέον βέβαια χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο αυτό, ούτε με το Rock And Roll γενικότερα, ενώ έχει αποτελέσει σε πολλές περιπτώσεις ένα «σήμα κατατεθέν» σε διάφορες παραλλαγές για εμπορικές δραστηριότητες και βέβαια έχουν υπάρξει πάρα πολλές περιπτώσεις που παρατηρούνται άτομα άσχετα με τον μουσικό χώρο αυτό,

 

sighofhorns3

Η pop star Nicki Minaj

 

πιθανότατα χωρίς να έχουν ιδέα του τι ακριβώς σημαίνει, να ενστερνίζονται την χειρονομία αυτή, ίσως για να είναι «in»,

 

sighofhorns4 sighofhorns5

Ο rapper Snoop Dog         Ο διάσημος rapper Eminem

 

 ή πιθανότατα θέλουν να υποδηλώσουν κάτι άλλο…. κρύβεται ίσως κάτι πίσω από αυτή την κίνηση;

Μήπως όμως τελικά όλα αυτά τα άτομα ανήκουν σε κάποια «μυστική» οργάνωση, σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική,

 

sighofhorns6

George W. Bush

 

θρησκευτική ή κοινωνική ομάδα ή μήπως αντιπροσωπεύουν, πρεσβεύουν κάποιο συγκεκριμένο μυστικιστικό «ιδεώδες» ή πρόκειται πάλι περί κάποιας «θεωρίας συνομωσίας»;

 

sighofhorns77

Silvio Berlusconi

 

Υπάρχει μήπως κάποια πολιτική, κοινωνιολογική ή θρησκευτική σημειολογία πίσω από αυτή την κίνηση; Είναι τελικά μια κίνηση που αφορά μόνο κάποια συγκεκριμένη ομάδα μουσικόφιλων ή όχι;

 

 

Πριν όμως προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε με αυτό το άρθρο στην σημειολογία των «Κεράτων του Διαβόλου», ας διευκρινίσουμε δύο ακόμα χειρονομίες που λανθασμένα συνδέονται με την προς διερεύνηση κίνηση…….

Η χειρονομία με τα δύο πιο πάνω αναφερόμενα δάχτυλα σηκωμένα μαζί με το μεγάλο, είναι το σύμβολο της

 

sighofhorns888

O John Lennon κάνοντας την χειρονομία "ILY"

 

«Αγάπης», για την ακρίβεια σημαίνει «σε αγαπώ», και προέρχεται από την αγγλοσαξονική νοηματική γλώσσα των κωφαλάλων.

 

sighofhorns9

Vader: Piotr Wiwzcarek

 

Ο κάθε συνδυασμός των δαχτύλων της παλάμης ξεχωριστά μας δίνει και ένα γράμμα της αγγλοσαξονικής αλφαβήτου, οπότε συνολικά τα τρία γράμματα είναι: «I», «L», «Y» και συνδυαστικά σημαίνουν «I Love You».

 

sighofhorns10

 

 

Η επόμενη χειρονομία προέρχεται όταν εκτείνουμε μόνο το μικρό και το μεγάλο δάχτυλο της παλάμης και ονομάζεται «Shaka Sign» ή «Hang Loose».

 

sighofhorns11

 

Πρόκειται για μια απολύτως φιλική καθημερινή χειρονομία και σχετίζεται γεωγραφικά κυρίως με την Χαβάη και την «κουλτούρα» των surfers, μην έχοντας βασικά ουδεμία σχέση με την μουσική, αποτελεί μια χειρονομία αναγνώρισης και φιλικού χαιρετισμού μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, ή οποία προήλθε από ένα εργατικό ατύχημα, καθώς ένας κάτοικος, έχοντας χάσει όλα τα μεσαία δάχτυλα του, χαιρετούσε μόνο με τα ακραία, οπότε φίλοι και γνωστοί τον μιμήθηκαν κι’ έτσι εξαπλώθηκε στην τοπική κοινωνία, ενώ έχουμε παρακολουθήσει πολλούς αθλητές να πανηγυρίζουν κάνοντας αυτή την χειρονομία, ειδικότερα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ την ίδια κίνηση έκανε ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Obama στην ορκωμοσία του καθώς είναι γεννημένος στην Χαβάη.

