listen live button  mytunerlogo3

Ο Roky Erickson «Ανυψώθηκε» στον 13ο Όροφο (Μέρος Δεύτερο)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

roky erickson dead 1

 

O Roky Erickson παντρεύτηκε δυο φορές κι’ είχε τρία παιδιά, τον Jegar (με τον οποίον είχαν παίξει και παρέα), την Spring και την Cynde. Επίσης είχε δύο αδέρφια, τον Sumner και τον Mike, μάλιστα ο Sumner υπήρξε ο «φύλακας άγγελος» του, καθώς ανέλαβε με δικαστική απόφαση το 2001 για πολλά χρόνια, την κηδεμονία του και τον βοήθησε να ξεφύγει από το καθοδικό «σπιράλ» της πνευματικής και ψυχολογικής αστάθειας στο οποίο είχε εισέλθει…..
Ο Sumner σε μια συνέντευξη που είχε δώσει από κοινού με τον αδερφό του, σ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο, είχε εκμυστηρευτεί μια δική του παιδική ανάμνηση όταν ήταν μόλις 4 χρονών: «Θυμάμαι τους 13th Floor Elevators να κάνουν πρόβα στο σαλόνι του σπιτιού μας. Ήμουν ξαπλωμένος μπροστά από τον ενισχυτή, όταν μπήκαν οι «μπάτσοι» και τους σταμάτησαν, σπάζοντας τα όργανα τους.»

 

 

Όλη του η ζωή έμοιαζε μ’ ένα τρενάκι στο λούνα παρκ, με συνεχή «ανεβοκατεβάσματα», από τα οποία κατάφερε τελικά να ξεφύγει, με πολύ μεγάλο κόστος όμως. Ο Roky υπήρξε από τα πρώτα «θύματα» της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών, όσον αφορά την πνευματική και ψυχολογική επίδραση τους, ιδιαίτερα του LSD, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση και νοητική του διαύγεια, ενώ άλλοι σύγχρονοι μουσικοί δεν τα κατάφεραν, όπως ο Syd Barret (Pink Floyd) ή άλλοι ταλαιπωρήθηκαν εξίσου πάρα πολύ, δίνοντας έναν τρομερό αγώνα, ενάντια σε πολύ έντονα ψυχολογικά και πνευματικά προβλήματα, όπως ο Skip Spence (Moby Grape) ή ο Brian Wilson (The Beach Boys).

 

roky erickson dead 2

 

Υπήρξε μια τεράστια μουσική προσωπικότητα, η οποία επηρέασε τα μέγιστα την τοπική μουσική σκηνή, αλλά και την εξέλιξη της ροκ μουσικής εν γένει. Πάρα πολλοί γνωστοί μουσικοί τον αναγνωρίζουν ως «πατέρα» της ψυχεδέλειας και του αποδίδουν τα εύσημα. Ο πολύ γνωστός Billy Gibbons (ZZ Top) εκφώνησε λόγο στην κηδεία του, αλλά h σχέση τους πάει πολύ πίσω, καθώς ήταν συμπολίτες και στα πρώτα του βήματα με τους psychedelic rockers «The Moving Sidewalks», ο Billy ήταν άκρως επηρεασμένους από τον Roky και τους «The 13th Floor Elevators», κάτι με «ορόφους» είχαν να κάνουν κι’ αυτοί……

 

 

Ένας άλλος πολύ γνωστός μουσικός, ο οποίος είχε πολύ καλή φιλική σχέση με τον Roky και τον στήριξε επίσης πάρα πολύ, ήταν ο Henry Lawrence Garfield aka «Henry Rollins» (ex- Black Flag, Henry Rollins Band κ.α.), ο οποίος μάλιστα ανέλαβε τα έξοδα για την οδοντιατρική περίθαλψη του Roky, ώστε να μπορέσει να βάλει ολικές οδοντοστοιχίες…..

 

roky erickson dead 3

 

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε για τον Roky Erickson το 1968 σε μια συναυλία στο «HemisFair», όταν ξαφνικά πάνω στην σκηνή άρχισε να μιλάει ακαταλαβίστικα, έβγαζε διάφορους ήχους που δεν έβγαζαν νόημα, δεν αποτελούσαν ολοκληρωμένες λέξεις και δεν υπήρχε καμία συνοχή σε ότι προσπαθούσε να πει. Πέρασε άμεσα από ψυχιατρικά αξιολόγηση, όπου διαγνώσθηκε με Παρανοϊκή Σχιζοφρένεια και στάλθηκε σε μια ψυχιατρική κλινική στο Ντάλλας, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία ηλεκτροσόκ, βάσει των τότε μεθόδων, χωρίς την συγκατάθεση του κι’ εκεί ξεκινάει ο δικός του «Γολγοθάς»......