 

sighofhorns12 sighofhorns133

 

Οι «The Beach Boys» βέβαια μας γνώρισαν και έφεραν στο προσκήνιο το λεγόμενο «Surf Rock», φέρνοντας κοντά μας μια διαφορετική μουσική κουλτούρα.

 

 

Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν κάποια βασικά πράγματα, μπορούμε πλέον να ασχοληθούμε με τα ευρέως διαδεδομένα «Sign Of The Horns»,

 

sighofhorns14

 

να δούμε που βρίσκεται η ιστορική πραγματικότητα της χειρονομίας αυτής, τι αντιπροσωπεύει και που ξεκινάει ο μύθος, κι’ αν σχετίζεται δίκαια με την Heavy Metal μουσική «κουλτούρα» ή όχι…….

Πριν περάσουμε στην διερεύνηση λοιπόν της συγκεκριμένης χειρονομίας, καλόν θα ήταν να διευκρινίσουμε καταρχήν, ότι αποτελεί καθαρά μια παρεξήγηση η συσχέτιση της με τους αναφερόμενους ως «Ιλλουμινάτι» (Illuminati), καθώς δεν βρίσκεται πίσω απ’ όλα η κοινότητα των «Πεφωτισμένων», απλώς κάποιοι κύκλοι θεώρησαν καλόν να τους εμπλέξουν και σ’ ένα ακόμα πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το «σύμβολο των κεράτων»….

Ίσως βέβαια από την άλλη, να ισχύει επακριβώς εδώ το ρητό, «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», καθώς δεν εξηγείται αλλιώς ή χρήση της χειρονομίας αυτής, από τόσους ανθρώπους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες κλπ, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την σχετική κουλτούρα.....

 

 sighofhorns15

sighofhorns166

Η γνωστή pop star Rihanna

 

 

 Θα ξεκινήσουμε την έρευνα/ανάλυση μας, κάνοντας μια προσπάθεια να βρούμε την θρησκευτική σημειολογία και σημασία της χειρονομίας αυτής, απ’ όλες τις πλευρές, όσο δύσκολο και μπερδεμένο κι’ αν είναι, καθώς παρουσιάζεται σε διάφορες εποχές, κουλτούρες και θρησκευτικές πεποιθήσεις……..

 

sighofhorns177

 

Μια πρώτη ένδειξη και παρουσία της βρίσκουμε σε μια επιτύμβια πλάκα στην Αρχαία Ελλάδα, χρονολογούμενη τον 1ο αιώνα π.Χ.,

 

sighofhorns188

 

ενώ θεωρείται ότι υπάρχει και σε άλλα γλυπτά εκείνης εποχής και έκτοτε μεταδόθηκε στον μεταγενέστερο Ρωμαϊκό πολιτισμό,

 

sighofhorns19

Αρχαία Ρωμαϊκή απεικόνιση σάτυρου σε γλυπτό, κάνοντας την ίδια χειρονομία.

 

και κατέληξε στην λαϊκή χρήση της κίνησης «Gesto Delle Corna» ή «Mano Cornuto» ενάντια στο «κακό μάτι» (malocchio), ή αλλιώς την επονομαζόμενη στην Χριστιανική ορολογία  «βασκανία».

 

sighofhorns200

 

Μια εικασία απόδοσης της κίνησης αυτής επίσης στον Ασκληπιό οφείλεται πιθανότατα σε φθορά κάποιων αγαλμάτων, όπως μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες.

Εξερευνώντας άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις και φιλοσοφικά ρεύματα συναντάμε την χειρονομία αυτή σε πολλές περιπτώσεις διαχρονικά.

Στην σύγχρονη εποχή βρίσκουμε την χειρονομία αυτή στην «Wicca», μια θρησκεία η οποία εισήχθη στο κοινό το 1954 από τον Gerald Gardner, αποτελεί παρακλάδι του παγανισμού και στηρίζει την φιλοσοφία της στην δύναμη της φύσης. Κυριαρχείται από τον δυισμό και έχει δυο βασικές θεότητες την θηλυκή «Θεά της Σελήνης» και τον αρσενικό «Θεό με τα Κέρατα» (….όχι κακό), τον οποίο προσομοιάζουν με την συγκεκριμένη κίνηση, ενώ η βασική αρχή της Wicca είναι: «Κάνε οτιδήποτε θέλεις, εφόσον δεν πληγώνει κανένα».

Στον Ινδουισμό ονομάζεται «Apana Yogic Mudra» και μεταφερόμενη στη κλασική ιερή Ινδική χορογραφία συμβολίζει το «λιοντάρι».

Επίσης την βρίσκουμε στον Βουδισμό με μια πολύ παρόμοια κίνηση η οποία ονομάζεται «Karana Mudra» και χρησιμοποιείτο συχνά από τον Gautama Buddha, ως αποτρεπτική προστασία απέναντι σε αρνητικές σκέψεις και διαθέσεις, ενώ υπήρξε συνώνυμο της απομάκρυνσης δαιμόνων.

 

sighofhorns211

 

Αποτελεί μια κίνηση, που έχει περάσει και στην φιλοσοφία της Yoga, αποτελώντας μια γιόγκικη κίνηση, αποσκοπώντας στην απομάκρυνση οποιασδήποτε μορφής αρνητικής ενέργειας, άγχους, φόβου, κατάθλιψης κλπ, ενώ επιφέρει θετικά συναισθήματα. Άξιο επισήμανσης εδώ είναι η ομοιότητα που παρουσιάζει με την χειρονομία ευλογίας, που χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, όπως αυτή χρησιμοποιείται από τους Ιερείς και απεικονίζεται σε αγιογραφίες.

 

sighofhorns22

 

Πιστεύεται από ερευνητές, μελετητές και αποκρυφιστές, ότι μέσω πνευματικής συγκέντρωσης μπορούμε να μεταφέρουμε ρεύματα «ενέργειας», ευρισκόμενα εντός μας, εφόσον βρισκόμαστε σε σύνδεση με τα ανώτερα επίπεδα, κατευθύνοντας τα μέσω του χεριού μας και πιθανότατα η ένωση των δαχτύλων μας σε μια «ακραία ακίδα», βοηθά στην μεταφορά αυτής.
Επίσης η ένωση των χεριών μας, η γνωστή χειραψία, μπορεί να μεταφέρει ενέργεια μεταξύ μας.

 

sighofhorns23

 

Βέβαια, είναι δυνατόν κάλλιστα η ίδια μέθοδος, μέσω διαφορετικής χειρονομίας, να χρησιμοποιηθεί για την μετάδοση αρνητικής ενέργειας, καθυποτάσσοντας την συλλογική βούληση, σε πράξεις βίας και μίσους, αν εκπροσωπεί κάποιος το «κακό» ή την «κακόβουλη» ενέργεια και τα κατώτερα πνευματικά, αρνητικά ενεργειακά πεδία.....

Η παγκόσμια ιστορία έχει να μας παρουσιάσει πολλά τέτοια παραδείγματα.

 

sighofhorns24

 

Τον 14ο αιώνα κυκλοφορεί στην Βαγδάτη το «Kitab al-Bulhan (كتاب البلهان), ή Book of Wonders», ένας εικονογραφημένος χειρόγραφος Αραβικός κώδικας, γραμμένος από τον Abd al-Hasan Al-Isfahani, ο οποίος περιλαμβάνει αστρολογικά, αστρονομικά, φιλοσοφικά και λαϊκής παράδοσης κείμενα.

Ανάμεσα στις ζωγραφιές που κοσμούν τον κώδικα υπάρχει μια πρώτη απεικόνιση του «τραγοκέφαλου» διαβόλου να κάνει την γνωστή χειρονομία………

 

sighofhorns25

 

Ίσως κάπου εδώ να ξεκινάει η συσχέτιση της χειρονομίας αυτής με τον σατανισμό και αργότερα να υιοθετήθηκε από πολλούς άλλους «γνωστούς και μη εξαιρετέους»…..