 

roky erickson dead 4

 

Τα μέλη του συγκροτήματος υπήρξαν υπέρμαχοι της ελεύθερης χρήσης της μαριχουάνας και των ψυχοτροπικών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς στο «μικροσκόπιο» των κρατικών υπηρεσιών τάξης και ασφάλειας.

Το 1969 ο Roky Erickson συνελήφθη κατέχοντας ένα μόνο «τσιγαριλίκι» στο Austin και για να μην υποστεί πιθανή κάθειρξη 10 ετών δήλωσε «αθώος λόγω παράνοιας». Αρχικά στέλνεται στο Κρατικό Νοσοκομείο του Austin και μετά από αρκετές προσπάθειες που έκανε για ν’ αποδράσει, τον μεταφέρουν σ’ ένα άλλο Κρατικό Νοσοκομείο υψηλής ασφάλειας στο Rusk του Τέξας, όπου υποβάλλεται και πάλι σε ιδιαιτέρως δυνατές θεραπείες ηλεκτροσόκ και του χορηγούνται μεγάλες δόσεις του φαρμάκου Thorazine.

 

 

roky erickson dead 5

 

Όσο βρισκόταν έγκλειστος στο νοσοκομείο, έφτιαξε μια μπάντα με το όνομα «The Missing Links», με τους οποίους έπαιζε παλιό rockabilly και ήταν το μόνο μέλος, που δεν είχε διαπράξει φόνο, ενώ παράλληλα έγραψε πολλά τραγούδια και ποιήματα (μάλιστα στους τοίχους του δωματίου του έγραφε πάρα πολλά πράγματα που μοιάζανε με «ιερογλυφικά»), τα οποία φίλοι και συγγενείς κατάφεραν να βγάλουν «λαθραία» από το νοσοκομείο και τα οποία κυκλοφόρησαν αργότερα σε
μια συλλογή με τον τίτλο «Openers»

 

roky erickson dead 6

 

και εκ των υστέρων μια δεύτερη, με τον τίτλο «Openers II». Ένας δικηγόρος που είχε προσληφθεί από τον αδερφό του Mike, κατάφερε να αιτηθεί επιτυχώς την αποφυλάκιση του το 1972, τρία χρόνια μετά, αλλά η μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει….

Οι τρείς επόμενες δεκαετίες της ζωής του υπήρξαν χαοτικές αλλά όχι μη παραγωγικές. Συνέχισε να γράφει μουσική και να παίζει ζωντανά, μάλιστα λέγεται ότι είχε γράψει πάνω από 300 τραγούδια. Το 1987 συνελήφθη και πάλι λόγω κλοπής της αλληλογραφίας των γειτόνων του, εκείνος πίστευε ότι φύλαγε ασφαλή τα γράμματα των κατοίκων της γειτονιάς του, μάλιστα βρέθηκαν κολλημένα κλειστά στους τοίχους του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί εκ νέου. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, σταμάτησε άμεσα όλα τα φάρμακα κι’ έχασε κάθε ενδιαφέρον για μουσική πρόσκαιρα. Με κάθε καλή πρόθεση βέβαια η μητέρα του Evelyn, τον παρότρυνε επίσης να σταματήσει την φαρμακοληψία, ακόμα και την οδοντιατρική περίθαλψη, πιστεύοντας ότι η λύση στα προβλήματα του, θα ερχόταν με τις «προσευχές»……

 

roky erickson dead 7

 

Αυτό όμως αποτέλεσε την αρχή της σωτηρίας του Roky, καθώς το 2001 ένας οδοντίατρος επιβεβαίωσε τη ύπαρξη ενός αποστήματος στο στόμα του, λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας, με κίνδυνο να μολύνει τον εγκέφαλο του, με αποτέλεσμα να αποφασίσει το δικαστήριο, να δώσει επισήμως την νομική κηδεμονία του στον αδερφό του Sumner, με τον οποίο έμεινε για ένα χρόνο στο Pittsburgh και μετά να μετακομίσουν στο Austin.

 

roky erickson dead 8

 

Rocky & Sumner (01/03/2003 - Austin)