Ο Anton Szandor LaVey (Howard Stanton Levey) γεννήθηκε στις 11/04/1930 και απεβίωσε στις 20/10/1997.

 

sighofhorns2661

 

Υπήρξε συγγραφέας, μουσικός και αποκρυφιστής, ιδρυτής της «Εκκλησίας του Σατανά» και της επονομαζόμενης «LaVeyan Satanism» θρησκείας. Υιοθέτησε άμεσα την συγκεκριμένη χειρονομία και ενίσχυσε τον συσχετισμό της με τον σατανισμό.

 

 

Ας περάσουμε όμως και στην παρουσία των «Sign Of The Horns» σε άλλες μορφές τέχνης, η οποία έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη…..

Το 1897 εκδίδεται το πρώτο αντίτυπο του θρυλικού μυθιστορήματος του Bram Stoker, «Δράκουλας»…. Στο πρώτο κεφάλαιο ο πρωταγωνιστής Jonathan Harker περιγράφει τα ακόλουθα στην εφημερίδα του, επισκεπτόμενος για πρώτη φορά τα Καρπάθια Όρη:

«When we started, the crowd round the inn door, which had by this time swelled to a considerable size, all made the sign of the cross and pointed two fingers towards me. With some difficulty I got a fellow-passenger to tell me what they meant; he would not answer at first, but on learning that I was English, he explained that it was a charm or guard against the evil eye»
«Όταν ξεκινήσαμε, το πλήθος γύρω από την πόρτα στο χάνι, είχε μεγαλώσει εκείνη την στιγμή σ’ ένα σημαντικό μέγεθος, όλοι κάνανε τον σταυρό τους και δείχνανε δύο δάχτυλα προς εμένα. Με κάποια δυσκολία κατάφερα ένα συνταξιδευτή να μου εξηγήσει τι εννοούσαν, στην αρχή δεν μου απαντούσε, αλλά μαθαίνοντας ότι ήμουν Άγγλος, μου εξήγησε ότι αυτό ήταν ένα ξόρκι ή προστασία απέναντι στο κακό μάτι».

 

sighofhorns277

(Η.Π.Α. – 1899)

 

sighofhorns288

(Μεγ.Βρετανία - 1897) 

 

Ας περάσουμε τώρα στην επονομαζόμενη «έβδομη τέχνη» για να δούμε τον πολύ γνωστό κι’ επιτυχημένο ηθοποιό Marlon Brando στην ταινία «Guys And Dolls» του 1955, να κάνει την ίδια χειρονομία, τραγουδώντας το «Luck Be A Lady», για να φέρει τα λεγόμενα «snake eyes» στο παιχνίδι με κέρδος τις «ψυχές» των τζογαδόρων, δηλαδή τα ζάρια να έρθουν δυο «άσσοι», δείτε στο 03:45……

 

 

Όσο και αν ακούγεται παράξενο η συγκεκριμένη χειρονομία χρησιμοποιήθηκε πολλάκις από τον Walt Disney στις κινηματογραφικές του παραγωγές κινουμένων σχεδίων και όχι μόνο…..

 

 sighofhorns299

 

Το 1971 κυκλοφορεί η ταινία των δικών του στούντιο «Bedknobs And Broomsticks» (Μάγισσες Και Σκουπόξυλα). Στην μεσαιωνικής τεχνοτροπίας απεικόνισης άνοιγμα της ταινίας, εμφανίζεται μια τραγοπόδαρη μορφή με καπέλο γελωτοποιού να κάνει την συγκεκριμένη χειρονομία, δείτε στο 0:00:36……

 

 

Παρατηρήστε προσεχτικά τα χέρια της πρωταγωνίστριας Angela Lunsdbury στο κινηματογραφικό τρέιλερ της ίδιας ταινίας (00:37-00:42)….

 

 

Η γενικευμένη παρουσία και χρήση των «Sign Of The Horns» στον δυτικό κόσμο, οφείλεται πέραν της σύνδεσης τους με την μουσική, σ’ ένα πανεπιστήμιο των Η.Π.Α..