Το 1974, έχοντας πάρει το εξιτήριο του δημιουργεί μια νέα μπάντα με το όνομα «Bleib Alien» κι’ εδώ χρειάζεται να γίνει μια μικρή ανάλυση του ονόματος αυτού…… Έχει ειπωθεί ότι είναι αναγραμματισμός της λέξης «Βίβλος» (Bible), αλλά η πιο σωστή προσέγγιση είναι ότι πρόκειται για την γερμανική λέξη «Bleib» από το ρήμα «bleiben», που σημαίνει «μένω» ή «παραμένω». Η δεύτερη λέξη του τίτλου «Alien», ήταν αυτή που χαρακτήρισε και αυτή την περίοδο ως «The Alien Years», αλλά συσχετιζόμενη με την ανάλυση της πρώτης λέξης, μας παραπέμπει πάλι στην γερμανική γλώσσα, καθώς δεν πρόκειται για κάποια αναφορά σ’ εξωγήινους, αλλά για λογοπαίγνιο της λέξης «Allein», που σημαίνει «μόνος», άρα η σωστή μετάφραση είναι «Παραμένω Μόνος». Μουσικά κινούνται σε πιο hard rock φόρμες και στιχουργικά επηρεάζονται από ταινίες τρόμου και την φανταστική λογοτεχνία. Το 1975 κυκλοφορούν το πρώτο single «Two Headed Dog (Red Temple Prayer)», εμπνευσμένοι από τα πειράματα που έκανε την δεκαετία του 1950 ο Vladimir Demikhov, προσπαθώντας να πετύχει την μεταμόσχευση κεφαλιών!!!

 

 

Το νέο σχήμα μετονομάστηκε σε «Roky Erickson & The Aliens» και κυκλοφόρησαν δυο δίσκους, τον επώνυμο το 1980 και τον «The Evil One» το 1980, σε παραγωγή του Stu Cook, πρώην μπασίστα των Creedence Clearwater Revival.

 

roky erickson dead 9

 

Roky Erickson And The Aliens

Ο Roky συνέχιζε να παίζει ζωντανά σε clubs με άλλους μουσικούς, όπως οι «The Neverbreakers» (punk rockers από το Dallas), ή συμμετέχοντας σ’ άλλα σχήματα όπως οι «Roky Erickson And The Explosives».

 

roky erickson dead 10

 

Το 1982 ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το σώμα του ένας «Αρειανός» και αισθανόταν, όντας πλέον εξωγήινος, ότι οι άνθρωποι του επιτίθεντο…. Ένας πολύ καλός του φίλος, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ενδιαφερόμενο πλήθος κόσμου, ώστε να κάνει ο Roky μια δημόσια δήλωση, ότι ήταν εξωγήινος, κάτι που τον οδήγησε να δηλώσει τελικά, ότι οι επιθέσεις είχαν σταματήσει και να συνέλθει από αυτή την ιδεοληψία.
Την δεκαετία των ‘80s συνεχίζει να παίζει ζωντανά και να κυκλοφορεί στούντιο δίσκους, χωρίς όμως να έχει ξεφύγει εντελώς από τα διάφορα προβλήματα του. Το 1986 βγάζει έναν πάρα πολύ καλό δίσκο, που τον φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το «Don’t Slander Me».

 

 

roky erickson dead 11

 

Το 2005 κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ «You’re Gonna Miss Me» σχετικά με την ζωή του Roky Erickson, σε σκηνοθεσία του Keven McAlester και προβάλλεται πρώτη φορά στο «SXSW» φεστιβάλ ταινιών.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς δίνει για πρώτη φορά, μετά από 20 χρόνια, μια full set συναυλία στο «Austin City Limits Music Festival», με συνοδοιπόρους τους «The Explosives» και καλεσμένο τον εδώ και πολλά χρόνια φίλο του Billy Gibbons.

 

roky erickson dead 12

 

Roky Erickson receiving a lifetime achievement award from Billy Gibbons at the Austin Music Awards (2008)


Στις 20/04/2010 κυκλοφορεί το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του «True Love Cast Out All Evil», το πρώτο με καινούργιο υλικό μετά από 14 χρόνια, συνεργαζόμενος με τους «Okkervil River», μια indie rock μπάντα από το Austin.

 

 

Η τελευταία συναυλιακή του εμφάνιση έγινε στις 10/05/2015, στην επανασύνδεση των «The 13th Floor Elevators», στο «Levitation» (πρώην Austin Psych Fest, καθώς μετονομάστηκε πλέον βάσει του τίτλου του ομώνυμου τραγουδιού της μπάντας). Μαζί του στην σκηνή εμφανίστηκαν τα αυθεντικά μέλη Tommy Hall, John Ike Walton και Ronnie Leatherman, ο κιθαρίστας Fred Mitchim και ο γιος του Jegar.

 

 

roky erickson dead 13

 

Σε μια παλαιότερη δήλωση του είχε αναφέρει:

«Αν τα έκανα πάλι όλα από την αρχή, το μόνο που θ’ άλλαζα στην ζωή μου, θα ήταν ν’ αφήσω απ’ έξω τα ναρκωτικά».

 

Ο Roky Erickson απεβίωσε στις 31/05/2019 στο Austin κι’ ένα είναι σίγουρο, «We’re Gonna Miss You» Roky….. Καλό σου Παράδεισο !!!!!!!!

 

roky erickson dead 14

 

 

 

Stamatis Bourdos

 

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1