Στο πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό σύστημα του Τέξας, ανήκει το «The University Of Texas At Austin – UT Austin» ένα δημόσιο πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, που δημιουργήθηκε το 1883, ενώ εντάχθηκε στο εθνικό πανεπιστημιακό σύνδεσμο το 1929. Όπως συνηθίζεται στις Η.Π.Α. να έχουν ένα ζώο για μασκότ όλα τα πανεπιστήμια, το εν λόγω ίδρυμα, διάλεξε για δική του μασκότ το «Texas Longhorn», ένα βοειδές τοπικής προέλευσης, που ξεχωρίζει για τα πολύ μακριά κέρατα του, μάλιστα του έδωσαν το όνομα «Bevo»……

 

sighofhorns30

 

Όπως είναι γνωστό όλα τα πανεπιστήμια στις Η.Π.Α., παρέχουν διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και ομάδες, έτσι και το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει την δική του ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, την οποία τιμά με την παρουσία του στα γήπεδα το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Ο Harley Clark, αρχηγός της τότε ομάδας cheerleader του πανεπιστημίου, είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε δημόσια την κίνηση αυτή σε αγώνα της ομάδας όταν έπαιζε στο TCU, στις 11/11/1955 (όπως αναφέρεται επίσημα στην ιστορία του πανεπιστημίου) και από την επομένη οι φίλαθλοι της ομάδας υιοθέτησαν την συγκεκριμένη χειρονομία, θέλοντας να παρομοιάσουν με την κίνηση αυτή την μασκότ του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα τα κέρατα του ταύρου, φωνάζοντας το σύνθημα «Hook ‘Em Horns», ενώ οι αντίπαλοι φίλαθλοι για να τους πειράξουν, χρησιμοποιούν την «ILY» χειρονομία που αναλύσαμε πιο πάνω, ανεστραμμένη……

 

sighofhorns311

 

Πολλές διασημότητες πέρασαν από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, όπως η τραγουδίστρια Janis Joplin, ο αστροναύτης Alan Bean, η πρώην πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. Laura Bush και η κόρη της Jenna, (λογικό είναι και λόγω εντοπιότητας να τους υποστηρίζει επίσης ο George W. Bush)

 

sighofhorns322

 

οι ηθοποιοί Jayne Mansfield, Elli Wallach, Farrah Fawcett, Matthew McGonaughey (ένθερμος οπαδός της ομάδας) κ.α.…..

 

sighofhorns333

 

 

Πριν περάσουμε στην «μουσική» παρουσία των «Sign Of The Horns», ας διερευνήσουμε λίγο την θέση τους σε διάφορες λαϊκές παραδόσεις, όπου θα δούμε ότι κυριαρχεί στην κουλτούρα των μεσογειακών χωρών κυρίως. Δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ακόμα δεισιδαιμονική κίνηση, όπως πολλές άλλες που κάνουμε αυθόρμητα, για να κρατήσουμε μακριά μας οτιδήποτε κακό. Δεν λέμε π.χ. «χτύπα ξύλο» (knock on wood) και κοπανάμε με το χέρια μας μια ξύλινη επιφάνεια για να μην μας βρει κάποιο κακό συμβάν ή δεν λέμε «φτου σου μην σε ματιάσω»; Δεν κάνουν μια ακόμα πιο «χυδαία» κίνηση οι άνδρες πιάνοντας τους όρχεις τους για τον ίδιο λόγο κυρίως στην Ιταλία και στην Ελλάδα; Θυμάστε το παλιό παιχνίδι «πάρε τον παππά» ή «πάνω σου ο παππάς», όταν βλέπαμε ένα ρασοφόρο στον δρόμο;

Σε πολλές χώρες έχει διαφορετική ονομασία, αλλά την ίδια σημασία, στο Περού λέγεται «contra», στην Δομινικανή Δημοκρατία «Zafa» κ.α. Βέβαια έχει και κοροϊδευτική ή προσβλητική σημασία καθώς σε πολλές χώρες συμβολίζει τον «κερατά», «cornuto» (Ιταλικά), «cornudo» (Ισπανικά).

Στην Ιταλική λαϊκή παράδοση έχει βαθιές ρίζες, όπως αναφέραμε πιο πάνω και προέρχεται από την εποχή της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στην σύγχρονη λοιπόν παράδοση των Ιταλών χρησιμοποιείται ως προστασία απέναντι στην κακοτυχία, ονομάζεται «corna» και οριοθετήθηκε η χρήση της χειρονομίας αυτής, ενάντια στο «κακό μάτι» (malοcchio) ή για να μεταδώσει το «κακό μάτι», αναλόγως με τις προθέσεις κάποιου ατόμου, ενώ εμείς έχουμε το «ξεμάτιασμα» και όπως είχε αναφέρει παλαιότερα σε μια συνέντευξη του ο R.J. Dio, την είχε πρωτομάθει από την ιταλίδα γιαγιά του…..

Την χρησιμοποιούν οι Ιταλοί κυρίως με τα δάχτυλα στραμμένα προς τα κάτω, ως αποτρεπτική χειρονομία και προστασία από κάθε ατυχή κατάσταση και κακή ενέργεια. Πριν από πολλά χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Giovanni Leone επισκέφτηκε την Νάπολη σε μια επιδημία χολέρας που είχε ξεσπάσει εκεί, συνομίλησε με ασθενείς κι’ ενώ με το ένα έκανε χειραψίες, με το άλλο έκανε την κίνηση «corna», πιθανότατα για να προστατευτεί από την αρρώστια ή ως αντίδραση στην κακοτυχία που συνάντησε. Αυτό που διέφυγε της προσοχής του όμως, ήταν ότι οι δημοσιογράφοι που βρισκόντουσαν εκεί, αποθανάτισαν με την κάμερα τους την συγκεκριμένη σκηνή….

 

sighofhorns344

 

Ήρθε επιτέλους όμως η ώρα ν’ ασχοληθούμε με την μουσική παρουσία και χρήση των «Sign Of The Horns» και να αναφωνήσουμε «Horns Up», μην γελιέστε όμως, δεν συνδέεται μόνο με το Rock ή το Heavy Metal………

Τέλη ‘60s, αρχές ‘70s, ήταν γνωστή ως «P-Funk Sign» και σχετιζόταν με το γνωστό funk συγκρότημα των «Parliament - Funkadelic» (1955 – ως σήμερα) σε συντόμευση «P-Funk», έχοντας μια δική τους ιδεολογική, ψυχεδελική, φανταστική προσέγγιση στα μουσικά τεκταινόμενα. Ανέπτυξαν μια δική τους επιστημονικής φαντασίας μυθολογία και η κίνηση αυτή αποτελούσε το «σύνθημα» για να εισέλθουν στο φανταστικό τους διαστημόπλοιο, βασικό σημείο αναφοράς στην διαστημική τους μυθολογία……

Ο William “Bootsy” Collins, αυθεντικό μέλος τους, απεικονίζεται αργότερα με το δικό του συγκρότημα «Bootsy’s Rubber Band» να κάνει την συγκεκριμένη κίνηση στο εξώφυλλο του δίσκου «Ahh...The Name Is Bootsy, Baby!» το 1977….

 

sighofhorns35

 

 

Δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση ότι ο άνθρωπος που καθιέρωσε την χρήση των «Sign Of The Horns» στην μουσική σκηνή, δεν ήταν άλλος από τον Ronald James Padavona (10/07/1942–16/05/2010) aka «R.J.Dio»……

Το θέμα που υπάρχει προς συζήτηση είναι α) ποιος το χρησιμοποίησε πρώτος στην rock γενικότερα μουσική «βιομηχανία», β) τι τον ώθησε σε αυτή την επιλογή και γ) γιατί διάλεξε αυτή την χειρονομία για να την συνδέσει με το άτομο του ο Dio…..

Η απάντηση στην τρίτη ερώτηση μοιάζει μάλλον εύκολη, καθώς όπως προαναφέραμε παραπάνω ήταν κάτι που το έμαθε από την γιαγιά του και ήταν βαθιά ριζωμένη ως χειρονομία στην Ιταλική λαϊκή κουλτούρα. Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση, μάλλον έχει να κάνει με τον προκάτοχο του στους Black Sabbath, τον Ozzy, ο οποίος είχε εφαρμόσει την δική του χαρακτηριστική χειρονομία πάνω στην σκηνή, το σήμα της «Ειρήνης»,

 

sighofhorns366

 

οπότε θεώρησε ο ίδιος, ότι καλόν θα ήταν να υιοθετήσει κι’ εκείνος μια δική του κίνηση ως «σήμα κατατεθέν», ώστε να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με τους οπαδούς της μπάντας, αντικαθιστώντας τότε τον μεγάλο frontman στο συγκρότημα, ώστε να αντισταθμίσει μέρος της δικής του σκηνικής παρουσίας και ήταν εύλογο να χρησιμοποιήσει κάτι οικείο, που δεν ήταν «πολυφορεμένο» και είχε μια «απόκρυφη» αύρα ταιριαστή στην «εικόνα» των Black Sabbath, επιφέροντας τόση μεγάλη συζήτηση για την σημασία του εκ των υστέρων.

 

sighofhorns377

 

Στις 16/06/2017 ο Gene Simmons aka “The Demon” των KISS υποβάλλει αίτηση στην υπηρεσία «Πατέντας Κι’ Ευρεσιτεχνίας» των Η.Π.Α. (αμάν αυτός ο άνθρωπος πια να βγάλει από «την μύγα ξύγκι», να θυμίσω εδώ ότι σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει, ότι αν μπορούσε θα μας πούλαγε και τον αέρα που αναπνέουμε….), διεκδικώντας τα πνευματικά δικαιώματα κάθε εμπορικής χρήσης των «Sign Of The Horns», σε συναυλίες, σε φωτογραφήσεις, γενικότερα σε κάθε είδους καλλιτεχνική εκδήλωση, καθώς όπως ισχυριζόταν ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε για εμπορικούς λόγους στις 14/11/1974, κατά την διάρκεια της περιοδείας «Hotter Than Hell», ενώ απεικονίζεται τρία χρόνια αργότερα το 1977, να κάνει την ίδια χειρονομία στο εξώφυλλο του δίσκου «Love Gun».

 

sighofhorns38

 

Βέβαια όπως είδαμε πιο πάνω πιάστηκε «αδιάβαστος», αφού άλλος έφερε στην δημοσιότητα την συγκεκριμένη κίνηση, ενώ ακόμα και στην μουσική βιομηχανία, υπάρχει άλλο άτομο καταχωρημένο να την χρησιμοποιεί πολύ νωρίτερα.

Πάντως πέντε ημέρες αργότερα, στις 21/06/2017, αποσύρει την αίτηση, προφανώς λόγω της γενικευμένης κατακραυγής ενάντια στο πρόσωπο του, μια κίνηση που είχε επιφέρει επίσης την μήνη της συζύγου του αείμνηστου R.J.Dio, της Wendy Dio, η οποία είχε δηλώσει στο TheWrap.com: «Ανήκει στον καθένα, δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι κάτι ελεύθερο, δημόσιο και δεν πρέπει ν’ αποτελεί εμπορικό σήμα».

O Dio μπήκε στους Black Sabbath τον Ιούνιο του 1979 και θεωρούμε ότι αυτός έφερε τα «Sign Of The Horns» στο συγκρότημα, όμως δέκα χρόνια νωρίτερα υπάρχει φωτογραφία του συγκροτήματος (συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή Symptom of the Universe: The Original Black Sabbath 1970–1978), η οποία απεικονίζει τον μπασίστα Terry “Geezer” Butler να κάνει την ίδια χειρονομία, ενώ υπάρχει μια ακόμη δική του φωτογραφία πολλά χρόνια νωρίτερα κάνοντας το «Sign Of The Horns», χωρίς όμως να εξακριβώνεται του πότε είναι ακριβώς…..

 

sighofhorns399

sighofhorns400

 

Οι «Coven» είναι ένα occult psychedelic underground rock συγκρότημα από τις Η.Π.Α., δημιουργήθηκε το 1967 και η τραγουδίστρια τους Esther “Jinx” Dawson άνοιγε και έκλεινε κάθε συναυλία τους, από την αρχή της ιστορίας τους, κάνοντας το «Sign Of The Horns», ενώ θεωρούνται από τους μουσικούς ιστορικούς ως οι πρώτοι που το εισήγαγαν στην rock μουσική σκηνή καθώς επίσης τον ανάποδο σταυρό και την φράση «Ave Satana», πιθανότατα επίσης οι πρώτοι που ασχολήθηκαν σοβαρά με τον σατανισμό. Το 1969 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο «Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls», όπου στο οπισθόφυλλο απεικονίζονται τ’ άλλα δύο μέλη (Greg “Oz” Osborn & Jim Donligner) να κάνουν την ίδια χειρονομία,

 

sighofhorns411

 

ενώ το κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο ονομάζεται..….. «Black Sabbath» !!!!

 

 

sighofhorns422

 

Επίσης στον δίσκο συμπεριλαμβανόταν το περιβόητο «Βlack Mass poster», στο οποίο φαίνεται όλο το συγκρότημα σε πλήρη σύνθεση και κάποια ακόμα άτομα, να κάνουν την ίδια χειρονομία, πάνω από το γυμνό σώμα της Jinx, ενώ ετοιμάζονται να τελέσουν μια μαύρη τελετή……

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε, ότι το «Sign Of The Horns» ως κίνηση συνδέθηκε στενά με το Heavy Metal και μαζί με το headbanging, το air guitar, το mosh pit κλπ, αποτελούν «σήμα κατατεθέν» της μουσικής αυτής κοινότητας, ενώ τα μέλη της την χρησιμοποιούν συνέχεια στις συναυλίες για να δηλώσουν ότι περνάνε όμορφα και ως ένα δείγμα εκτίμησης προς τους μουσικούς.

 

Πριν κλείσουμε την έρευνα αυτή ας δούμε τι είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ronnie James Dio για την χρήση των «Sign Of The Horns» το 2001 σε μια συνέντευξη του στο Metal-Rules.com:


«Αμφιβάλω κατά πολύ στο ότι υπήρξα εγώ ο πρώτος που το έκανε. Είναι σαν να λέμε ότι εγώ εφηύρα τον τροχό, είμαι σίγουρος ότι κάποιος άλλο το έκανε παλαιότερα κάποια στιγμή. Νομίζω ότι θα μπορούσατε να πείτε ότι το έκανα «μόδα». Το χρησιμοποιούσα τόσο πολύ συνεχώς που τελικά έγινε το δικό μου σήμα κατατεθέν, μέχρι που το κοινό της Britney Spears αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει επίσης, οπότε κάπως έτσι έχασε την σημασία του. Ήταν τότε που ήμουν στους Sabbath, ήταν ένα σύμβολο το οποίο σκέφτηκα ότι θα ήταν αντιπροσωπευτικό σχετικά με το ήταν, το τι πρέσβευε το συγκρότημα. ΔΕΝ είναι το σύμβολο του σατανά, δεν έχουμε σχέση με αυτό. Είναι κάτι Ιταλικό που το έμαθα από την γιαγιά μου και ονομάζεται «Malocchio». Είναι για να διώχνεις μακριά το κακό μάτι ή να το στέλνεις, αναλόγως προς ποια πλευρά το κάνεις. Είναι ένα απλό σύμβολο, αλλά αποτελεί μαγικό ξόρκι, έχει τέτοιου είδους αποτελέσματα κι’ ένιωσα ότι δούλεψε πάρα πολύ καλά για τους Black Sabbath. Έτσι έγινα πολύ γνωστός γι’ αυτό και μετά όλοι οι άλλοι το υιοθέτησαν και εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη χειρονομία. Δεν θα έλεγα όμως ποτέ ότι πιστώνομαι εγώ την χρήση του, ως ο πρώτος που έκανε αυτή την χειρονομία. Το λέω αυτό, επειδή το έκανα τόσο πολύ, που τελικά κατέληξε να γίνει το σύμβολο του rock and roll κατά κάποιο τρόπο».

 

 

Stamatis Bourdos

 

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1